Uspješna godina

Dionice Tesle u samo mjesec dana porasle za 40 posto

Kompanija još uvijek kaska za svojim glavnim konkurentima poput GM-a, Forda i Fiata Chryslera.
Volswagenov oldtimer prolazi pored Teslinog Modela X u Berlinu
 Fabrizio Bensch / REUTERS

Dionice proizvođača najpoznatijeg električnog automobila na tržištu, Tesle Elona Muska, u posljednjih mjesec dana porasle su za 40 posto. Štoviše, ako se analizira poslovni uspjeh automobilskog giganta u posljednja tri mjeseca, vrijednost dionica skočila je za čak 60 posto.

Unatoč tome što je pozitivan trend na tržištu vratio dionice Muskove kompanije u 'plus', Tesla još uvijek kaska za svojim glavnim konkurentima poput GM-a, Forda i Fiata Chryslera.

Prodaja i zarada kojeg je kompanija ostvarila posljednjih mjeseci ključ su tržišnog uspjeha kompanije, no vrijednosnom skoku pridonijela je i najava otvaranja gigantske tvornice za baterije litija u Berlinu; gradu u kojem je osnovan Teslin konkurent Volkswagen. Povrh toga, Musk je na posljednjoj konferenciji najavio lansiranje novog Modela Y svog električnog automobila, koje po svemu sudeći ide uspješnije od planiranog. Iako je puštanje novog vozila na tržište bilo planirano za jesen 2020. godine, automobil bi svjetlo dana mogao vidjeti već sljedećeg ljeta.

Kompanija kontroverznog vlasnika Elona Muska je po svemu sudeći, barem privremeno, ušla u svoju stabilniju fazu, ali njegovi poslovni uspjesi i dalje dijele financijske analitičare. Kritičari Tesle smatraju da su vrijednosti dionica prenapuhane, zato što se kompanija i dalje mora dokazati na tržištu, dok obožavatelji ekstravagantnog proizvođača automobila tvrde da će njegova vozila revolucionirati cijelu industriju.

- Da, gotovo svaki financijski pokazatelj izvješća ovoga kvartala uistinu jest pozitivan, ali njegov uspjeh nije dugoročno održiv. Upitno je koliko će Musk u sljedećem kvartalu moći ponoviti svoje poslovne odluke, a o njima ovisi stabilnost njegova uspjeha – objasnio je Jeffrey Osborne, jedan od vodećih kritičara Elona Muska za CNN Business.

No, s njim se ne slaže tržišni analitičar Colin Rusch koji smatra da su investitori počeli Teslu doživljavati kao 'uspjeh industrije koja ne zna odgovoriti na globalne izazove'.

- Zabrinutost oko dugoročne održivosti njegova poslovnog modela nije realna – uvjerava Rusch.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:40