Nova filozofija

Darko Horvat o Đuri Đakoviću: 'Ovo više nije prihvatljivo, tražimo novi model poslovanja'

AUTOR:

OBJAVLJENO:

1.11.2019. u 12:44

AUTOR:

OBJAVLJENO:

1.11.2019. u 12:44

Slavonski Brod 170112.
Tvrtka Djuro Djakovic Specijalna vozila proizvodi Borbeno oklopno vozilo (BOV) AMV PATRIA za potrebe Ministarstva obrane Republike Hrvatske.Od narucenih 126 komada isporuceno je 68.Na BOV u je vatrena stanica Protector norveske tvrtke Kongsberg.
Na slici BOV AMV Patria u proizvodnim pogonima Specijalnih vozila.
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / CROPIX

Radnik u tvornici Đuro Đaković grupe

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat potvrdio je u petak u Velikom Trgovišću da će se naći izvor financiranja za zaostalu plaću radnika Đure Đakovića, ali i da nakon toga treba donijeti odluku kako dalje.

Ministar Horvat je u Velikom Trgovišću, gdje je na blagdan Svih svetih bio na polaganju vijenaca ispred rodne kuće predsjednika Franje Tuđmana, ponovio da samo poslovanje tvrtke, na način kako se to odvija sada, više nije prihvatljivo i da se trebaju naći novi modeli poslovanja.

Grupacija Đuro Đaković je u prvih devet mjeseci ove godine poslovala s gubitkom od 38,7 milijuna kuna, što je znatno nepovoljniji rezultat nego u istom lanjskom razdoblju kada je gubitak iznosio 5,4 milijuna kuna, pokazuju podaci iz devetomjesečnog financijskog izvješća slavonskobrodske kompanije.

"Morat ćemo sjesti za zajednički stol jer ona filozofija 'Đure Đakovića' kakvu je tvrtka imala u svojoj povijesti očito u ovoj globalnoj konkurenciji kakva se zbiva i događa, unutar koje tvrtka funkcionira, jednostavno danas više nije prihvatljiva. 'Đuro Đaković' treba se  restrukturirati i s jednom novom filozofijom kročiti dalje", ponovio je ministar.

Na novinarsko pitanje je li Hrvatska poštanska banka (HPB) ta preko koje bi se trebala osigurati financijska sredstva, ministar je odgovorio potvrdno. Radi se o 70 milijuna kuna koja bi se trebala iskoristiti za restrukturiranje same tvrtke.

"S HPB-om u ovom trenutku nalazimo jedan model koji bi trebao financirati restrukturiranje samog 'Đure Đakovića'. To je u ovom trenutku iznos od nekakvih 70-ak milijuna kuna koji bi trebao, u sljedećih šest mjeseci, dati vjetar u leđa 'Đuri Đakoviću', do trenutka dok se ne završi proces restrukturiranja i pronalaska novog, pravog, dobrog strateškog partnera", najavio je Horvat.

Zbog neisplate plaće za rujan, od četvrtka, 24. listopada većina radnika Đure Đakovića je u štrajku te, osim plaća, traže i ostavku članova Uprave jer smatraju da nisu sposobni voditi tvrtku. Predsjednik Uprave Đuro Đaković grupe Marko Bogdanović 30. listopada podnio je ostavku, uz obrazloženje da se grupacija nalazi u nezavidnoj situaciji zbog dva ključna problema - nemogućnost financijskog praćenja proizvodnje vagona za izvoz i nedostatka vlastitog kapitala u društvu.

Na dodatno novinarsko pitanje hoće li se dio tih sredstava iskoristiti i za zaostalu plaću, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta kazao je da se radi o istom principu „rescue aida” kakav  je u jednom trenutku iskorišten i za Uljanik.

"Otprilike slična filozofija, slična namjena, slične metodologije i verifikacija Europske komisije u jednom trenutku kada plan restrukturiranja bude gotov za 'Đuro Đaković" - rekao je ministar Horvat.