Bez računa se ne računa

Danas kreće pojačana kontrola fiskalizacije iznajmljivača, taksista i pekarnica na Jadranu

AUTOR:

OBJAVLJENO:

8.8.2019. u 10:44

AUTOR:

OBJAVLJENO:

8.8.2019. u 10:44

Zagreb, 281212.
Koturaska ulica.
Sa 1.1. 2013 g. stupa na snagu novi zakon kojim se uvodi obveza fiskalnih blagajni u kaficima, restoranima i ducanima se kako bi drzava preko fiskalnih blagajni biljezila svaki promet gotovinom i tako naplatila puno veci PDV. Kao osnovni preduvjet fiskalizacije obrtnicima ce trebati blagajna koja ce se moci povezati s internetom i digitalni certifikat Fine. Uz pomoc tog certifikata racuni ce se slati Poreznoj upravi.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongracic / CROPIX

Ilustracija

Porezni inspektori provodit će od danas do srijede, 14. kolovoza, pojačanu kontrolu fiskalizacije na Jadranu u pekarnicama, objektima za smještaj i uslugama taksija, priopćila je Porezna uprava na svojim internetskim stranicama.

"​Ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave u cilju sprječavanja sive ekonomije, zaštite državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze, provodit će u sklopu redovnih nadzornih aktivnosti u razdoblju od 8. – 14.8.2019. godine nadzore fiskalizacije na cijelom području Republike Hrvatske. Nadzori će se s posebnim naglaskom provoditi na jadranskoj obali i otocima, svakodnevno uz 24 satnu nazočnost na terenu", kaže se u priopćenju.

Dodaje se da će nadzornim aktivnostima biti obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnosti p​roizvodnje pekarskih i brašneno-konditorskih proizvoda, smještaja i taksi službe.

Porezna uprava ističe da su porezni obveznici koji isporuku dobara ili obavljanje usluga naplaćuju u gotovini, obvezni promet iskazivati potpuno, točno, pravodobno i uredno putem naplatnih uređaja ili na drugi odgovarajući način.

U priopćenju se napominje da se u sustavu fiskalizacije svakodnevno prate i analiziraju podaci o fiskaliziranim računima i na temelju obavljene analize rizika provode nadzorne aktivnosti.

Poreznici podsjećaju da je u tijeku kampanja i nagradna igra „Bez računa se ne računa“ te pozivaju građane da se uključe. U tijeku je prvo kolo nagradne igre koja traje do 24. ožujka 2020. godine.