Posljedica nesigurnosti

Dolar na svjetskim valutnim tržištima blago oslabio, najviše u odnosu na japanski jen

AUTOR:

OBJAVLJENO:

6.1.2019. u 11:34

AUTOR:

OBJAVLJENO:

6.1.2019. u 11:34

Dollar banknotes money (USD), currency of United States, Image: 363784647, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia
Profimedia, Panthermedia

Ilustracija

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago je pala u prvom tjednu nove godine, pri čemu je američka valuta ojačala u odnosu na europsku, a oslabila u odnosu na japansku.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,1 posto, na 96,20 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti potonuo 1,6 posto, na 108,50 jena. No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura pala 0,4 posto, na 1,1395 dolara.

Slabljenje dolara posljedica je, među ostalim, velikih oscilacija cijena dionica na svjetskim burzama jer su ulagači nesigurni zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava. U uvjetima manje sklonosti ulagača prema riziku, na dobitku su prošloga tjedna bile valute koje se smatraju sigurnijim utočištima u nesigurna vremena, kao što su japanski jen i švicarski franak.

Raspoloženje na tržištu u petak se donekle poboljšalo nakon što je Kina potvrdila da će se trgovinski pregovori sa SAD-om održati u Pekingu početkom idućeg tjedna. Trgovinske napetosti između dvaju najvećih gospodarstava razlog su većih previranja koja su potresala financijska tržišta veći dio prošle godine.

Dolar se, pak, našao pod pritiskom jer je u petak predsjednik američke središnje banke Jerome Powell poručio da će Fed biti strpljiv, da je svjestan rizika po gospodarstvo i da će biti fleksibilan po pitanju upravljanja kamatnim stopama.

Premda je nedavno američka središnja banka signalizirala da u ovoj godini očekuje povećanje kamata u dva navrata, trgovci na tržištu novca sada procjenjuju da neće biti niti jednog povećanja.

Naprotiv, očekuju da će idući potez Feda biti smanjenje kamata, možda već do kraja ove godine.