Svečano otvorenje

Foto: Otvoren je novi terminal u splitskoj zračnoj luci, očekuje se 3,3 milijuna putnika

Navedeni kapaciteti, uz minimalne tekuće izmjene, dovoljni su za idućih dvadesetak godina
 Duje Klarić / HANZA MEDIA

Novi terminal u splitskoj Zračnoj luci danas je svečano otvoren u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministra prometa Olega Butkovića.

Ovom Izgradnjom, odnosno proširenjem, putnički terminal dobio je dodatnih 34.500 četvornih metara, što ukupno čini 46.000 kvadrata. Investicija je vrijedna 450 milijuna kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Novi terminal imat će vršno opterećenje do 2500 putnika u satu, ugrađena su 32 šaltera za registraciju putnika i 10 za samoregistraciju, kao i automatizirani sustav za zaštitni pregled predane prtljage.

Korisnicima usluga zračne luke na raspolaganju je i novoizgrađeni autobusni terminal površine gotovo tri tisuće kvadrata, s 50 parkirnih mjesta za autobuse, te 900 parkirnih mjesta za automobile.

Po vrijednosti je svrstan među najznačajnije na nacionalnoj razini, a po složenosti i strukturi u rang terminala zračnih luka u Zagrebu i Dubrovniku.

- Hrvatska prometna infrastruktura u zračnim lukama dobiva novu kvalitetu - istaknuo je Plenković i dodao kako su u projekt uložena vlastita novčana sredstva zračne luke, uz kreditiranje Hrvatske banke za obnovu i razvoj, dok su izvođači bile hrvatske kompanije.

Realiziran na ukupnoj površini od gotovo 80 tisuća kvadrata, splitski je projekt donio, dakle, poboljšanje infrastrukture zračne luke, povećanje kapaciteta, povećanje sigurnosti putnika i zaposlenih, povišenje kvalitete usluga, a ne treba izostaviti ni stvaranje uvjeta za organizaciju zračne luke sukladno schengenskim kriterijima, kao i onima međunarodnog i unutrašnjeg prometa.

Navedeni kapaciteti, uz minimalne tekuće izmjene, dovoljni su za idućih dvadesetak godina, a spremni su za prijem, odnosno otpremu do 5 milijuna putnika godišnje. U 2019. godini, podsjetimo, planirani broj putnika u Zračnoj luci Split je 3,3 milijuna.

Direktor splitske Zračne luke Lukša Novak je rekao kako se ove godine u toj zračnoj luci očekuje povećanje prometa putnika za osam posto u odnosu na lanjskih 3,1 milijun putnika.

"Ovo je povijesni događaj ne samo Zračne luke Split nego i zračnog prometa u Hrvatskoj," istaknuo je Novak. Dodao je kako je novi putnički terminal splitske Zračne luke "izvanredno arhitektonsko djelo."

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je istaknuo kako je uprava splitske Zračne luke dobro pripremila projekt novog terminala. Ponovio je kako će se nastaviti realizacija velikih projekata u prometnoj infrastrukturi vrijednih oko 20 milijardi kuna što će se financirati, kako je rekao, uglavnom iz europskih fondova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:33