Jedini u EU

Gameri upozoravaju: 'Mladi bi krenuli nešto raditi, ali im većinu prihoda uzme porez'

Kao i Gamepires, tvrtka Exordium Games izvozi gotovo sto posto svojih proizvoda
Andrej Levenski iz studija Gamepires
 Neja Markičević / Hanza Media

- Dvostruko oporezivanje smanjuje prihode od prodaje u SAD-u za 30 posto, požalio se Roman Ribarić, direktor Abesta, tvrtke iza gaming studija Croteam koji je izradio najpopularniju domaću videoigru Serious Sam. Abest, uz još osam domaćih gaming studija, trenutno sudjeluje na najvećem svjetskom sajmu digitalne zabave Gamescom u Kölnu.

Otamo su upozorili da je Hrvatska jedina članica Europske unije koja sa SAD-om nema sklopljeni sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, što domaće gaming tvrtke, njih više od 20, koje su gotovo stopostotni izvoznici, čini manje konkurentnima na svjetskom tržištu i imaju manje prihode.

- Najveći je izazov što nemamo ugovor o dvostrukom oporezivanju s SAD-om. To svakom studiju predstavlja problem, pogotovo mladim ljudima koji bi krenuli nešto raditi pa im većinu prihoda uzme porez, rekao je Andrej Levenski direktor tvrtke Pandora studio (Gamepires), tvorci računalne igre SCUM koja je diljem svijeta prodana u 1,5 milijuna primjeraka.

Zagreb, 111116. 
Jedan od najvecih gaming sajmova u Europi Reboo InfoGamer odrzava se petu godinu zaredom na Zagrebackom velesajmu.
Na fotografiji: Andrej Levenski, osnivac i suvlasnik tvrtke Gamepires.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Simunovic / CROPIX
Andrej Levenski, osnivač i suvlasnik tvrtke Gamepires

Kao i Gamepires, tvrtka Exordium Games izvozi gotovo sto posto svojih proizvoda, tj. najveći dio prodaje ostvaruju u inozemstvu preko digitalnih platformi za distribuciju igara. Do nedavno su bili fokusirani na tržište računala, no zadnji su naslov Bear With Me uz pomoć američkog izdavača uspjeli plasirati i na sve konzole i mobilne platforme. Posljednju mobilnu igru Pottery u lipnju i srpnju zaigralo je preko 16 milijuna igrača.

Direktor Exordium Gamesa Andrej Kovačević istaknuo je da im je ovo peti nastup na Gamescomu.

Zagreb, 200918. 
Andrej Levenski is studija Gamepires koji je osmislio popularnu igricu Scum.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media
Ekipa iz studija Gamespires koja je osmislila igricu Scum

- Hrvatski štand je iz godine u godinu sve bolji, a kontinuirana prisutnost domaćih proizvođača je sjajan dokaz ozbiljnosti hrvatske scene u međunarodnom kontekstu,“ rekao je Kovačević.

Inače, Hrvatska gospodarska komora već šestu godinu zaredom organizira nastup hrvatske industrije računalnih igara na sajmu u Kölnu koji okuplja preko tisuću izlagača. Od naših kompanija ove godine sudjeluju Digitalna avantura, Dvaput dva, Intercorona, Iron Ward, Exordium Games, Pandora studio, Abest, Games Revolted i Soap Interactive, koje su na svjetskom tržištu poznatije po brendovima 2x2, Reboot, LGM Games, Ironward, Exordium Games, Gamepires, Croteam, Games Revolted i Soap Interactive.

HGK
Gamescom, najveći svjetski sajm digitalne zabave u Kölnu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:25