Poticaji

Građanima 11 milijuna kuna za poticaje korištenja obnovljivih izvora energije u kućama

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

20.6.2019. u 13:21

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

20.6.2019. u 13:21

Zagreb, 040512.
Spansko.
Kuca u Spanskom opremljena fotonaponskim celijama za dobivanje elektricne energije od sunca. Na slici: Solarni krov Spansko 9,59 kw i solarni sustav koj prati sunce snage 7,28 kw.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajač / CROPIX

Ilustracija, solarni panel na krovu obiteljske kuće

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ove godine Hrvatima planira dodijeliti ukupno 11 milijuna kuna za sustave za korištenje obnovljivih izvora energije. Fond će pritom sufinancirati građane s 40, 60 ili 80 posto za postavljanje takvih sustava na njihove kuće o čijoj lokaciji i ovisi iznos sufinanciranja. Maksimalno je moguće dobiti 75.000 kuna.

Javni poziv bit će objavljen 26. lipnja, a mogu se prijaviti svi vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća koje su zakonite, u kojima je više od polovice kuće namijenjeno za stanovanje te koje imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 kvadrata. Građani moraju imati svu potrebnu dokumentaciju vezanu uz legalnost i vlasništvo kuće, prebivalište na toj adresi te suglasnost ostalih suvlasnika kuće.

Fond će sufinancirati i izradu glavnog projekta, koji je obavezan za prijavu, kao i trošak stručnog nadzora temeljem čijeg će izvješća Fond vršiti plaćanje.

Izuzetno je važno da vrijednost projekta bude što realnija i temeljena na tržišnim cijenama, naglašavaju u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, jer se odobreni postotak sufinanciranja neće moći povećavati.

Uz to, uzimajući u obzir prošlogodišnje iskustvo, iz Fonda savjetuju građanima da i sami, nakon što dobiju projekt, zatraže ponude za projektirane sustave.