Afarak

Finska agencija postrožila kaznu: Uz 40 milijuna eura Končar mora platiti još 110 milijuna

AUTOR:

OBJAVLJENO:

18.6.2019. u 10:50

AUTOR:

OBJAVLJENO:

18.6.2019. u 10:50

Pula, 090418.
Danko Koncar i sindikalist Jadranskog sindikata Boris Cerovac u Uljaniku davali izjave za medije.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / Hanza Media

Danko Končar

Finska financijska regulatorna agencija za nadzor tržišta (FIN-FSA) naložila je 9. srpnja Danku Končaru da plati još 110 milijuna eura, nakon što je prošle godine donijela odluku da mora platiti 40 milijuna eura zbog toga što nije objavio javnu ponudu za preuzimanje Afarak Grupe, ili pruži uvjerljive dokaze da nije bio obvezan objaviti javnu ponudu.

Podsjetimo, FIN-FSA je prošle godine obvezala Končara da objavi javnu ponudu za Afarak, a odluka o plaćanju kazni je nepravomoćna jer se Končar žalio Upravom sudu u Helsinkiju i Višem upravnom sudu, ali FIN-FSA je novom odlukom ipak naložila hitno plaćanje te kazne, smatrajući da ponašanje Končara negativno utječe na povjerenje investitora u finsko tržište. No, i ova presuda finske agencije je nepravomoćna jer se Končar ima pravo i na nju žaliti višem Upravnom sudu u Helsinkiju.

Finska metalurška tvrtka Afarak, koja se bavi proizvodnjom čelika, 1. ožujka ove godine objavila je da je primila obavijest od finskog Upravnog suda prema kojoj je odbijena žalba Danka Končara na odluku tamošnjeg financijskog regulatora prema kojoj hrvatski poduzetnik mora platiti 40 milijuna eura kazne zbog toga što nije pravodobno podnio javnu ponudu za preuzimanje te kompanije. Upravni sud tada je potvrdio stav finske Hanfe, prema kojoj je Kermas Ltd., u vlasništvu Danka Končara kao dioničar Afaraka, djelovao povezano s tvrtkom Hino Resources Co. Ltd, Finaline Business Limited i tako zajedno s Končarovom suprugom Jelenom Manojlović bio u poziciji da kontrolira Afarak Group Plc.

Sud je utvrdio da je njihov zajednički udio u Afaraku 22. listopada 2009. bio prešao prag od 30 posto potreban za obvezno podnošenje javne ponude. Zbog toga, smatra sud, Končar mora platiti kaznu od 40 milijuna eura, s tim da je u svojem priopćenju Afarak tada naveo kako je on već izjavio da će se na ovu odluku žalili Višem upravnom sudu u Finskoj, što je, očito, i napravio te time dodatno produljio ovaj regulatorni proces.