Uspješna sezona

Grad pod Marjanom zabilježio rekordan kolovoz, posjetilo ga gotovo 200.000 gostiju

Rekordni posjet Splitu ove godine u kolovozu bilježili su uz inozemne goste i domaći
Ilustracija
 CROPIX / Bozidar Vukicevic

Grad Split ima iza sebe najbolji turistički kolovoz u samostalnoj Hrvatskoj u kojemu ga je posjetilo 193.305 gostiju što je 10 tisuća više nego lani. Ostvarili su 659 tisuća noćenja ili 37 tisuća više, što je i u dolascima i u ostvarenim noćenjima za pet posto bolji rezultat turističkog prometa nego lanjske godine. Time se je Split svrstao u sam vrh turističkih gradova u zemlji po rastu turističkog prometa u najizdašnijem mjesecu glavnog dijela sezone. Zanimljivo je da su najbrojniji gosti Splita u kolovozu bili stanovnici Velike Britanije kojih je bilo oko 21 tisuću u Splitu, dok su na drugom mjestu po brojnosti Francuzi sa 20,6 tisuća dolazaka, slijede Talijani kojih je stiglo 14.965. Na četvrtom mjestu po brojnosti u kolovozu u Splitu su gosti iz Njemačke, slijede gosti iz SAD-a, Španjolci, gosti iz Australije...

Rekordni posjet Splitu ove godine u kolovozu bilježili su uz inozemne goste i domaći kojih je bilo više od sedam tisuća, odnosno 16 posto više nego lani. Najveći rast dolazaka u kolovozu zabilježili su Irci kojih je bilo 3,3 tisuće, odnosno čak 61 posto više nego lani, te gosti iz Republike Koreje kojih je bilo 3,7 tisuća, što je rast od 39 posto u dolascima.

Podaci turističkog prometa Splita od siječnja do kraja kolovoza, pokazuju da Split bilježi odlične rezultate i to sa 714.265 dolazaka gostiju i 2.151.724 milijuna noćenja. Time je Split u dosadašnjih osam turističkih mjeseci zabilježio rast dolazaka od osam posto, posjetilo ga je 60 tisuća gostiju više nego lani. Oni su uknjižili 200 tisuća noćenja više nego lani, odnosno rast od 9 posto u noćenjima. Apsolutno prvo mjesto u dosadašnjih osam mjeseci ove godine po brojnosti gostiju drže građani SAD-a kojih je u Split stiglo 75 tisuća, odmah iza njih su Britanci kojih je bilo 72 tisuće, treći su Francuzi s oko 50 tisuća dolazaka i četvrti Nijemci s 42 tisuće dolazaka, dok su se na visoko peto mjesto po brojnosti u Splitu smjestili gosti iz Australije. Na svim tim tržištima, Split je grad koji bilježi dvoznamenkasti rast dolazaka, što mu garantira dugu turističku sezonu, jer se radi o gostima koji putuju već od zime do kasne jeseni.

„Ovakva struktura inozemnog turističkog prometa ukazuje na činjenicu da je Split u svim dijelovima svijeta prepoznat kao grad koji pruža kulturu, zabavu, odmor i događanja za sve ukuse i generacije njegovih posjetitelja i glas o tome je stigao do naših gostiju. Naši su se gosti ovog kolovoza zadržavali u Splitu u prosjeku 3,5 dana i po svim podacima su smještajni kapaciteti bili odlično popunjeni s najvišim cijenama na razini godine, pa će i financijski rezultati turističkog sektora biti bolji nego lani. Prema raspoloživim najavama, rujan bi u turističkom prometu Splita trebao biti jednako uspješan, čemu će doprinijeti brojna događanja i manifestacije kojima dočekujemo goste.“, priopćili su iz Turističke zajednice Grada Splita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:32