Dobri poslovni rezultati

Ericsson Nikola Tesla prošlu godinu zaključio s 113,6 milijuna kuna neto dobiti

AUTOR:

  • Matea Grbac

OBJAVLJENO:

20.2.2019. u 14:17

AUTOR:

  • Matea Grbac

OBJAVLJENO:

20.2.2019. u 14:17

Zagreb, 200219.
Predstavljeni preliminarni konsolidirani poslovni rezultati Ericsson Nikola Tesla Grupe ostvareni u 2018. godini.
Na fotografiji: predsjednica uprave Gordana Kovacevic.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / CROPIX

Predsjednica Uprave Gordana Kovačević

Ericsson Nikola Tesla prošlu financijsku godinu zaključio je s neto dobiti od 113,6 milijuna kuna, što je povećanje od 67,4 posto u odnosu na 2017., istaknula je danas Gordana Kovačević, predsjednica Ericsson Nikole Tesle na konferenciji za novinare povodom predstavljanja rezultata ostvarenih u prošloj godini.

Prema njenim riječima, prihodi od prodaje na razini grupe iznosili su 1,56 milijardi kuna, što je povećanje od 5,2 posto. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 23,9 posto, usluge za Ericsson 61,3 posto, od toga 11,4 posto udjela imaju usluge upravljanja u Hrvatskoj, dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 14,8 posto.

- Protekla je godina u poslovnom i tehnološkom smislu bila dinamična, puna izazova, ali i važnih postignuća. U 2018. godini ICT industrija se snažno fokusirala na modernizaciju mobilnih mreža i pripremu za nadolazeću 5G tehnologiju, a taj trend će se još intenzivnije nastaviti i u budućem razdoblju. Prošle godine u ožujku prvi smo u Hrvatskoj demonstrirali mogućnosti koje nude 5G tehnologija. Uz, to nastavili smo surađivati s brojnim kupcima u tijelima državne uprave prije svega u području eZdravstva, zemljišnih knjiga i katastra te na implementaciji projekta nadzora državne granice – poručila je Gordana Kovačević.

Na domaćem tržištu, kompanija je također zabilježila značajan rast prihodi od prodaje što je rezultat ulaganja operatora u modernizaciju mobilnih mreža i projektne digitalne transformacije. Tako su prihodi od prodaje u 2018. na domaćem tržištu iznosili 372,6 milijuna kuna, što je povećanje od 34,7 posto u odnosu na prethodnu. Porast od 3,2 posto također, bilježe i na Ericsson tržištu te ono iznosi 955,8 milijuna kuna.

S druge pak strane, švedski proizvođač telekomunikacijske opreme bilježi pad prihoda od prodaje na izvozna tržišta, od 17,7 posto, zbog manjeg broja projekata modernizacije mreža te izazovnog ekonomskog i političkog okruženja na pojedinim tržištima.

- Kraj godine zaključili smo sa zdravom bilancom i udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 36,3 posto. Ostvaren je i pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti ponajprije kao rezultat proaktivne naplate potraživanja od kupaca. U razdoblju pred nama očekuju nas nove poslovne prilike, ali i izazovi. Kao odgovor na izazovno tržišno okruženje blisko surađujemo s kupcima kako bismo u potpunosti razumjeli njihove potrebe, prilagođavamo organizaciju i način rada te ulažemo u razvoj kompetencija zaposlenika i naše tehnološko vodstvo – rekla je Kovačević.

Uz dobre poslovne rezultate iz Ericssona Nikola Tesla istaknuli su kako ove godine slave 70 godina postojanja, te trenutno zapošljavaju 3200 stručnjaka iz STEM područja.