Regulativa je neizbježna

Čelnik Applea pozvao na strožu regulaciju zaštite podataka na društvenim mrežama

AUTOR:

OBJAVLJENO:

19.11.2018. u 15:33

AUTOR:

OBJAVLJENO:

19.11.2018. u 15:33

Tim Cook, CEO, speaks during Apple's annual world wide developer conference (WWDC) in San Jose, California, U.S. June 5, 2017. REUTERS/Stephen Lam
Stephen Lam / REUTERS

Tim Cook, izvršni direktor Applea

Nova je regulativa za zaštitu osobnih podataka u tehnološkim kompanijama i na društvenim mrežama neizbježna, upozorio je izvršni direktor američkog tehnološkog diva Applea Tim Cook.

U intervjuu za informativnu internetsku stranicu Axios Cook koji je u nedjelju emitiran na HBO-u, Cook je kazao kako očekuje da će američki Kongres pozabaviti tim pitanjem.

„Općenito govoreći, nisam veliki ljubitelj regulative. Vjerujem u slobodno tržište. No, moramo priznati kada slobodno tržište ne funkcionira, a na tom području ne funkcionira", kazao je Cook prema izvatku intervjua koji je objavio Axios.

"Mislim da je određena razina regulative neizbježna, da će Kongres i kabinet predsjednika u određenom trenutku usvojiti određene propise", zaključio je.

Do sada je čelnik Applea bio zagovornik samoregulative, posebice u pitanju zaštite korisničkih podataka.

Nakon skandala u kojem je konzultantska firma Cambridge Analytica bez privole koristila podatke milijuna Facebookovih korisnika, Cook je zaključio kako je taj sektor sada nadišao razinu samoregulative.

Facebook pokušava suzbiti zabrinutost za kvalitetu zaštite korisničkih podataka i nastoji spriječiti korištenje stranice za širenje dezinformacija s ciljem utjecaja na ishod izbora.

Kompanija se našla na udaru kritika nakon američkih predsjedničkih izbora 2016. godine, u sklopu kojih se postavilo i pitanje treba li njezin suosnivač Mark Zuckerberg ostati na položaju izvršnog direktora, podsjeća AFP.