Rast napetosti

Erdogan prijetnje proveo u djelo: Turska povisila carine za niz američkih proizvoda

Uključen je široki spektar proizvoda poput sportskih vozila, alkoholnih pića, duhana...
Scene s turskih tržnica i Erdogan u sredini
 Umit Bektas / Osman Orsal / Reuters

Turska je u srijedu znatno povisila carinske pristojbe za nekoliko proizvoda iz SAD-a poput automobila ili duhana, kao odgovor na sličnu mjeru koju je poduzeo Washington, a u okviru napetosti između dvije zemlje.

"Nameti na uvoz nekih proizvoda porasli su recipročno s obzirom na proizvoljne napade američke administracije na naše gospodarstvo", napisao je u tvitu turski potpredsjednik Fuat Oktay.

Povećanje carinskih pristojbi na uvoz najavljeno je ukazom koji je potpisao predsjednik Recep Tayyip Erdogan, a objavljen je u službenim novinama.

Uključen je široki spektar proizvoda poput sportskih vozila za koja carina sad iznosi 120 posto, nekih alkoholnih pića (140 posto), duhana (60 posto) ili riže te nekih kozmetičkih proizvoda.

Po turskoj državnoj novinskoj agenciji Anadoliji, te nove stope predstavljaju dvostruko povećanje u odnosu na dosadašnje pristojbe. Nakon toga lira je danas porasla za 6 posto i stabilizirala se na tečaju od 6.0 prema dolaru.

- Moraju znati da se nećemo predati, proizvodit ćemo i izvoziti i dalje. Amerikanci su žrtvovali vezu s 81 milijun građana Turske zbog jednog pastora koji je povezan s teroristima - rekao je Erdogan.

Do odluke turskog predsjednika dolazi u trenutku kad su odnosi Ankare i Washingtona na najnižoj razini zbog 1,5-godišnjeg zatočenja američkog pastora Andrewa Brunsona u Turskoj, trenutno u kućnom pritvoru.

I dok Erdogan diže carine, a cijene dionica na svjetskim burzama zbog krize i dalje padaju, u Velikoj Britaniji došlo je do neobične pojave. Kako javlja Guardian, mjenjačnice su gotovo u potpunosti rasprodale turske lire zbog velike potražnje. Naime, britanski turisti su u padu valute uočili priliku za jeftinije ljetovanje u Turskoj te su masovno krenuli po lire. Prema pisanju Guardiana, s obzirom na pad lire prema funti, za Britance je odmor u Turskoj sada zaista znatno jeftiniji nego što je bio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:37