Dobre vijesti

Dvije trećine Nijemaca sigurno će ići na ljetovanje, a jedna stvar će presuditi - blizina

Njemački ministar unutarnjih poslova najavio je da se ide u smjeru u kojem bi se 15. lipnja ukinule granične kontrole DVIJE TREĆINE NIJEMACA PLANIRA NA LJETOVANJE Novo ispitivanje pokazalo gdje bi se naši omiljeni turisti najradije uputili. Sve ovisi o načinu putovanja
Turisti
 Damjan Tadic / CROPIX

Sve optimističnije su vijesti koje turistička branša dobiva iz Europe u ovoj situaciji kada se još uvijek zna kako će funkcionirati sezona. A to je da turisti žele doći u Hrvatsku i da dobar dio njih još uvijek nije otkazao svoje rezervacije za ljeto na Jadranu. Prema istraživanjima koja su provedena u Njemačkoj i Austriji, od kuda dolazi velik broj turista u našu zemlju, turisti iz tih zemalja jedva čekaju da se otvore granice i da iskoriste svoje uplaćene godišnje.

-Prema informacijama koje imam, tj. prema anketi Ad Allianca od kraja travnja ove godine, 66% Nijemaca želi otputovati na godišnji čim to bude bilo moguće, a 90% putnika koji su bukirali svoj godišnji želi taj isti plan i ostvariti, eventualno s promjenama termina ili smještaja, tvrdi nam Romeo Draghicchio iz predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Frankfurtu.

Veli da je njemački ministar unutarnjih poslova najavio je da se ide u smjeru u kojem bi se 15. lipnja ukinule granične kontrole te samoizolacija pri povratku u zemlju, tako da se od tog termina može očekivati i veći broj gostiju s njemačkog tržišta.

- Ako zdravstvena situacija bude i dalje povoljna, možemo računati na ostvarivanje jednog dijela prometa od onog kojeg smo imali prošlih godina tj. oko 30% lanjskog rekordnog broja Nijemaca u Hrvatskoj, ističe Draghicchio. Ono što Nijemce sada interesira su odmor u vlastitoj zemlji i u Europi, ali svakako bliže destinacije gdje mogu putovati automobilom.

-Odmor u vlastitoj zemlji i odmor u Europi dobiva dodatno na značenju, dok daleka putovanja su za sada manje u interesu. Oko 70% Nijemaca smatra da u situaciji s korona krizom putovanje automobilom daje dodatnu sigurnost, dok samo 2% ispitanika smatra da im tu sigurnost daje putovanje zrakoplovom. U tom kontekstu je izvjesno da će za Nijemce domaće i bliže destinacije u koje se može putovati vlastitim automobilom biti u stanovitoj prednosti u odnosu na ostale. Dodani faktor će biti i zdravstvena situacija u samim destinacijama tj. njihova epidemiološka situacija, ističe direktor njemačkog predstavništva HTZ-a.

U Austriji pak prema istraživanju Vienna Center for Electoral Research (VieCER), 50% ispitanika planira godišnji odmor realizirati u srpnju, kolovozu ili rujnu ove godine. Također, 34% njih zainteresirano je za kupališni turizam, dok je 26% ispitanika zainteresirano za godišnji odmor u planinama, odnosno 19,3% ispitanika je zainteresirano za godišnji odmor u nekom gradu.

-Pola ispitanika želi svoj godišnji odmor provesti u Austriji, a upravo je udio domaćeg turizma u Austriji tradicionalno visok i u normalnim okolnostima, kada Austrijanci putuju više puta godišnje. Interes za Hrvatsku kao odmorišnu destinaciju u ovoj, izazovnoj godini, i dalje je visok te je Hrvatska i dalje tražena ljetna odmorišna destinacija. Bukirani aranžmani austrijskih gostiju u Hrvatskoj za razdoblje ljetne sezone još se ne otkazuju i ukoliko se uskoro na bilateralnoj razini dogovore uvjeti za dolazak u Hrvatsku, odnosno procedure koje će Austrijanci imati po povratku u vlastitu zemlju (obustava obveze 14-dnevne izolacije), hrvatske regije koje su geografski najbliže imati će najbolje mogućnosti za ostvarivanje dolazaka i noćenja iz Austrije, zaključuje Branimir Tončinić iz predstavništva HTZ-a u Austriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:27