Velika čistka

Duhanski div i vlasnik Tvornice duhana Rovinj otpušta 2.300 radnika

AUTOR:

OBJAVLJENO:

12.9.2019. u 14:06

AUTOR:

OBJAVLJENO:

12.9.2019. u 14:06

Cigarettes are seen during the manufacturing process in the British American Tobacco Cigarette Factory (BAT) in Bayreuth, southern Germany, April 30, 2014. British American Tobacco, the world's No. 2 cigarette maker, posted improved sales volume for the first quarter, though foreign exchange rates were a big drag on revenue. Picture taken April 30, 2014. REUTERS/Michaela Rehle (GERMANY - Tags: BUSINESS) - GM1EA520E4T01
Michaela Rehle / REUTERS

British American Tobacco, vlasnik Tvornice duhana Rovinj, objavio je u četvrtak da planira ukinuti 2.300 radnih mjesta u sklopu preusmjeravanja poslovnog naglaska s tradicionalnih cigareta na nove kategorije duhanskih proizvoda.

BAT želi postati "učinkovitija, agilnija i fokusiranija" tvrtka i fokusirati se na elektroničke cigarete i ostale nove kategorije proizvoda, poručuju iz britanskog diva, a prenosi BBC. Najavljuju ukidanje i pojednostavljenje pojedinih upravljačkih slojeva u sklopu plana koji bi trebao biti u cijelosti realiziran do siječnja sljedeće godine.

Glasnogovornica BAT-a nije željela precizirati gdje će se radna mjesta ukidati.

Sjedište je tvrtke u Londonu, a zapošljavaju ukupno 55.000 radnika širom svijeta. Imaju 55 tvornica u 48 zemalja, a u Hrvatskoj su 2015. preuzeli Tvornicu duhana Rovinj (TDR).

"Očekujemo da će fokus na pojednostavljenje i smanjenje upravljačkih slojeva utjecati na više od 20 posto viših pozicija u kompaniji", naveli su iz BAT-a.

Izvršni direktor Jack Bowles, koji je tu poziciju preuzeo prije pet mjeseci, istaknuo je da želi udariti temelje novoj, fleksibilnijoj poslovnoj kulturi.

"Cilj mi je nadzirati vrtoglavu promjenu u rastu 'nove kategorije' (proizvoda) i značajno pojednostaviti naše postojeće metode rada i poslovne procese, istodobno ostvarujući dugoročno održive prinose našim dioničarima. Ovo je ključni prvi korak u postizanju tih ciljeva", istaknuo je Bowles.

Skupina novih proizvoda uključuje e-cigaretu Vype, koju je kompanija lansirala 2013. godine. Okretanje BAT-a "novim kategorijama" proizvoda vremenski se poklopilo s naznakama da bi američki regulatori mogli zauzeti stroži stav prema e-cigaretama.

Tako je u srijedu američki predsjednik Donald Trump najavio da će njegov kabinet zabraniti aromatizirane e-cigarete nakon niza smrtnih slučajeva povezanih s pušenjem te nove kategorije duhanskih proizvoda.

Američki ministar zdravstva Alex Azar najavio je pak da će Uprava za hranu i lijekove (FDA) izraditi plan o uklanjanju s tržišta svih ne-duhanskih okusa.