Minorna greška?

Domišljati Hrvati pronašli način kako legalno varati državu preko subvencioniranih kredita

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

5.11.2019. u 11:52

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

5.11.2019. u 11:52

Makarska, 210115.
Sastanak stanara zgrada makarskog POS-a (Poticajne stanogradnje) i predstavnika APN (Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama) povodom katastrofalnog stanja u kakvom se stanovi i zajednicki prostori u objektima nalaze samo nekoliko mjeseci nakon useljenja.
Na fotografiji : Sastanak stanara zgrada makarskog POS-a.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
Ivo Ravlic / CROPIX

POS stanovi, ilustracija

Već dvije godine država subvencionira kredite za mlade obitelji koje prvi put kupuju stan. Plaća im do polovine rate kredita prvih 5 godina. Ali domišljati Hrvati smislili su kako legalno prevariti državu, piše RTL.

Naime, korisnici APN-ovih kredita, odnosno subvencioniranih kredita od strane države, stanove ili kuće kupuju od vlastitih roditelja, a na RTL-u su doznali za najmanje 5 takvih primjera, u 5 različitih gradova.

U Ministarstvu graditeljstva prvi put čuju da netko preko subvencioniranih kredita kupuje stan od vlastitih roditelja. Smatraju da se radi o izdvojenim slučajevima.

''Ako ih je deset uspjelo tu situaciju izvesti i ako je od tih 10 dvoje bilo krajnja mjera turizma, odradili smo svi zajedno dobar posao. Dakle dvoje na četiri tisuće ljudi je minorna greška. Da li je to bilo malo lijevo ili desno, ali smo uspjeli pomoći ljudima. Što se tiče toga da bi novac ostao unutar obitelji, a morat će se vratit, to su krediti. Morat će ih netko vratit. Nije tu neka šteta nastala po društvo ili državu. Banka mu je dala kredit, nije on samo od države uzeo", kaže Željko Uhlir (HNS), državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva.

Do sada je odobreno preko 3300 kredita, a prosječan iznos po kreditu veći od pola milijuna kuna. Rata u prosjeku iznosi oko 2800 kuna, pa 950 kuna plaća država. Krediti se dogovaraju s bankama, a na njima je da utvrde kupuje li netko stan od roditelja.

''Bankari obično kod svakog pojedinačnog predmeta razmotre situaciju i provjere radi li se o stvarnoj kupoprodaji'', kaže Martina Mataić Škugor, agentica za nekretnine. Ako kupac i prodavatelj imaju isto prezime i istu adresu priča ne prolazi, ali agenti kažu: promjena adrese dovoljna je da se banke zavaraju.

''Bankar može pitati da li ste u nekakvom rodu s prodavateljem, ako vam kupac kaže ne to je slučajnost, bankar neće ulaziti toliko duboko i reći eto dajte mi sad i rodni list", kaže Mataić Škugor.

Ekonomisti pak misle da je ta mjera dovela do posupljenja stanova, što ministarstvo demantira.

''Trebali bi to potkrijepiti odlučnim analizama ako to demantiraju. Činjenica je da se otkako su se pojavili ti poticaji u isto vrijeme su porasle cijene stanova. To je čvrsta korelacija", kaže Zoran Löw, izvršni direktor udruge Lipa.