Sve koči SAD

Čelni čovjek OMV-a: 'Ne očekujemo skoru obnovu gradnje Sjevernog toka 2'

Gradnja je obustavljena nakon što je Trump potpisao obrambeni proračun u sklopu kojega se propisuju sankcije usmjerene na izvođače radova
Gradnja plinovoda Sjeverni tok
 Profimedia, Alamy

OMV ne očekuje skoru obnovu gradnje Sjevernog toka 2, izjavio je u četvrtak čelnik te austrijske kompanije Rainer Seele.

"Kompanija-operator projekta Nord Stream 2 radi na planu daljnjih aktivnosti, no zasad ga nije spremna predstaviti. Ne smatram da će u kratkom roku gradnja biti nastavljena", rekao je Seele na telefonskoj press konferenciji.

Gradnja Sjevernog toka 2 obustavljena je nakon što je američki predsjednik Donald Trump 20. prosinca prošle godine potpisao obrambeni proračun u sklopu kojega se propisuju sankcije usmjerene na izvođače radova na Sjevernom toku 2 i Turskom toku.

SAD je od kompanija uključenih u gradnju zatražio hitnu obustavu radova, što uključuje švicarsku kompaniju Allseas, ključnu za izvedbu projekta jer njezin specijalni brod polaže cijevi dnom Baltičkog mora. Allseas je nakon Trumpova poteza obustavio radove.

Sjeverni tok 2 sastoji se od dvije usporedne cijevi ukupnog projektiranog kapaciteta 55 milijardi prostornih metara plina godišnje. Proteže se od ruske obale, kroz Baltičko more, do Njemačke. Projekt ostvaruje kompanija Nord Stream 2 pod kontrolom ruskog Gazproma. Partneri u projektu su britansko-nizozemski Royal Dutch Shell, austrijski OMV, francuski Engie te njemački Uniper i Wintershall, koji zajedno pokrivaju 50 posto troškova gradnje, odnosno 950 milijuna eura svaki. Preostalu polovinu od 4,75 milijardi eura financira Gazprom.

SAD i dio europskih zemljama smatraju da je Sjeverni tok 2 put k jačanju ruskog političkog i ekonomskih utjecaja na Europu, dok Rusi kažu da je riječ o isključivo komercijalnom projektu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:33