Velika zabuna

Cijena Zooma skočila za deset puta, investitori se raspametili. Ali to je krivi Zoom...

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

28.4.2020. u 11:17

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

28.4.2020. u 11:17

Illustration of a videoconference meeting by teleworking in the context of the containment imposed by the Covid 19 epidemic. Valence, France - March 23, 2020. ?Illustration d'une reunion par visio conference en teletravail dans le cadre du confinement impose par l'epidemie de Covid 19. Valence, France - 23 Mars 2020.
Hans Lucas via AFP

Zoom Video Communications

Američki regulator Komisija za vrijednosne papire (SEC) nedavno je zaustavio trgovanje dionicom male kineske tvrtke Zoom Technologies zbog zabrinutosti da je investitori miješaju s dionicom američke kompanije Zoom Video Communications, aplikacije za video konferencije, piše Financial Times.

Popularni Zoom iz Silicijske doline, koji je zabilježio veliki rast korisnika usred koronakrize i pojačanog rada od kuće, a koju milijuni koriste za grupne sastanke, ima tržišnu kapitalizaciju od 40,3 milijarde dolara. Cijena njihove dionice se udvostručila od početka godine.

No to je ništa u usporedbi s kineskom tehnološkom kompanijom Zoom Technologies čija dionica bilježi deseterostruki rast, iako je njezina tržišna vrijednost puno manja i iznosi 31,1 milijuna dolara.

Kako je detektirao SEC, veliki uzlet u cijeni dionice i trgovanju, više do 80 posto vezan je uz nepažljive investitore koji su ulagali u njihovu dionicu zabunom, misleći da ulažu u tvrtku za video komunikaciju.

Dionica kineske tvrtke porasla je i lani kada su Amerikanci tek izašli na burzu.

Screenshot

Prikaz rasta cijene dionica Zooma i Zoom Technologiesa