Sve im daju

'Evo vam 3.000€ plaća, samo se vratite': Nova mjera za mlade koji su pobjegli u inozemstvo

Žele nagovoriti barem 500 visoko kvalificiranih radnika između 28 i 40 godina da se vrate u domovinu
Ilustracija
 REUTERS

Grci pokreću pilot projekt kojim se nadaju spriječiti i preokrenuti efekte 'odljeva mozgova', prenosi The Times. Prema podacima grčke Centralne banke, 420.000 visokoobrazovanih, mladih Grka napustilo je svoje domove u zadnjih deset godina zbog teške financijske krize i posao potražilo diljem svijeta.

Zato u sklopu novog programa 'Rebrain Greece', grčke vlasti žele nagovoriti barem 500 visoko kvalificiranih Grka između 28 i 40 godina, koji trenutno rade u inozemstvu, da se vrate u domovinu, a nude im dobre pozicije i minimalnu mjesečnu plaću od 3.000 eura (prosječna lanjska plaća u Grčkoj bila je oko 1100 eura). Budući da Grčka bilježi veliki deficit kvalificirane radne snage, posebno u IT sektoru, naglasak će biti na onima koji imaju diplome iz tih područja.

U prvoj godini zaposlenja, povratniku će dvije trećine plaće pokrivati država, sufinanciranjem iz EU fondova, a preostalu trećinu poslodavac. Kompanije koje u programu žele sudjelovati obvezat će se da zaposlenika na poslu zadrže, nakon prve subvencionirane godine, još barem godinu dana uz istu plaću koju će u pokrivati u cijelosti.

Grčke vlasti očekuju da će brojne lokalne tvrtke, u narednim tjednima i mjesecima, izraziti interes za zapošljavanje talentiranih ekonomskih emigranata.

- Nema šanse da grčke tvrtke, koje žele proširiti svoje potencijale, neće htjeti zadržati te talente za stalno jednom kada ih zaposle – komentirao je grčki ministar rada Yiannis Vroutsis.

Međutim, očekuje se, prema pisanju grčkih medija, da će nova mjera izazvati veliki bunt među onima koji su ostali u Grčkoj za vrijeme financijske krize, a trenutno na istim pozicijama rade za mjesečne plaće ispod tisuću eura. Neki su mediji mjeru već proglasili diskriminatornom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:58