Povećanje obujma posla

FOTO U Šibeniku od danas radi desetorica Nepalaca i Filipinaca

Osim varioca, tražimo električare, mehaničare, bravare, inženjere i brodske motoriste
 Iskra

Prvi strani radnici, a riječ je o desetorici Nepalaca i desetorici Filipinaca počeli su raditi u Iskra brodogradilištu Šibenik. Njihovim dolaskom riješen je problem manjka radnika na hrvatskom tržištu rada s kojim se suočio i nekadašnji NCP, tvrtka koja nakon preuzimanja od strane slovenske Iskre, bilježi značajno povećanje obujma posla.

U Iskra brodogradilištu Šibenik naglašavaju da su se za uvoz strane radne snage odlučili tek nakon što potrebne radnike nisu uspjeli pronaći na domaćem tržištu rada.

„Prije nego što smo se odlučili angažirati strane radnike u Iskra brodogradilištu Šibenik poduzeli smo sve što je u našoj moći kako bi pronašlo potrebnu radnu snagu u prvom redu na šibenskom području, a onda i iz ostalih dijelova Hrvatske, ali nismo uspjeli. Pokušali smo doći do naših ljudi i preko HZZO-a, portala Moj posao i na druge načine, no nije nam se javio dovoljan broj zainteresiranih. Zbog toga smo angažirali profesionalnu agenciju koja nam dovodi radnike iz Nepala i s Filipina. Posla ima, navozi su nam puni, tvrtka smo koja želi i može rasti, ali da bi mogli obaviti sve ugovorene poslove i dobili nove moramo imati potrebnu radnu snagu. Osim varioca, tražimo električare, mehaničare, bravare, inženjere i brodske motoriste. U aktualnim okolnostima kako ne bi došli u pitanje ugovoreni poslovi, jedino što smo mogli bilo je okrenuti se uvozu radne snage s dalekih tržišta“, pojasnio je Roko Vuletić, direktor Iskra Brodogradilišta Šibenik.

Iskra
Strani radnici u Iskra brodogradilištu Šibenik

Jedan od direktora šibenskog brodogradilišta Aleš Ekar, kazao je kako su im ovi radnici itekako dobrodošli.

„Imaju iskustva u zavarivanju aluminija, a mi se koncentriramo upravo na gradnji brodova od aluminija, u čemu smo globalno vrlo konkurentni pa je dodana vrijednost koju ostvarujemo veća“, dodao je Ekar.

Filipinci i Nepalci dobro su se uklopili u novu radnu sredinu, te su kako ističu iz Iskra brodogradilišta stekli naklonost zaposlenika Iskra brodogradilišta Šibenik.

Vinko Mrdeža, voditelj proizvodnje u Iskra brodogradilištu kako su ovi novi radnici dragi, vrijedni i uljudni. „Zadovoljan sam jer sam očekivao da će njihovo uvođenje u posao ići puno teže. Pohvalno je to što su neki naši zaposlenici prije nego što su oni došli pročitali neke stvari o Nepalu i Filipinima i tako se pripremili da ih što bolje dočekamo. Nakon što prođu obuku i obave potrebne testove, bit će uključeni u proizvodnju.“, kaže Vinko Mrdeža.

Iskra

Većini Nepalaca i Filipinaca koji su došli raditi u Šibenik, to nije prvi odlazak na rad u inozemstvo. Bili su angažirani na gradilištima u Japanu i zemljama Arapskog poluotoka.

„Ovdje je sve jako dobro i bolje nego što smo očekivali. Hrana je odlična. Sve nam je to novo i drukčije od naše hrane, ali je vrlo ukusno. Prije Šibenika mi Nepalci radili smo na izgradnji postrojenja u Kataru i Saudijskoj Arabiji. Šibenik još nismo upoznali. Sada nam je najvažniji posao, a onda će doći na red i sve ostalo. Ovdje se dobro osjećamo jer su svi prema nama ljubazni i susretljivi“, istaknuo je Nepalac Sunil Gharti.

Foto galeriju pogledajte ispod:

Iskra brodogradilište Šibenik nasljednik je NCP - Remontnog brodogradilišta Šibenik koje je prije godinu dana kupila Iskra d.d. iz Slovenije. Novi vlasnik povećao je prošle godine obujam proizvodnje iza 15 posto, a ove godini ima za 20 posto više ugovorenih poslova i svi navozi su puni. Iskra brodogradilištu Šibenik trenutno ima 175 stalnih radnika, a plaće su iznad prosjeka u toj branši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:15