Bezbolniji Brexit

Dio konzervativaca traži da se odnosi Britanije i EU definiraju po norveškom modelu

Boles predlaže da Ujedinjeno Kraljevstvo postane pridruženi član EFTA-e
Oluja iznad Londona
 Tom Jacobs / REUTERS

"Bolji Brexit" naziv je platforme za 'mekši' izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, koju potpisuje nekadašnji konzervativni ministar Nick Boles.

Pojednostavljeno, Boles, iako podržava Brexit, nije sklon izlasku Velike Britanije iz EU-a bez prethodnog definiranja uvjeta pod kojima će se odvijati trgovina Otoka s kontinentom nakon što Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU. Stoga on u svojoj platformi predlaže da Ujedinjeno Kraljevstvo i nakon izlaska iz EU ostane dio Europskog gospodarskog prostora (EEA), gospodarskog bloka koji obuhvaća EU, Island, Norvešku i Lihtenštajn. Velika Britanija je i sada - doduše kao članica EU-a - članica EEA, pa dio konzervativaca očito smatra da joj članstvo u tom bloku nitko ne može osporavati i nakon što 29. ožujka sljedeće godine napusti EU.

EFTA kao spas

Kako bi ojačala svoje pozicije u nastojanju da ostane u EEA, Boles predlaže, prema pisanju svjetskih medija, da Ujedinjeno Kraljevstvo postane pridruženi član EFTA-e. Naime, EEA, osim EU-a, i čine tri od ukupno četiri članice EFTA-e: jedina članica EFTA-e koja nije dio EEA je Švicarska, koja je, međutim, posebnim ugovorima regulirala svoju suradnju s Unijom. Ovdje valja podsjetiti i da je Velika Britanija 1960. bila jedan od osnivača EFTA-e, iz koje je izašla 1973., kada je pristupila tadašnjoj Europskoj ekonomskoj zajednici.

Sve bi to, smatraju Boles i njegovi suradnici, Ujedinjenom Kraljevstvu omogućilo da s EU-om zadrži slobodnu trgovinu, a da se odnosi s Bruxellesom reguliraju na način na koji je to učinila, primjerice, Norveška. Iz takve razmjerno sigurne pozicije, London bi s Bruxellesom trebao ispregovarati ugovor s Bruxellesom, kojim bi se precizno definirali odnosi Velike Britanije i EU-a.

Pritisak na Theresu May

Bolesov prijedlog dolazi u trenutku kada dio konzervativaca vrši pritisak na Downing Street da napusti EU bez dogovora. Premijerka Theresa May time se našla u procijepu između dvije struje unutar vlastite stranke: jedne koja zagovara "Brexit pod svaku cijenu" i druge, koja se zalaže za "mekši Brexit". Sve se to događa u vrijeme kada pregovori Londona i Bruxellesa o uvjetima britanskog napuštanja EU-a ne daju rezultate, a postavljeni rokovi za postizanje dogovora se približavaju.

Unatoč tome, Boles ističe kako njegova platforma nije udar na premijerku May, već pokušaj da se konzervativci okupe oko zajedničke platforme, a da Velika Britanija i njeno gospodarstvo pretrpi što je moguće manju štetu od izlaska iz bloka kojem pripada posljednjih 45 godina.

"Ovo je privremeni 'mekši Brexit' s ciljem da možemo ostvariti 'tvrdi Brexit'. Puno je vjerojatnije da će ovo uspjeti proći kroz Parlament nego Brexit bez dogovora, pojasnio je Boles u jednom intervjuu. Dodao je kako ne pokušava zaustaviti Brexit, ali da se izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a može ostvariti "bez da sami sebi pucamo u nogu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:17