Svjetska tržišta

Cijena dionice Applea potonula za pet posto, vrijednost kompanije pala za 40 mlrd. dolara

Na Wall Streetu su burzovni indeksi oštro pali izgubivši gotovo sve dobitke od prošloga tjedna
Kampus Applea u Cupertinu, Kalifornija
 Profimedia, Newscom

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi oštro pali, izgubivši gotovo sve dobitke od prošloga tjedna, a pod najvećim su pritiskom bile dionice u tehnološkom i financijskom sektoru.

Dow Jones skliznuo je 602 boda ili 2,32 posto, na 25.387 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,97 posto, na 2.726 bodova, a Nasdaq indeks 2,78 posto, na 7.200 bodova.

Jučerašnjim padom ti su indeksi izgubili gotovo sve dobitke zabilježene prošloga tjedna nakon što su izbori za američki Kongres protekli u skladu s očekivanjima.

Najviše je, 3,5 posto, potonuo S&P indeks tehnološkog sektora, pri čemu je cijena dionice Applea skliznula čak 5 posto, nakon što je nekoliko velikih dobavljača komponenata tog tehnološkog diva smanjilo procjene njihova poslovanja u idućem razdoblju. Tim je padom cijena dionice tržišna vrijednost kompanije postala 40 milijardi dolara manjom.

„Ulagači su zabrinuti zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, posebice potražnje za proizvodima kompanija, kao što je Apple. Sve je više zabrinuti u vezi kompanija koje brzo rastu i postavlja se pitanje mogu li i dalje rasti po tim stopama”, kaže Kate Warne, analitičarka u tvrtki Edward Jones.

Pao i financijski sektor

Oštro je, 2 posto, jučer pao i S&P indeks financijskog sektora, pri čemu je najveća gubitnica bila dionica Goldman Sachsa, s padom cijene za 7,5 posto, nakon vijesti da će Malezija od te investicijske banke tražiti povrat svih naknada koje je dobila u aranžiranju svih poslova vrijednih milijarde dolara za državni fond 1MDB koji je u velikim problemima.

Pod pritiskom je jučer bio i energetski sektor zbog pada cijena nafte. Prvotno se činilo da će cijene 'crnog zlata' nadoknaditi dio gubitaka od prošloga tjedna jer je Saudijska Arabija najavila smanjenje proizvodnje u prosincu. No, nakon početnog rasta cijene su nafte ponovno kliznule u silaznu putanju i zaronile na nove najniže razine u više mjeseci.

Među najvećim je gubitnicama, s padom cijene od gotovo 7 posto, jučer bila i dionica General Electrica, nakon što je poslovodstvo poručilo da je taj industrijski konglomerat pod pritiskom golemih dugova zbog čega će morati prodati dio imovine.

U listopadu su na Wall Streetu cijene dionica oštro pale, pa su u jednom trenutku izgubile sve dobitke od početka godine, jer ulagači nisu bili skloni riziku zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava i povećanja kamata američke središnje banke.

Oštar pad burzi u Europi i Aziji

Početkom studenoga tržište se ponešto oporavilo, posebice nakon izbora za američki Kongres, zbog čega je jedan od razloga nesigurnosti uklonjen s tržišta. Međutim, posljednjih je dana tržište ponovno pod pritiskom jer su gotovo svi razlozi koji su u listopadu izazvali pad cijena dionica i dalje prisutni.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer znatno pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,74 posto, na 7.053 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,77 posto, na 11.325 bodova, a pariški CAC 0,93 posto, na 5.059 bodova.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica oštro pale jer su ulagače uznemirili jučerašnji gubici na Wall Streetu i nastavak klizanja cijena nafte, dok je dolar prema košarici valuta dosegnuo novu najvišu razinu u 16 mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:59