Plan spašavanja

Francuzi daju pet milijardi eura za svojeg najvećeg proizvođača automobila, ali ima caka

Plan će utjecati na 15.000 radnih mjesta u svijetu i gotovo 4.600 u Francuskoj
Renault, pogon
 AFP

Francuska vlada u srijedu je odobrila jamstvo za pet milijardi eura zajma Renaultu s ciljem ojačavanja financija te kompanije u razdoblju pandemije koronavirusa.

Francuska država, koja u vlasništvu ima 15 posto te kompanije, dat će jamstva za kredit u visini do 90 posto ukupnog iznosa, priopćio je Renault.

Francuska vlada je početkom tjedna rekla da planira dati pet milijardi eura zajma, uz uvjet očuvanja radnih mjesta.

Francuski proizvođač automobila prošlog je tjedna najavio kako planira ukinuti 15 tisuća radnih mjesta diljem svijeta, od čega 4.600 u Francuskoj, u kojoj će tvrtka tražiti dobrovoljne odlaske i koristiti mirovinske programe.

Najava je tijekom vikenda izazvala prosvjede u nekim tvornicama, uključujući Maubeuge na sjeveru Francuske, unatoč tome što je Renaultov predsjednik Jean-Dominique Senard obećao da ta tvornica neće biti zatvorena.

U realizaciju zajma uključene su banke BNP Paribas, Credit Agricole, HSBC France, Natixis i SocGen. Renault je izvijestio da će zajam pomoći u financiranju likvidnosti.

Renault, koji je u 2019. imao ukupni neto gubitak od 141 milijun eura, želi smanjiti troškove za 2,2 milijarde eura u sljedeće tri godine.

Izvršna direktorica kompanije Clotilde Delbos još u petak je rekla da će plan spašavanja utjecati na 15.000 radnih mjesta u svijetu i gotovo 4.600 u Francuskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:59