Stigle ponude

Četiri kompanije zainteresirane su za istraživanje "crnog zlata" u Panonskom bazenu

Ovo je pokazatelj važnosti projekta iza kojega stoji ne samo Ministarstvo nego i Vlada, rekao je Ćorić
Ilustracija, naftna bušotina
 Nick Oxford / REUTERS

Hrvatskoj agenciji za ugljikovodike (AZU) stigle su ponude četiri kompanije koje su zainteresirane za istraživanje na području Panonskog bazena, objavili su iz AZU-a.

Četiri ponuditelja javila su se za šest od sedam ponuđenih prostora od ukupno 14.000 četvornih kilometara, a predali su ponude kojima se međusobno nadmeću za ukupno 13 programa.

- Na nadmetanje su se prijavile četiri kompanije za šest istražnih prostora. Ovo je pokazatelj važnosti projekta iza kojega stoji ne samo Ministarstvo, nego i Vlada - rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Sljedeći korak je evaluacija pristiglih ponuda, a po odabiru će se Ćorićevom ministarstvu uputiti prijedlog Odluke o odabiru za dodjelu dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, koji u konačnici donosi Vlada.

- Očekuje se da će cijeli proces biti dovršen do početka iduće godine - izjavio je Marijan Krpan, predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike.

Ovo je bilo drugo nadmetanje za izdavanje dozvola za istraživanje koje je otvoreno 31. listopada 2018. godine, a identitet ponuđača za sada nije otkriven.

Kao rezultat prvog nadmetanja izrađuju se dvije nove istražne bušotine koje bi u narednim tjednima trebale potvrditi i prva nalazišta „crnog zlata”.

U posljednje tri godine, koliko traju istraživanja, u proračune jedinica lokalne samouprave na tom je području uplaćeno preko 17 milijuna kuna naknada za površinu istražnog prostora, stoji u priopćenju AZU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:49