Čitajte sutra!

Digitalna ekonomija Hrvatsku može povući iz ralja koronakrize

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

11.5.2020. u 11:39

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

11.5.2020. u 11:39

Zagreb, 070520.
Okrugli stol o 5G tehnologiji u konferencijskoj dvorani Hanza medie na kojem su sudjelovali glavni direktor za tehniku u tvrtki A1 Hrvatska Tomislav Makar, clan uprave Visokog Ucilista Algebra Hrvoje Balen, osnivac startupa Mindsmiths Mislav Malenica, ravnateljica Ekonomskog instituta Maruska Vizek i moderator novinar Jutarnjeg lista Marko Biocina.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX

Mogući doprinos novih tehnologija gospodarskom oporavku države koji očekujemo nakon bitke s koronavirusom bio je treća tema serije okruglih stolova Jutarnjeg lista “Restart - Hrvatska ide dalje”.

Uz moderatora Marka Biočinu, glavnog urednika gospodarstva u Hanza Mediji, na okruglom stolu o ulozi nove tehnologije u restartu hrvatske ekonomije sudjelovali su ravnateljica Ekonomskog instituta u Zagrebu Maruška Vizek, glavni direktor za tehniku i član Uprave telekomunikacijske kompanije A1 Hrvatska, ujedno voditelj Radne skupine za komunikacije i dopredsjednik HUP ICT-ja, Tomislav Makar, predsjednik Upravnog vijeća visokog učilišta Algebra te voditelj Radne skupine za obrazovanje i dopredsjednik HUP ICT-ja Hrvoje Balen i Mislav Malenica, poduzetnik u IT tehnologiji i predsjednik Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju.

Nastava

Fokus naše akcije “Restart - Hrvatska ide dalje” na nove tehnologije nametnuo se sam po sebi nakon što je od trenutka proglašenja izvanrednih mjera borbe protiv koronavirusa država provela hitnu i neizbježnu digitalizaciju nastave u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima, kao i digitalizaciju znatnog dijela državne uprave. Stoga smo u našoj raspravi, među ostalim, pokušali utvrditi može li se prisilna digitalizacija nastave i administracije u uvjetima koronavirusa nastaviti i u normalnim okolnostima. U tom nam je dijelu vrlo relevantan sugovornik bio predsjednik Upravnog vijeća visokog učilišta Algebra Hrvoje Balen.

 

Prijedlozi

Tomislav Makar govorio je o infrastrukturnim, institucionalnim i strateškim preduvjetima koje Hrvatska treba ispuniti kako bi otvorila put punoj primjeni digitalizacije u radu državne administracije i otvaranju prilika u gospodarstvu. Makar je iznio i najnovije poslovne pokazatelje o rastu prometa telekomunikacijskih kompanija, čije su usluge tijekom zaštite od koronavirusa postale nužne za normalan život.

Maruška Vizek i Mislav Malenica pokušali su proniknuti u buduća gospodarska kretanja u zemlji pod očekivanim utjecajem primjene novih tehnologija. Dok je ravnateljica EIZ-a analizirala moguće modele razvoja koji stoje pred Hrvatskom, Mislav Malenica iznio je praktične prijedloge i zapažanja iz svijeta poduzetnika, osvijetlivši i moguću primjenu umjetne inteligencije u gospodarstvu i radu državne uprave.

U svakom slučaju, rasprava o kojoj ćemo izvijestiti u našem sutrašnjem broju pokazala je punu opravdanost odluke da nove tehnologije, nakon turizma i financijske industrije, budu treća tema iz serije okruglih stolova pod egidom “Restart - Hrvatska ide dalje”.