Novčić u kobilicu

Debeljak: "Stara struktura" htjela nas je natjerati da gradimo tankere. Mi smo rekli ne!

Ultramarine, brod za polarne ekspedicije bit će duljine 128 metara, širine 21,5 metara i težine 13.500 bruto tona
Predstavnici Quark Expeditionsa vare novčić na kobilicu
 Vojko Basic / CROPIX

U Brodosplitu je u petak na prigodnoj svečanosti obavljeno polaganje kovanice u kobilicu putničkog broda za polarne ekspedicije. Gradnja tog kruzera ugovorena je s američkom tvrtkom Quark Expeditions.

"Sam novčić za naručitelja na simboličan način odražava osobni pristup polarnom istraživanju," priopćili su iz Brodosplita.

Brod za polarne ekspedicije nosit će ime "Ultramarine", bit će duljine 128 metara, širine 21,5 metara i težine 13.500 bruto tona. Zaplovit će 2020. godine i moći će primiti 200 putnika.

U Brodosplitu ističu da će taj brod biti "novi ponos hrvatske brodogradnje i novi poslovni iskorak Brodosplita na tržište putničkih brodova do 200 metara."

Američka tvrtka Quark Expeditions u sastavu je Travelopia grupacije, koja okuplja niz svjetskih kompanija specijaliziranih za avanturistička putovanja.

Predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak novinarima je rekao kako je američki naručitelj pokazao zanimanje da se u splitskom brodogradilištu izgradi još takvih brodova. Kazao je i da su cijene takvih i sličnih kruzera između 100 i 300 milijuna eura.

"Mi ne gradimo tankere, to smo rekli od prvog dana, nego smo se opredijelili za gradnju kruzera prvenstveno za polarne ekspedicije i tu smo najjači na svijetu," kazao je Debeljak.

Dodao je da je "stara struktura" htjela natjerati Brodosplit da gradi tankere. "To je struktura koja je izvukla 40-ak milijardi kuna hrvatskih građana. Mi smo rekli ne, mi gradimo 'pozitivne brodove'. To je teže, ali to je pozitivnije za Hrvatsku, radnike i za sve nas", rekao je Debeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:48