Novi udarac

Crne vijesti iz Pule: Gasi se tvornica odjeće, a bez posla ostaje skoro 170 radnika

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

1.7.2019. u 11:04

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

1.7.2019. u 11:04

Zagreb, 131212.
Hrvatski zavod za zaposljavanje, Zvonimirova ulica.
Broj nezaposlenih osoba u Hrvatskoj, prema dnevnim podacima Hrvatskog zavoda za zaposljavanje, premasio je 350 tisuca.
Prema jucerasnjem podatku sa web stranica HZZ-a broj nezaposlenih iznosi 350.432 osobe.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / Hanza Media

Ilustracija

Kako piše Istarski.hr, uprava pulske tvornice odjeće Pola Textile obavijestila je početkom tjedna tamošnji sindikat o odluci o gašenju u potpunosti proizvodnje s 30.09.2019. godine, objavio je SIKD. To je, nakon Uljanika, još jedan udarac pulskom gospodarstvu.

- Odluka je donesena zbog procjene da nedostatak narudžbi više ne osigurava pozitivno poslovanje. S obaviješću Sindikatu zapravo je otvoren proces savjetovanja budući u Društvu nema radničkog vijeća i njegovu funkciju obnaša sindikalni povjerenik. Poslodavac će u postupku koji prethodi gašenju poslovno uvjetovanim otkazom otkazati ugovore o radu sklopljene sa 168 radnika, a u radnom odnosu ostat će član Uprave i četiri trudnice na rodiljnom dopustu.

Odmah po dostavljenoj obavijesti predstavnici Sindikata započeli su razgovore s predstavnicima poslodavca radi operacionalizacije zakonske procedure koja pretpostavlja i poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora, prema kojem radnici imaju pravo na  otpremninu i nešto duži otkazni rok (u odnosu na zakonski). U Društvu od početka rada tvornice (prije više od dvadeset godina) djeluje samo SIKD koji će, težak udarac gubitka radnog mjesta, radnicima nastojati ublažiti na način da s poslodavcem dogovori što povoljnije uvjete odlaska - objavili su iz tog sindikata.

Talijanski vlasnik, prema pisanju Glasa Istre, obećao je isplatiti otpremnine, a od ovog tjedna radnice počinju s potpisivanjem otkaznih rokova, a potom i korištenjem godišnjih odmora.

Članica uprave Laura Bumbak kazala je za Glas Istre kako tvrtka već neko vrijeme generira gubitke pa su zato odlučili stopirati proizvodnju "dok još imaju kako zbrinuti radnike". Inače, radnice te tvornice godinama su šivale za talijanski Benetton, odnosno Pola Textile je bila njihoo kooperant. No, proizvodnja se više ne isplati, a gubici se samo gomilaju.