Novi vlakovi

EK odobrila 119,3 milijuna eura za obnovu voznog parka HŽ Putničkog prijevoza

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

18.3.2020. u 13:10

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

18.3.2020. u 13:10

Zagreb, 110313.
Glavni kolodvor.
Nakon obnove signalno-sigurnosnog sustava u 4 sata ujutro ponovno je pusten redoviti zeljeznicki promet preko Glavnog kolodvora.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Vlak HŽ-a, ilustracija

Europska komisija odobrila je danas sufinanciranje projekta obnove voznog parka HŽ Putničkog prijevoza sa 21 novim elektromotornim vlakom u iznosu od 119,3 milijuna eura.

HŽ Putnički prijevoz će ovim projektom modernizirati svoj vozni park s 21 novim elektromotornim vlakom (11 gradsko-prigradskih i 10 regionalnih) koji će putnicima pružiti veću udobnost, smanjiti vrijeme putovanja, osigurati veći kapacitet i pouzdaniji prijevoz te na taj način poboljšati konkurentnost pruženih putničkih usluga. Ovaj projekt predstavlja nastavak rada HŽPP-a na rješavanju problema visoke starosti voznog parka.

Cilj ovog projekta je poboljšanje regionalne povezanosti i mobilnosti radi boljeg pristupa tržištu rada i uslugama u većim gradskim centrima. Osim toga, projekt je usmjeren i na osiguranje učinkovitijeg i konkurentnijeg željezničkog putničkog prijevoza koji će doprinijeti održivosti prometnog sustava u Republici Hrvatskoj.

Nakon ovog odobrenja slijedi potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i HŽPP-a kao korisnika ovog projekta.

Ovaj projekt dio je velikog investicijskog ulaganja u revitalizaciju željeznica koji provodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u suradnji s državnim društvima iz sustava Hrvatskih željeznica. Očekuje se kako će do 2030. godine u željeznički sektor biti uloženo ukupno 3,5 milijarde eura koje se najvećim dijelom osiguravaju iz EU fondova.