Nastavak brodogradnje

Država daje nova jamstva 3. maju: 'Australci će u Puli graditi šest luksuznih jahti'

Svi koji traže pomoć države morat će prije nego dobiju kreditni aranžman za stvaranje likvidnosti proći strogi model kontrole, kaže ministar
Kruzer Scenic Eclipse
 Goran Sebelic / CROPIX

Dražava je pristala dati nova jamstva 3. maju za gradnju brodova, potvrdio je danas ministar gospodarstva Darko Horvat, koji je uvjeren da će jamstva biti vraćena državi po završetku izgradnje broda.

- Za Uljanik se nije uspjelo naći adekvatnog strateškog partnera, no to ne mora biti kraj brodogradnje u Puli, iako možemo zaboraviti da to bude na način i u opsegu kako je to bilo prije. Usto, svi koji traže pomoć države morat će prije nego dobiju kreditni aranžman za stvaranje likvidnosti proći strogi model kontrole kako se troši novac - rekao je ministar Horvat za N1.

- Australska korporacija koja želi graditi šest novih luksuznih jahti u 3. maju kreditne aranžmane neće tražiti u Hrvatskoj, a mi ćemo pristati izdati državna jamstva u iznosu do 48 posto iznosa vrijednosti gradnje i naručitelj je pristao na to. Mislim da će naručitelj idući tjedan biti spreman za prvu investiciju i to u brodogradilište od 10 milijuna eura za početak pa sve do 50 milijuna eura. To daje dojam sigurnosti da će takva investicija uroditi plodom. Prvi brod je dogovoren bez državnog jamstva, ali ćemo ga popratiti s državnim jamstvom do 48 posto - ustvrdio je i dodao da je to nova perspektiva za 3. maj, a pojasnio je da će izdavati jedno po jedno jamstvo.

- Kada brod bude u završnoj fazi izrade polaže se kobilica za novu gradnju i tako možemo biti sigurni da će se brodovi izgraditi, a jamstva biti vraćena - rekao je ministar.

Na pitanje je li zadovoljan stopom rasta gospodarstva od 2,5 posto kaže da ga to ne može zadovoljiti jer mu je cilj rast od oko četiri posto i kada se to ostvari bit će zadovoljan.

Najavio je Akcijski plan ukidanja dijela neporeznih davanja, nastavio da iz njegovog ministarstva idu s četvrtim Akcijskim planom rušenja administrativnih barijera i drugim Akcijskim planom za liberalizaciju usluga na tržištu Hrvatske i efikasnu prekograničnu trgovinu, mijenjanju Zakon o poticanju ulaganja kako bi stimulirali uvođenje nove tehnologije zbog digitalne transformacije.

- Bude li potrebe zakonodavni okvir će dati priliku da poduzetnici, ne samo zbog koronavirusa već i zbog turbulentnih kretanja na europskom i svjetskim tržištima, uzmu grace period do tri godine u kojima neće morati vraćati eventualna dobivena poticajna sredstva do trenutka dok se tržišta ne oporave - najavio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:45