Njemačka u stagnaciji

Destatis objavio podatke o BDP-u Njemačke za kraj 2018. - nema rasta, ali ni pada

Na taj način Njemačka je tehnički izbjegla recesiju ili dva uzastopna kvartalna pada BDP-a

Nakon blagog rasta u prva dva i pada u trećem, njemački BDP u posljednjem kvartalu prošle godine nije ni rastao ni padao u odnosu na prethodno tromjesječje, objavio je tamošnji državni statistički ured (DESTATIS). Na taj način Njemačka je tehnički izbjegla recesiju koja se računa kao dva uzastopna kvartalna pada BDP-a.

- Kada se gospodarska kretanja u posljednjem, usporede s onima iz trećeg kvartala 2018., razvidan je pozitivan doprinos rasta domaće potrošnje, kako kućanstava tako i države. Međutim, razvoj vanjske trgovine nije dao pozitivan doprinos rastu u četvrtom tromjesečju. Prema privremenim izračunima, izvoz i uvoz roba i usluga povećali su se gotovo istom brzinom u usporedbi s tromjesečjem – raščlanjuje DESTATIS podatke o njemačkom BDP-u u posljednjem tromjesečju prošle godine.

U prvom kvartalu prošle godine njemačko gospodarstvo raslo je 0,5 posto, u drugom 0,4 posto, dok je u trećem zabilježen pad od 0,2 posto. Budući da je prethodni međukvartalni pad BDP-a prije toga zabilježen 2015., pojavila su se strahovanja da bi 'gospodarska lokomotiva Europske unije' potkraj godine mogla ući u recesiju.

Unatoč gornjim prognozama, u najnovijem izvješću DESTATIS-a navode se pokazatelji koji ne upućuju na recesijska kretanja u njemačkoj privredi. Skreće se, među ostalim, pozornost na pozitivna kretanja u zaposlenosti i u investicijama u zadnjem kvartalu prošle godine.

Povećanje broja zaposlenih u toj članici EU u četvrtom tromjesječju prošle godine iznosilo je 507 tisuća radnika u odnosu na isto razdoblje lani.
- Bruto investicije u fiksni kapital, posebno u građevinarstvu, ali i u strojeve i opremu, značajno su porasle u usporedbi s trećim tromjesečjem 2018. - napominje DESTATIS.

Na tragu DESTATIS-ova optimizma ugledni IFO Institut, iako konstatira da je tehnički gledano njemačka ekonomija za dlaku izbjegla recesiju potkraj prošle godine, vidi dobre izglede za poslovanje njemačkih tvrtki i standard tamošnjih građana u tekućoj godini.

- Makroekonomska recesija nije vidljiva za 2019. godinu, budući da domaće pokretačke snage ostaju netaknute. Ove će godine zaposlenost vjerojatno premašiti rekordnu razinu iz prethodne godine. Istovremeno, povećanje plaća, olakšice u pogledu poreza i doprinosa i širenje transfernih plaćanja vjerojatno će rezultirati velikim povećanjem prihoda kućanstava – procjenjuje glavni ekonomist IFO-a Timo Wollmershaeuser.

Na povoljna gospodarska kretanja u njemačkoj ekonomiji, prema ocjeni glavnog ekonomista IFO-a, utjecati će i značajno povećanje državne potrošnje u području izdvajanja za vojsku. Vojni bi doprinos njemačkim investicijama trebao iznositi oko 24 milijarde eura.

Kada se najnoviji pokazatelji o njemačkom gospodarstvu usporede s onima iz 2017., dobiva se međugodišnji rast BDP-a u četvrtom kvartalu od 0,9 posto. To je manji međugodišnji rast nego u prethodnim kvartalima prošle godine, u drugom je tromjesječju, primjerice, rast bio 2,3 posto.

Destatis procjenjuje da će rast BDP-a države za 2018. biti 1,4 posto. Prema strožim i rjeđe primjenjivim definicijama recesije, Njemačka je s najnovijim pokazateljima već ušla u recesiju jer njezina privreda ove godine ima slabije međukvartalne pokazatelje rasta nego prošle godine.

Njemačko je jedno od najvažnijih izvoznih tržišta za hrvatske tvrtke, a Nijemci najbrojniji inozemni korisnici usluga našeg turizma. Po obje strane, hrvatsko gospodarstvo na njemačkom tržištu godišnje ostvari prihode od najmanje tri milijarde i 500 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:29