Poslovni hotel

FOTO Prvi hrvatski Novotel bit će u Resniku, u drugoj fazi gradit će se poliklinika

Vodeća svjetska turistička grupacija Accor Hotels, koja broji više od 4500 hotela te četrdesetak brendova, 2021. otvara drugi hotel u Hrvatskoj
Prvi hrvatski Novotel
 Rox

Dogodit će se to malo kasnije nego što je lani bilo najavljeno, no grad Zagreb i Hrvatska početkom 2021. godine, taman negdje do proljeća, dobit će svoj prvi hotel Novotel koji bi trebao “niknuti” na istoku grada, točnije u naselju Resnik.

Investicija s kojom je javnost prvi put upoznata u listopadu 2018. godine, sada napokon ima i prve vizuale, idejno rješenje koje je Jutarnji list ekskluzivno dobio na uvid od investitora projekta, tvrtke Rox d.o.o, čiji je osnivač i vlasnik poduzetnik Ivo Krištić.

Sudeći prema vizualima, prvi zagrebački i hrvatski Novotel bit će smješten tik do upravne zgrade tvrtke Rox u Resniku, na parceli koja je u vlasništvu te kompanije, na istočnom ulazu u grad, uz samu Slavonsku aveniju.

Prema opisu samih arhitekata, objekt će se sastojati od multifunkcionalne prizemne zgrade te manjeg tornja u kojem će se nalaziti hotelske sobe, a središte prizemlja trebao bi činiti centralni zeleni dio, neka vrst piazze, odnosno prostora koji će služiti za dnevne potrebe gostiju koji će se ovdje moći družiti, obavljati poslovne sastanke ili odmarati.

Također, zamisao arhitekata i investitora bila je na istoku grada sagraditi hotel koji će ujedno biti vizualno atraktivan iz daljine, posebno s obzirom na činjenicu da je planiran uz iznimno prometnu cestu.

Zanimljivo je potom i rješenje fasade samog objekta: ona se sastoji od horizontalnih linija koje se prema uglovima zaobljuju, odnosno ponašaju kao da “grle zgradu”, a pritom zbog brojnih dekorativnih elemenata tvore i posebne optičke efekte koji bi trebali vizualno obogatiti taj dio grada.

Namjera je također da se gosti u prvom Novotelu osjećaju kao kod kuće, radi čega će dizajn interijera biti baziran na prirodnim materijalima i bojama, posebno kad je u pitanju uređenje soba.

“Naša zamisao bila je sagraditi hotel namijenjen poslovnim gostima, na razini četiri zvjezdice, za koje smo zaključili kako kronično nedostaju zagrebačkom tržištu.

Rox
Prvi hrvatski Novotel

Nismo investiciju tempirali s hrvatskim predsjedanjem Vijećem EU, s obzirom na to da je izgradnja hotela iznimno odgovoran posao, no smatramo kako hotelskih kapaciteta u Zagrebu nedostaje neovisno o predsjedanju te da ćemo tržištu moći ponuditi kvalitetan sadržaj”, rekao je za Jutarnji list voditelj projekta hotela Matej Krištić.

Početak suradnje s Accor-om

Prvi zagrebački Novotel tako će, s obzirom na broj zvjezdica, uglavnom biti namijenjen poslovnim gostima, no Krištić kaže kako ovdje nisu isključeni niti ostali gosti, čak niti turističke grupe, u skladu sa željama i potrebama upravitelja hotela s kojim je Rox, kao investitor, sklopio zaseban ugovor.

Investitori računaju kako će investiciju uspjeti vratiti u razdoblju od devet godina, a otkrivaju i kako je izgradnja Novotela samo prva faza, s obzirom na to da će, ovisno o pokazateljima i radu budućeg hotela, biti zainteresirani i dalje širiti svoje poslovanje u tom segmentu.

Tako im je to, uostalom, pokazalo istraživanje za koje su unajmili zasebnu agenciju, a koje je za tu lokaciju u Resniku predvidjelo mogućnost druge faze investicije u uslužni centar te zdravstvenu klinku, također kao sadržaje u koje bi Rox ulagao, a vođenje poslovanja dalje prepustio zainteresiranim partnerima.

“Na toj smo lokaciji imali prilično veliko zemljište pa smo dugo i pomno razmišljali o tome za koju ga svrhu upotrijebiti.

Istraživanje nam je pokazalo kako bi isplativa bila investicija u hotelski biznis, a u tom smo segmentu zainteresirani i za daljnje širenje, ne samo na području Zagreba, već i na drugim tržišno interesantnim lokacijama. Kako smo za ovaj hotel ugovor sklopili s kućom Accor, koja je doista respektabilna kompanija u hotelskom biznisu, zainteresirani smo s njima nastaviti suradnju, s obzirom na to da kompanija ima iznimno mnogo cijenjenih i uspješnih brendova”, potvrdio je Krištić, navodeći Ibis, Sofitel i mnoge druge.

Rox
Prvi hrvatski Novotel

Accor Hotels doista je vodeća svjetska turistička grupacija koja broji više od 4500 hotela te četrdesetak brendova, od kojih su najpoznatiji Ibis (jedan od najpoznatijih svjetskih lanaca hotela s 3 zvjezdice), Novotel, Mercure, Sofitel, Fairmont, Rixos i mnogi drugi.

Ibis u Rijeci

Ovaj posljednji zasad je prvi Accorov brend koji posluje na području Hrvatske, točnije u Dubrovniku, gdje je 2009. godine otvoren resort Hotel Rixos Libertas, i to kao deveti po redu Rixosov hotel u svijetu.

Osim Novotela, međutim, domaći je turizam prošle godine dočekao i najavu investicije u prvi hotel Ibis u Hrvatskoj, točnije Ibis styles hotel u Rijeci, koji strateški partner Accor, odnosno tvrtka Orbis hotel grupa, radi u partnerstvu s kompanijom Rijeka Property. Prema tadašnjim najavama, prvi bi domaći Ibis vrata za svoje goste trebao otvoriti 2021. godine, a planirano je na adresi Cambierijeva 13 graditi hotel veličine 15 tisuća četvornih metara.

Imat će 150 soba, od čega 18 obiteljskih, bar, restoran, četiri konferencijske dvorane i sobe za sastanke, wellness te parkiralište za goste i posjetitelje hotela.

Investicija, zahvaljujući kojoj bi radno mjesto u Rijeci trebalo pronaći 45 djelatnika, iznosi 18,5 milijuna eura, a novi će hotelski kapaciteti u Rijeci niknuti na samo dvadesetak minuta šetnje od Korza.

Nepoznata vrijednost investicije

Za razliku od riječke investicije, koja je poznata u smislu njene vrijednosti, investitori u Novotel zasad ne žele otkrivati koliko će koštati gradnja nove nekretnine.

Prema informacijama koje smo dobili, arhitektonsko rješenje hotela povjereno je međunarodnom arhitektonskom uredu Chapman Taylor koji je diljem svijeta prepoznatljiv po radu na poslovnom tornju Port Baku u Azerbajdžanu, modularnom hotelu Holiday Inn u Manchesteru, maloprodajnom shopping centru u Shanghaiu, za koji su dobili i nagradu, ali i prema projektima na kojima će tek raditi, a koji uključuju futuristički eko resort u Vijetnamu sa šest hotela i 500 vila, ili, pak, smart hotel u Kini na preko 63 tisuće četvornih metara.

Konkretno, taj je ured dosad radio preko dvije tisuće projekata te za njih dobio 250 nagrada, a zanimljiv je podatak i to da im je jedan od prvih projekata, s obzirom na to da ured postoji već niz desetljeća, bila zgrada New Scotlanda Yarda, projektirana 1959. godine.

Rox
Prvi hrvatski Novotel

Tvrtki Rox ovo će biti prvi izlet u turizam s obzirom na to da kompanija prije svega posluje u segmentu veleprodaje i distribucije asortimana široke potrošnje, a posluje na tržištima Hrvatske, BiH, Srbije, Kosova i Slovenije.

Na razini regije, Rox sveukupno zapošljava 200-injak djelatnika, a prema podacima s Poslovne Hrvatske, u 2018. godini ostvarila je prihode od malo preko 107 milijuna kuna te u Hrvatskoj zapošljavala stotinjak djelatnika.

Također, Rox, osim distribucije vlastitih i stranih brendova (od poznatijih Rox je zastupnik za VD40), u vlasništvu ima nekoliko benzinskih postaja (dvije u Hrvatskoj i tri u Bosni i Hercegovini) koje posluju zahvaljujući partnerstvu s Inom.

Njihov izlet u turizam, usprkos čestim prigovorima investitora o kompliciranosti birokracije i dugotrajnosti postupaka, zasad je prošao više-manje bez problema, a bude li sve prema planu, 2021. godine i istočni bi dio Zagreba napokon trebao dobiti respektabilni hotelski kapacitet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. prosinac 2023 14:01