Deficitarno zanimanje?

Gradska uprava iz penzije 'povukla' tajnicu za pozamašan honorar

Uz svoju mirovinu ona tako svaki mjesec prima i honorar u iznosu od 5200 kuna
Ilustracija
 Nikola Vilić / CROPIX

Nema do posla u Banovini. Kako Splićani vole reći – "prst u uvo" do penzije...

Privilegij za koji smo nedavno ekskluzivno doznali jest zadržavanje radnog mjesta u gradskoj upravi i nakon umirovljenja. Premda nije rijetkost da u pojedinim resorima umirovljeni pojedinci nastavljaju raditi uz ugovor o djelu, radi se uglavnom o stručnjacima, odnosno deficitarnim zanimanjima koje nije lako naći na tržištu rada.

U konkretnom slučaju iz Banovine, riječ je, međutim, o – tajnici. Nije nam namjera propitkivati kvalitete, umijeće i trud gospođe koja je, nakon što je ispunila uvjete za penziju, pa istu i uzela, ostavljena, ipak, na radnome mjestu tajnice u gradskom Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu, u kojem joj je izravno nadređen pročelnik Damir Ordulj.

Uz svoju mirovinu ona tako svaki mjesec prima i honorar u iznosu od 5200 kuna. Iako, ponavljamo, ne želimo ulaziti u radne kvalitete koje dotična gospođa (podaci poznati redakciji) sigurno ima, jednostavno se moramo zapitati nije li se u Banovini, među vojskom od 450 zaposlenih, mogla naći jedna osoba srednje stručne spreme koja bi zamijenila umirovljenu kolegicu, piše Slobodna Dalmacija.

U Gradu je, međutim, očigledno smatraju nezamjenjivom kad su joj odlučili od Nove godine do sada isplatiti 31.200 kuna.

Nadležni iz Banovine nisu imali potrebe objasniti otkud sad takva praksa, odnosno zašto su odlučili zadržati na poslu umirovljenu djelatnicu. Jedino što smo od njih dobili jest potvrda našeg otkrića.

– U spomenutom Upravnom odjelu radi donedavna službenica gradske uprave koja je, dok je bila u radnom odnosu, obavljala i tajničke poslove, a trenutno je, temeljem ugovora o djelu, angažirana na poslovima koordinacije prijenosa podataka za poslove koje temeljem novog Zakona o komunalnom gospodarstvu javna tvrtka "Promet" preuzima od Grada – odgovoreno nam je iz Ureda Grada.

Neslužbeno doznajemo da je posao na kojem je angažirana stara nova tajnica pisanje prekršajnih kazni za vožnju autobusom bez putne karte.

Dok se tako nekih pojedinaca, iz tko zna kakvih razloga, lokalna vlast ne želi odreći, druge šalje na neplaćene dopuste, i to na znatno dulji period nego što je propisano Kolektivnim ugovorom za zaposlene u gradskoj upravi. Naime, također neslužbeno doznajemo kako je djelatnik zaposlen u Upravnom odjelu za financijsko upravljanje i kontroling (kojemu je na čelu Dragan Brtan) zatražio šest mjeseci neplaćenog dopusta zbog radnog angažmana na kruzeru.

Čovjeku je to i odobreno, premda se Kolektivnim ugovorom propisuje da se zaposleniku smije odobriti "dopust bez naknade plaće do 30 dana u tijeku kalendarske godine, pod uvjetom da je takav dopust opravdan..., a osobito radi gradnje, postupka adaptacije kuće ili stana, njege člana uže obitelji, liječenja na osobni trošak, sudjelovanja u sportskim ili kulturno-umjetničkim priredbama, osobnog školovanja, doškolovanja ili specijalizacije".

U ključnom dokumentu koji regulira prava i obveze zaposlenih u gradskoj upravi navodi se i kako se neplaćeni dopust može uzeti i u trajanju duljem od 30 dana, ali nigdje se kao razlog za njegovo uzimanje ne spominje dodatna zarada. U svakom slučaju, tijekom 2019. je dopust bez naknade plaće zatražilo troje službenika u Banovini, te je svima dopust i odobren.

Bujanje administracije

Broj zaposlenih u Banovini manji od 400 posljednji je put zabilježen za vrijeme gradonačelničkog mandata Ivana Kureta (HDZ). Svi sljedeći poteštati (Željko Kerum, Ivo Baldasar (SDP) i Andro Krstulović Opara (HDZ)) opasno se približavaju brojci od 500 zaposlenih.

Na početku ove godine na platnoj je listi gradske uprave bilo ukupno 438 djelatnika, no iz Banovine su vrlo brzo najavili i potrebu zapošljavanja dodatnih 20. Unatoč konstantnom angažiranju nove radne snage u Gradu, kao što vidimo, očigledno ima posla i za umirovljenike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:13