Kršenje propisa

Europski inspektori nenajavljeno upali na neke od najvećih farmi za uzgoj lososa

U Bruxellesu navode da su njihovi službenici proveli nenajavljene inspekcije u nekoliko zemalja
 Jure Mišković / CROPIX

Europski inspektori nenajavljeno su pretražili farme lososa u nekoliko zemalja Europske unije EU zbog sumnje o kršenju propisa o ravnopravnoj tržišnoj utakmici.

U Bruxellesu navode da su njihovi službenici proveli nenajavljene inspekcije u nekoliko zemalja Europske unije u pratnji kolega iz nacionalnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja.

„Komisija sumnja da su kompanije obuhvaćene inspekcijom možda prekršile europske propise o zaštiti tržišnog natjecanja kojima se zabranjuju karteli i restriktivne poslovne prakse”, stoji u priopćenju objavljenom u utorak.

Imena zemalja i kompanija nisu navedena. U međuvremenu su iz najvećeg svjetskog proizvođača atlantskog lososa Mowija za Reuters izjavili da su europski inspektori pretražili njihove dvije farme u Škotskoj i Nizozemskoj.

„Nemamo što skrivati, surađujemo s Europskom komisijom”, rekao je glasnogovornik Mowija Ola Helge Hjetland.

Norveška kompanija, nekadašnji Marine Harvest, promijenila je ime u siječnju ove godine u sklopu rebrandinga. U norveškom proizvođaču Grieg Seafoodu također potvrđuju inspekciju u jednom od objekata na Shetlandskom otočju.

„Grieg Seafood želi biti otvoren, transparentan i susretljiv i osigurat će sve potrebne informacije koje Europska Komisija zatraži u sklopu istrage”, navodi se u priopćenju te kompanije.

Financijski direktor norveškog Salmara Trond Tuvstein kazao je da su inspektori pretražili Scottish Sea Farms, njihov zajednički projekt s Leroey Seafoodom. Također je potvrdio da kompanija surađuje s Komisijom. U Leroeyu nisu odmah bili dostupni za komentar. Među drugim velikim kompanijama za uzgoj lososa iz Norway Royal Salmona priopćili su da nisu bili obuhvaćeni inspekcijama.

Norveška nije članica EU-a te norveško tijelo za zaštitu tržišnog natjecanja nije sudjelovalo u inspekcijama, izjavila je njegova glasnogovornica Margrethe Gudbrandsen.

U Komisiji pak podsjećaju da je inspekcija preliminarni korak u istrazi i da ne znači da su kompanije zaista prekršile propise o zaštiti tržišnog natjecanja. Ako se utvrdi da su prekršile propise, mogu biti kažnjene novčanim kaznama u visini do 10 posto globalnog prometa. U Bruxellesu ističu da ne postoji zakonom propisani rok za dovršetak istrage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:58