Istraga još traje

Europski regulatori spremaju kazne za skupinu banaka zbog manipulacija valutnim tečajevima

Bruxelles istražuje slučaj navodnih manipulacija deviznim tečajevima već šest godina
JP Morgan Chase zgrada u New Yorku
 Eric Thayer / REUTERS

Europski regulatori za zaštitu tržišne utakmice spremaju se izreći novčane kazne skupini od sedam banaka zbog manipulacija valutnim tečajevima na financijskim tržištima, kazala su dva upućena izvora. Skupina banaka uključuje Barclays, Citigroup, HSBC, JPMorgan, Royal Bank od Scotland (RBS), UBS i jednu malu japansku banku, naveli su izvori u četvrtak.

Regulatori će im umanjiti kazne za 10 posto budući da su priznale malverzacije, dodaju. U Credit Suisseu pak tvrde da nisu našli dokaze manipulacija deviznim tečajevima i osporavaju optužbu europskih regulatora. Nije jasno hoće li Europska komisija uspjeti na vrijeme zaključiti istragu kako bi u sljedećim tjednima mogla izreći kaznu toj švicarskoj banci.

Bruxelles istražuje slučaj navodnih manipulacija deviznim tečajevima već šest godina i može izreći kazne u visini do 10 posto globalnog prihoda kompanije ako se dokaže da je prekršila europske zakone o tržišnom natjecanju. U Europskoj komisiji nisu željeli komentirati informaciju o kaznama.

Nisu je željeli komentirati ni u Barclaysu, Citigroupu, JP Morganu, RBS-u i HSBC-u. EU bi mogao rastegnuti postupak izricanja kazni na nekoliko tjedana umjesto da ih sve objavi u jednom danu, kažu izvori.

Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JPMorgan, Royal Bank of Scotland i UBS postigli su nagodbu s američkim vlastima u slučaju namještanja valutnih tečajeva u neformalnim razgovorima bankara na Internetu. Američki regulatori odrezali su im kazne ukupne vrijednosti 2,8 milijardi dolara, podsjeća Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:34