Najveći gubitak od lipnja

Euro na putu najvećeg tjednog gubitka u zadnja tri tjedna, jača pritisak ECB-a

Euro prema dolaru oslabio 0,1 posto
Nove novčanice od 100 i 200 eura
 Heinz-Peter Bader / REUTERS

Tečaj eura skliznuo je u petak na međunarodnim tržištima prema dolaru i na putu je najvećeg tjednog pada u tri tjedna, u kontekstu pada prinosa na državne obveznice koji je uzeo maha zbog čega jača pritisak na globalne središnje banke da poduzmu nove poticajne mjere.

Zajednička europska valuta jutros je prema dolaru oslabila 0,1 posto, na 1,1273 dolara, i na putu je tjednog gubitka od 0,8 posto, najvećeg od sredine lipnja.

Prinosi na referentne 10-godišnje njemačke državne obveznice prvi su put skliznuli ispod minus 0,4 posto, koliko iznosi kamatna stopa za depozite banaka u Europskoj središnjoj banci (ECB). Za tu razinu analitičari kažu da služi kao svojevrsna psihološka granica, premda su prinosi po njemačkim državnim obveznicama s kraćim rokovima otplate već još dublje u negativnom području.

Unatoč padu prinosa koji je uzeo maha, tečaj eura relativno dobru podršku ima na oko 1,12 dolara, što je cijena iznad koje se drži od početka lipnja te 1,5 posto viša od najniže u ovoj godini od 1,1055 dolara, na koje je u jednom trenutku skliznula krajem svibnja.

Očekivanja velikog smanjenja američke ključne kamatne stope ne bi trebala biti poljuljana objavom najnovijeg izvješća o zaposlenosti u Sjedinjenim Državama koje se očekuje tijekom dana. Ekonomisti iz Reutersove ankete predviđaju da će pokazati rast broja zaposlenih za 160 tisuća u lipnju, što bi bilo dvostruko više nego u svibnju.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je u takvom ozračju ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na zatvaranje dan ranije, na 96,823 boda, nakon što se jučerašnji dan kretao unutar uskog raspona budući da američka tržišta nisu radila zbog državnog praznika.

Funta se pritom zadržala blizu najnižih razina u dva tjedna od 1,2557 dolara, na koje se spustila u jednom trenutku u trgovanju sredinom tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:58