Završeni radovi

FOTO U Brodosplitu porinut najnapredniji polarni kruzer vrijedan 106 milijuna eura

Ministar gospodarstva Darko Horvat istaknuo je da opstojnost ovog i mnogih drugih projekata ima jednu zajedničku poveznicu a to je međusobno povjerenje
Porinuće novogradnje 487
 Duje Klarić / CROPIX

U Brodograđevnoj industriji Split porinuta je Novogradnja 487, koja je ugovorena za američku tvrtku Quark Expeditions, koja posluje u sastavu Travelopia grupacije koja u svome portfelju ima niz svjetskih kompanija specijaliziranih za avanturistička putovanja. Radi se o putničkom brodu namijenjenom za polarne ekspedicije, koji će nositi ime Ultramarine. Dugačak je 128 metara i širok 21,5 metar, a moći će primiti do 200 putnika o kojima će se brinuti 140 članova posade u 103 luksuzno uređene kabine i javnim prostorima. Imat će paletu avanturističkih opcija za sve njih. Inače vrijednost broda je preko 106 milijuna eura. Kredit za njegovu gradnju je osigurao HBOR, a jamstvo je prije dvije godine svojom odlukom dala Vlada RH. Ultramarine je brod klase Polar Class 6. Bit će jedini brod koji u polarnim vodama koji će ponuditi svaku avanturu izvan broda koja je uključena u portfelj avanturističkih aktivnosti Quark Expeditionsa, uključujući vožnju kajakom na moru, veslanje, planinarenje, alpinizam, skijaško trčanje, standuppaddle i po prvi put ikada, razgledavanje iz helikoptera, heli-pješačenje i heli-skijanje.

Brodogradnja može biti održiva

Ministar gospodarstva Darko Horvat istaknuo je da opstojnost ovog i mnogih drugih projekata ima jednu zajedničku poveznicu a to je međusobno povjerenje.

„Država Brodosplitu nije ništa dala osim jednog velikog povjerenja u obliku državnih jamstava. Od tri data jamstva Brodosplit je već dva broda izgradio i vratio jamstva u državni proračun. Ovaj brod je već dostigao oko 70 posto dovršenosti. Siguran sam da će i u slučaju ovog projekta za nekoliko sljedećih mjeseci biti dovršen projekt te da će se i ovo državno jamstvo vratiti u proračun do kraja godine, kada će Brodosplit predati ovaj brod američkom naručitelju. Suradnja je jednostavna. Ona počiva na međusobnom povjerenju i ne kompromitaciji tog povjerenja. Brodosplit je jedna od rijetkih tvrtki u ovoj branši koja pokazuje da brodogradnja u Hrvatskoj može biti profitabilna.Na ovom brodu je kroz kamatu zaradio HBOR , kroz poreze i davanja zaradila je lokalna zajednica i država. Kada se uspostavi nadzor nad novcem onda ga niti čelnici brodogradilišta ne mogu kompromitirati. Mi smo to napravili kroz tvrtku HB-Jadranbrod i kroz HBOR.“, istaknuo je Horvat podsjećajući nazočne na probleme Uljanika, Agrokora i Đure Đakovića ..“ Vrijeme u kojem smo kompromitirali međusobno povjerenje države i poduzetnika je iza nas.“, kazao je Horvat.

Govoreći o trenutačnoj situaciji u gospodarstvu, Horvat je rekao da se može očekivati pomoć gospodarstvu i u naredna tri mjeseca ali i upozorio da količina novca ima i svoja ograničenja. Naglasio je da će poduzetnici koji su zlorabili povjerenje ukazano kroz mjere Vlade RH i nisu isplatili plaće radnicima, morati vratiti taj novac.

Dogovorena gradnja super jahte

Predsjednik uprave Brodosplita Tomislav Debeljak, naglasio je kako postoji samo nekoliko ovakvih brodova u svijetu. „Radi se o vrlo sofisticiranom brodu koji je napravljen sa našim znanjem. Mi smo čak smo i najsitnije cijevi printali u 3D profilu, na način kako se to radi u avio i auto industriji. Ovo je brod koji je imao najvišu razinu uranjajućeg opremanja i najvišu razinu opremanja prije porinuća do sada u svijetu. Unatoč krizi izazvanoj koronavirusom koja je otežavala gradnju i rezultirala kašnjenjem materijala mi smo unutar zadanih rokova. Isporuku očekujemo krajem godine. Tada će biti vraćeno i jamstvo.“, kazao je Debeljak koji je pojasnio da na izdatim jamstvima država zarađuje.Otkrio je da je iznos državnog jamstva za gradnju ovog broda oko 64 milijuna eura.

Debeljak je otkrio da je Brodosplit dogovorio gradnju super luksuzne jahte koja je po volumenu dvostruko veća od Amorelle i Isabelle brodova blizanaca koji su izgrađeni u Brodosplitu.

„Radi se o super luksuznoj jahti koja će imati 118 apartmana. Njezinu gradnju će financirati 118 bogatih obitelji koji će biti vlasnici apartmana.“, otkrio je Tomislav Debeljak. Što se tiče jedrenjaka Flying Clipper, Debeljak je kazao da bi on u travnju trebao početi ploviti i zarađivati te da jedrenjak ima vlasnika čije ime nije mogao otkriti. U razgovoru s novinarima Debeljak je kazao da je Brodosplit u zadnjih deset godina uplatio u državni proračun oko četiri milijarde a skupa sa DIV Grupom čak šest milijardi kuna.

U dogovoru s naručiteljem broda odlučeno je da konop s bocom šampanjca presiječe i simbolično Brod porine bu more djevojčica Andrea Mutak koja je štićenica Anđela, udruge koja se brine o djeci najtežim tjelesnim invalidima i s teškoćama u razvoju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:33