Palace Elisabeth

FOTO: Otvara se prvi hotel od 5 zvjezdica na sunčanom otoku, noćenje stoji 1500€

U hotel se ulazi kroz bedem iz 13. st., a svaka od 45 soba ručno je oslikana i nosi ime neke osobe važne Hvaru
Hvarski hotel Palace Elisabeth
 Sasa Buric / CROPIX

Krajem tjedna hvarski hotel Palace Elisabeth, prvi hotel s pet zvjezdica na otoku Hvaru, nekadašnji hotel Palace, dobio je uporabnu dozvolu i kategorizaciju, tako da s pokusnim radom, odnosno soft openingom počinje sutra, kada će primiti prve goste. Prema riječima Gordane Tomičić, predsjednice uprave Sunčanog Hvara, u tu svrhu su već otprije aktivirani svi kanali prodaje, a sada je dobivena cjelokupna dokumentacija da hotel može raditi.

Split, 150819.
Hvarski hotel Palace Elisabeth.
Na fotografiji: Gordana Tomicic, predsjednica uprave Suncanog Hvara
Foto: Sasa Buric / CROPIX
Saša Burić / CROPIX
Gordana Tomičić, predsjednica uprave Sunčanog Hvara

Hotel Palace Elisabeth je spoj heritagea i bezvremenskog klasičnog dizajna u koji se ulazi na jedinstven način, i to kroz originalne zidove nekadašnje Kneževe palače, koji su pronađeni tijekom dvogodišnje obnove i rekonstrukcije. Zanimljivi su otvori za topove, a kroz bedem koji je širok jedan metar iz 13 stoljeća, a koji je dio utvrde Kneževe palače, nalazi se taj otvor kroz koji se ulazi u hotel. Njegovo prepoznatljivo zdanje smješteno u samom središtu grada Hvara jedna je od najljepših građevina na ovim prostorima i svakako je jedan od simbola grada Hvara.

Split, 150819.
Hvarski hotel Palace Elisabeth.
Foto: Sasa Buric / CROPIX
Saša Burić / CROPIX
Hvarski hotel Palace Elisabeth

Uloženo 100 milijuna kuna

Renoviranje hotela Palace Elisabeth vrijedno je 100 milijuna kuna i predstavlja najveće strateško ulaganje u ovom investicijskom ciklusu Sunčanog Hvara. Radi se, kako smatraju u Sunčanom Hvaru, o najznačajnijoj investiciji u srednjodalmatinske otoke tijekom proteklih 10 gbaodina. “S ovom investicijom radimo repozicioniranje kako Sunčanog Hvara tako i cjelokupne destinacije. S obzirom na vrijednost ulaganja po sobi, radi se o jednom od značajnijih ulaganja u cijelom hrvatskom turizmu tijekom posljednjih nekoliko godina. Uklapanje arheoloških lokaliteta u cjelinu novog hotela, sanacija konstruktivnih dijelova zgrade, očuvanje fasade zgrade, gradnja u strogom centru grada Hvara, sve su to bili izazovi koji su bili pred nama prilikom obnove hotela”, pojašnjava Gordana Tomičić, koja ističe suradnju s Gradom Hvarom koji je izlazio u susret, prepoznajući važnost ovakve investicije te značaj i za razvoj destinacije Hvar.

Split, 150819.
Hvarski hotel Palace Elisabeth.
Foto: Sasa Buric / CROPIX
Saša Burić / CROPIX
Hvarski hotel Palace Elisabeth

“Nakon ove obnove vjerujemo da će ovaj hotel oduševiti goste svojim šarmom i vrhunskom uslugom u kombinaciji s najluksuznijim suvremenim hotelskim sadržajima. S hotelom Palace Elisabeth svakako ciljamo na najzahtjevnija tržišta visoke platežne moći. Već sada bilježimo velik interes s tržišta SAD-a, Velike Britanije, potom Brazila i Australije. Vjerujemo da će ovo ulaganje predstavljati dodatni zamašnjak u našem pozicioniranju na luksuznom tržištu. Strateški, ovo ulaganje gledamo i kao jačanje tržišne pozicije preostalog portfelja na tržištu više platežne moći kako bi se zadržala postojeća visoka prosječna cijena, i to u aktualnom trenutku kada je hrvatski turizam generalno pred velikim izazovima korekcija cijena. Hotel Palace Elisabeth pružat će najviše standarde luksuza, što će pozitivno utjecati na razvoj cijele destinacije i pozicionirati Hvar na sam vrh hotelske ponude na ovom području”, ističe Gordana Tomičić, predsjednica uprave Sunčanog Hvara.

Split, 150819.
Hvarski hotel Palace Elisabeth.
Foto: Sasa Buric / CROPIX
Saša Burić / CROPIX
Hvarski hotel Palace Elisabeth

Hotel Palace Elisabeth ujedno je i prvi hotel u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji je postao član elitne hotelske asocijacije luksuznih hotela The Leading Hotels of the World, u kojoj su osim ovog hotela iz Hrvatske još Ikador Luxury Boutique Hotel & Spa, Monte Mulini, Vila Dubrovnik i Dubrovački vrtovi sunca. “Ovo udruženje okuplja 500 najatraktivnijih dizajniranih hotela u svijetu. Ima zanimljiv i vrlo efikasan marketinški koncept i vrlo visoke standarde. U slučaju hotela Palace Elisabeth moralo se zadovoljiti 700 različitih standarda da bi pristupili ovoj grupaciji, kojih se hotel mora pridržavati. S druge strane, The Leading Hotels of the World pruža jamstvo gostima da su zadovoljeni svi ti standardi. Naša prednost je lokacija, razina usluge i vrhunski dizajn hotela. Vjerojatno je to i razlog da su o hotelu i prije otvaranja pisali prestižni časopisi kao što su Forbes i Architectural Digest”, pojašnjava Zdravko Tudor, član senior managementa Sunčani Hvar Hotela za marketing, online poslovanje i informatiku.

Prema njegovim riječima, noćenje u vrhuncu sezone, ovisno o smještajnoj jedinici, iznosit će između 500 i 1500 eura, kolika je cijena u suite apartmanu. “Uspjeli smo se dogovoriti i s crkvenim vlastima i rješenje problema oko crkve Svetog Kuzme i Damjana, koja je najstariji sakralni objekt na otoku Hvaru u kojem se neprekinuto odvijala crkvena funkcija. Crkva je bila stiještena uz zidove hotela, a u dogovoru s crkvenim vlastima, mi smo je obnovili te smo odmaknuli jedan prostor između nje i hotela tako da se u tom prostoru mogu obavljati vjenčanja, krštenja, krizme i drugi slični događaji”, pojašnjava Tudor.

Arheološko nalazište

Postoji čitav niz elemenata koji hotelu Palace Elisabeth daju heritage pečat. Od ulaska u sam hotel kroz arheološko nalazište i restauriranu Kneževu palaču, prolazak kroz zidine Kneževa dvora iz 13. stoljeća, kao dio srednjovjekovne fortifikacije grada, do bunara iz 16. stoljeća koji je inkorporiran u life style spa lounge. Hotel je integriran s gradskom Loggiom, jednom od najljepših građevina iz doba renesanse, i Kula-satom, koja se uklapa u jedinstvenu arhitektonsku cjelinu. Posebna specifičnost je romanička crkva iz 14. stoljeća kao najstariji sakralni objekt Hvara, koja se nadovezuje uz sam hotel, a koju smo revitalizirali u suradnji s Hvarskom biskupijom.

Split, 150819.
Hvarski hotel Palace Elisabeth.
Foto: Sasa Buric / CROPIX
Saša Burić / CROPIX
Hvarski hotel Palace Elisabeth

Građevina koja u naravi predstavlja hotel Palace ima prvorazredan kulturno-povijesni značaj i kao takav nalazi se u zoni A konzervatorske zaštite. Naslonjena je na tri pojedinačna spomenika kulture: gradsku Lođu, sat-kulu i gradske zidine. Ti spomenici se smatraju jednim od najznačajnijih kulturnih spomenika u Hrvatskoj, ali i nezaobilazna su vizura središta Hvara. Cjelokupna obnova hotela Palace trajala je dvije godine, rađena po strogom nadzoru arheologa i konzervatora, te su sve intervencije na vanjskoj fasadi nužno prolazile suglasnost Konzervatorskog odjela u Splitu. “Radi se o jedinstvenom arhitektonskom sklopu koji je pod posebnim povećalom konzervatora te su u potpunosti ispoštovani njihovi zahtjevi. Pa iako se ta suradnja koji put činila iznimno zahtjevnom, sada iz ove perspektive smatramo da je bila iznimno korisna jer kulturno-povijesni segment koji je u najvećoj mjeri sačuvan daje dodatnu vrijednost cijelom projektu”, pojašnjava Gordana Tomičić.

Hotel ukupno ima 45 jedinstvenih ručno oslikanih soba i suitova, čiji dizajn potpisuje Oto Blaha, dizajner interijera hotela Palace Elisabeth. Blaha je ujedno i slikar tako da je oslikao zidove restorana. Hotel ima unutarnji bazen, luksuzni spa i vanjske terase, jedna od kojih je terasa novog restorana San Marco, s pogledom na središnji trg i povijesnu jezgru grada Hvara.

Split, 150819.
Hvarski hotel Palace Elisabeth.
Foto: Sasa Buric / CROPIX
Saša Burić / CROPIX
Hvarski hotel Palace Elisabeth

Opsežna rekonstrukcija

Gordana Tomičić kao posebnost navodi to što su nastojali osigurati autentične doživljaje gostima kroz niz unikatnih detalja i priča. Iz tog razloga svaka soba ima svoje ime, odnosno ime osobe koja je na određeni način obilježila povijest grada Hvara. U fitness studiju gosti će vježbati u prostoru koji je prije više stoljeća predstavljao jedinstven sustav filtracije vode, na ulazu se nalazi vrt autohtonih hvarskih naranči okružen artefaktima starog Kneževa dvora, a sam vrt je realizacija originalnog arhitektonskog rješenja bečkog projektanta Bernarda Schwarza.

Split, 150819.
Hvarski hotel Palace Elisabeth.
Foto: Sasa Buric / CROPIX
Saša Burić / CROPIX
Hvarski hotel Palace Elisabeth

”Inicijalno je zamišljeno da hotel radi cijelu godinu, međutim uključujemo mogućnost da će hotel zbog teže dostupnosti otoka tijekom zime raditi sezonski. Kada je riječ o razvoju turizma na otoku, jedno od prioritetnih pitanja koje se nameću jest dostupnost otoka, i to kako po pitanju zračne povezanosti matične zračne luke s ključnim tržištima, tako i pomorske povezanosti kopna s otokom. Iako se tijekom posljednje dvije godine iznimno puno napravilo po pitanju pomorske povezanosti, još uvijek moram reći da postoji prostor za poboljšanje. Tako znamo da katamaranske linije nisu u potpunosti prilagođene turističkim potrebama i redu letenja zrakoplova. Također imamo sve više niskobudžetnih aviokompanija koje lete za Split i Zadar, što nam ne donosi goste visoke platežne moći. Uvođenje što više visokobudžetnih aviokompanija koje bi imale direktnu liniju s gradovima omogućilo bi bolji priljev gostiju više platežne moći iz cijelog svijeta. Osim toga, za razvoj turizma visoke kvalitete potrebno je da cijela destinacija prati taj trend, posebno u izvanhotelskoj ponudi”, pojašnjava Gordana Tomičić.

Najraniji zapisi o gradnji kompleksa Kneževe palače potječu s kraja 13. stoljeća, kada Hvar potpada pod vlast Venecije. Gradnja suvremenog lječilišnog hotela na mjestu kompleksa počinje 1881. godine te se prema nacrtu bečkog arhitekta Bernarda Schwarza počeo graditi hotel Palace.

Hotel je 1899. godine otvoren pod nazivom Spa Hotel Empress Elisabeth - originalno Kur Hotel Kaiserin Elisabeth, po omiljenoj austrijskoj carici Sisi, koja je bila izdašna pokroviteljica gradnje prvoga hvarskog hotela. Dvadesetih godina prošlog stoljeća ime hotela je promijenjeno u Palace.

Igor Tomašković, voditelj projekta obnove hotela, podsjetio je da je vrlo opsežna rekonstrukcija i renovacija hotela trajala pune dvije godine. “Nije bilo jednostavno jer smo na otoku, a hotel se nalazi u staroj jezgri i čitav projekt je rađen pod nadzorom konzervatora. Radovi su bili toliko opsežni da smo postojeću konstrukciju zamijenili novom. Dakle, ostali su samo vanjski zidovi i zaštićeni elementi. Zgrada je potpuno stabilizirana. Pri izvođenju radova iznimno puno se vodilo računa o završnoj obradi. Detalji su ono što daju nadopunu ovom objektu koji je i otprije bio jedinstven. Dio namještaja dovezen je iz čitavih dijelova svijeta, a dijelom i iz Hrvatske, kamen je brački, a značajan udjel u opremanju imali su hrvatski proizvođači”, pojašnjava Tomašković.

Direktor hotela Palace Elisabeth je Deni Ohlsen-Dukic koji ima više od 20 godina iskustva u visokom hotelskom menadžmentu vodeći najsloženije projekte za Hayat. Najveći dio svoje karijere radio je za grupaciju Hayat hotela, i to uglavnom u SAD-u, ali i na drugim projektima diljem svijeta.

Premijer Andrej Plenković u Palace Elisabeth hotelu

Individualni pristup

Zainteresirao se, kaže, za ovaj projekt jer su ga heritage hoteli s bogatom poviješću oduvijek fascinirali, a zadnji projekt na kojem je radio bio je upravo heritage hotel u Šri Lanki, koji je jedan od najstarijih azijskih hotela. Roditelji su mu hrvatskog podrijetla, iz Opatije, on se rodio u New Yorku, a angažirao se na ovom projektu slučajno jer je boraveći na godišnjem odmoru vidio hotel i sam se prijavio u Sunčani Hvar i ponudio svoje usluge.

”Hotel će poslovati na način da će imati individualan pristup svakom gostu. Prema gostu ćemo se odnositi tako da ima osjećaj da je došao kući. Hotel je i koncipiran da izgleda kao velika kuća. Naše aktivnosti za pronalaženje kvalificirane radne snage su cjelogodišnje i sveobuhvatne, zato smo zaposlili radnike za Palace Elisabeth već u ožujku. Većina njih ima internacionalno iskustvo rada u brendiranim hotelima s pet zvjezdica. Značajan dio tima dolazi iz područja Hrvatske, dok je određeni broj iz susjednih zemalja, BiH, Makedonije, Srbije i Crne Gore”, pojašnjava Deni Ohlsen-Dukic.

Projekt rekonstrukcije povjeren je arhitektonskom studiju Agro Inženjering, pod vodstvom arhitekata Zorana i Nede Balog. Dizajnerski pečat dao je Oto Blaha, a izvođač radova je tvrtka Kvantum iz Zagreba. Zanimljivost hotela predstavlja i činjenica da su aktualni vlasnici Sunčanog Hvara prepoznali vrijednost građevine kao i njenu zanimljivu povijest, pa je na inicijativu gospođe Vitek pokrenuta obnova hotela i povrat originalnog imena. Podsjetimo, vlasnik Sunčanog Hvara je Radovan Vitek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 07:38