Dobri poslovni rezultati

Ericsson Nikola Tesla prošlu godinu zaključio s 113,6 milijuna kuna neto dobiti

U 2018. godini ICT industrija se snažno fokusirala na pripremu za nadolazeću 5G tehnologiju
Predsjednica Uprave Gordana Kovačević
 Dragan Matić / CROPIX

Ericsson Nikola Tesla prošlu financijsku godinu zaključio je s neto dobiti od 113,6 milijuna kuna, što je povećanje od 67,4 posto u odnosu na 2017., istaknula je danas Gordana Kovačević, predsjednica Ericsson Nikole Tesle na konferenciji za novinare povodom predstavljanja rezultata ostvarenih u prošloj godini.

Prema njenim riječima, prihodi od prodaje na razini grupe iznosili su 1,56 milijardi kuna, što je povećanje od 5,2 posto. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 23,9 posto, usluge za Ericsson 61,3 posto, od toga 11,4 posto udjela imaju usluge upravljanja u Hrvatskoj, dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 14,8 posto.

- Protekla je godina u poslovnom i tehnološkom smislu bila dinamična, puna izazova, ali i važnih postignuća. U 2018. godini ICT industrija se snažno fokusirala na modernizaciju mobilnih mreža i pripremu za nadolazeću 5G tehnologiju, a taj trend će se još intenzivnije nastaviti i u budućem razdoblju. Prošle godine u ožujku prvi smo u Hrvatskoj demonstrirali mogućnosti koje nude 5G tehnologija. Uz, to nastavili smo surađivati s brojnim kupcima u tijelima državne uprave prije svega u području eZdravstva, zemljišnih knjiga i katastra te na implementaciji projekta nadzora državne granice – poručila je Gordana Kovačević.

Na domaćem tržištu, kompanija je također zabilježila značajan rast prihodi od prodaje što je rezultat ulaganja operatora u modernizaciju mobilnih mreža i projektne digitalne transformacije. Tako su prihodi od prodaje u 2018. na domaćem tržištu iznosili 372,6 milijuna kuna, što je povećanje od 34,7 posto u odnosu na prethodnu. Porast od 3,2 posto također, bilježe i na Ericsson tržištu te ono iznosi 955,8 milijuna kuna.

S druge pak strane, švedski proizvođač telekomunikacijske opreme bilježi pad prihoda od prodaje na izvozna tržišta, od 17,7 posto, zbog manjeg broja projekata modernizacije mreža te izazovnog ekonomskog i političkog okruženja na pojedinim tržištima.

- Kraj godine zaključili smo sa zdravom bilancom i udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 36,3 posto. Ostvaren je i pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti ponajprije kao rezultat proaktivne naplate potraživanja od kupaca. U razdoblju pred nama očekuju nas nove poslovne prilike, ali i izazovi. Kao odgovor na izazovno tržišno okruženje blisko surađujemo s kupcima kako bismo u potpunosti razumjeli njihove potrebe, prilagođavamo organizaciju i način rada te ulažemo u razvoj kompetencija zaposlenika i naše tehnološko vodstvo – rekla je Kovačević.

Uz dobre poslovne rezultate iz Ericssona Nikola Tesla istaknuli su kako ove godine slave 70 godina postojanja, te trenutno zapošljavaju 3200 stručnjaka iz STEM područja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 03:57