Mijenjaju poslovnu strategiju

Globalni energetski div prodaje poslovanje s petrokemikalijama za pet milijardi dolara

AUTOR:

  • Novac.hr,
  • Hina

OBJAVLJENO:

29.6.2020. u 15:08

AUTOR:

  • Novac.hr,
  • Hina

OBJAVLJENO:

29.6.2020. u 15:08

Oil barrels in robotic storage in oil blending factory
Cultura Creative via AFP

Ilustracija

Globalni energetski div BP objavio je u ponedjeljak da je dogovorio prodaju poslovanja s petrokemikalijama INEOS-u za pet milijardi dolara.

Poslovanje s petrokemikalijama obuhvaća proizvodnju aromatskih ugljikovodika i acetila i snažno je prisutno na azijskim tržištima u razvoju, navode u BP-u. Ima 14 proizvodnih pogona u Aziji, Europi i SAD-u i prošle je godine proizvelo 9,7 milijuna tona petrokemijskih proizvoda.

BP se odlučio na prodaju tog dijela poslovanja zbog pada cijena nafte i činjenice da troše "puno više“ nego što zarađuju, pa im je neto dug na kraju prvog ovogodišnjeg tromjesečja dosegnuo šest milijardi dolara.

Početkom lipnja objavili su da planiraju ukinuti 10 tisuća radnih mjesta diljem svijeta, većinu ove godine, jer se žele razviti u „bržu tvrtku s nižim ugljičnim otiskom“.

„Ovo je još jedan značajan korak u temeljitoj promjeni BP-ove poslovne strategije", kazao je izvršni direktor Bernard Looney. "Priznajem da će odluka iznenaditi mnoge ali učinit ćemo sve da smanjimo neizvjesnost“, dodao je Looney.

INEOS, multinacionalna kompanija sa sjedištem u Londonu, specijaliziran je za proizvodnju kemikalija, a kupnjom BP-ova poslovanja želi povećati udio u globalnom tržištu, prema riječima osnivača i predsjednika Jima Ratcliffea.