Novi propisi

Građani će od lipnja račune za komunalnu naknadu plaćati u tekućem mjesecu

Bivši Zakon omogućavao je plaćanje za mjesec unatrag, no na snazi su novi propisi
Ilsutracija, računi
 Neja Markičević / Hanza Media

Nakon što je tisuće građana proteklih mjeseci primalo rješenja za nove vrijednosti boda za komunalnu naknadu, na kućne adrese pristigle su uplatnice za svih dvanaest mjeseci u godini. Međutim, kako je zbog činjenice da je rješenje porezni akt i kao takav mora se uručiti osobno primatelju, uručenje se odužilo gotovo do druge sredine ožujka, a potom su stigle uplatnice.

Misleći da će sva zavrzlama s podjelom biti gotova nakon što plate prva tri mjeseca do naznačenoga roka, odnosno do 28. travnja, kako stoji na uplatnici, građani su smatrali da je tu kraj iznenađenjima, no nije bilo tako. Naime, Osječanin Davor R. (podatci poznati redakciji Glasa Slavonije) upozorio je da je do 28. svibnja dužan platiti ponovo više od jedne uplatnice.

- Kad sam platio uplatnice za siječanj, veljaču i ožujak do 28. travnja, kako je na uplatnicama bilo navedeno, dočekale su me druge dvije i opet za plaćanje u jednome mjesecu. Naime, za travanj i svibanj rok za plaćanje je 28. svibnja i smatram da to nije u redu jer ispada da plaćamo po nekoliko uplatnica u jednome mjesecu zbog tih rješenja za koja se odužila dostava - kaže čitatelj Glasa Slavonije. No ni to nije sve jer je promijenjen rok plaćanja na uplatnicama koji više ne vrijedi za mjesec nakon tekućeg, nego se komunalna naknada mora platiti u tekućem mjesecu, i to s rokom plaćanja 28. u mjesecu.

- Oduvijek smo plaćali, primjerice, u lipnju komunalnu naknadu za svibanj, potom u srpnju za lipanj i tako redom. Sada ne samo da smo početkom godine morali platiti tri uplatnice odjednom, pa onda dvije nego i nadalje moramo plaćati u tekućem mjesecu, što je za mnoge dodatan financijski izdatak - zaključuje Davor.

Za sve je “kriv” novi Zakon o komunalnom gospodarstvu (NN 68/18) koji je izglasan u Hrvatskom Saboru 13. srpnja 2018., a stupio je na snagu 4. kolovoza 2018, no u primjeni je od sljedeće, odnosno 2019. godine. Zakon definira da se komunalna naknada zadužuje u godišnjem iznosu s rokom plaćanja 31. prosinca. Tako će građani krajem godine, točnije u posljednjem mjesecu, komunalnu naknadu morati platiti do 28. prosinca. Bivši Zakon omogućavao je plaćanje za mjesec unatrag, no na snazi su novi propisi.

Siniša Gregoran, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu Grada Osijeka podsjeća da je bilo nužno izraditi rješenje o koeficijentima zona, a što je dovelo do plaćanja najprije tri, a potom i dvije uplatnice u jednome mjesecu.

- Odgođeno je plaćanje prvih pet uplatnica najduže što se moglo - poručuje Gregoran, podsjećajući na Odluku o komunalnoj naknadi, koju je u veljači izglasalo Gradsko vijeće Grada Osijeka. Odluka u članku 7 propisuje kako se komunalna naknada utvrđuje u godišnjem iznosu te se plaća u mjesečnim iznosima i to najkasnije do 28. u mjesecu za tekući mjesec. Na dospjeli iznos neplaćene naknade, stoji u čl. 7 Odluke o komunalnoj naknadi, obveznik plaća zateznu kamatu po stopi određenoj pozitivnim propisima.

Ipak, kako je prije najavljeno iz Grada Osijeka, nikome od građana za prve tri uplatnice u ovoj godini nisu zaračunate zakazne kamate ili kakvi drugi izvanredni troškovi. Neslužbeno se doznaje da će tako biti i s uplatnicama koje se odnose na travanj i svibanj, no sukladno novom Zakonu o komunalnom gospodarstvu, nadalje je uputno plaćati uplatnice na vrijeme, odnosno do naznačenoga roka. I to unatoč tome što ćemo, zbrajajući uplate i uzimajući u obzir da smo u siječnju platili komunalnu naknadu za prosinac 2018., ove godine platiti - 13 mjeseci!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:55