Nastavak sage

Carlos Ghosn pobjegao iz Japana: 'Neću više biti talac nepoštenog pravnog sustava'

Ghosn je u Libanon stigao privatnim zrakoplovom iz Turske i trenutno je sa suprugom u kući okruženoj naoružanim čuvarima
Carlos Ghosn
 Toru Hanai / REUTERS

Bivši automobilski titan Carlos Ghosn pobjegao je iz Japana u Libanon kako bi, prema njegovim riječima, izbjegao “namješteni japanski pravni sustav”.

Ghosnov iznenadni odlazak iz zemlje u kojoj je iz kućnog pritvora čekao suđenje dramatični je preokret u jednogodišnjoj sagi koja je rezultirala njegovim otkazom u Nissanu i Renaultu u kojima je djelovao na poziciji predsjednika Uprave i izvršnog direktora.

- Trenutno sam u Libanonu i neću više biti talac nepoštenog japanskog pravnog sustava u kojem je krivnja unaprijed pretpostavljena, diskriminacija je raširena, a osnovna ljudska prava su zanemarena. Neću više biti talac sramotnog zanemarivanja japanskih pravnih obveza unutar međunarodnog prava – izjavio je Ghosn za kojeg nije potpuno jasno kako je točno uspio napustiti Japan budući da je morao predati svoju putovnicu te su ga japanske vlasti strogo nadzirale.

Ipak, pobjegao je iz Japana, a kako su izvijestile libanonske novine Al-Joumhouriya, u Libanon je stigao privatnim zrakoplovom iz Turske. S njim je i njegova supruga te su trenutno u kući okruženoj naoružanim čuvarima, piše New York Times.

Carlos Ghosn ima francusko i libanonsko državljanstvo te je stoga zaštićen od izručenja. Nakon njegovog prošlogodišnjeg uhićenja libanonski je ministar vanjskih poslova rekao kako je Ghosn “jedna od libanonskih priča o uspjehu”.

- Libanonsko Ministarstvo vanjskih poslova stajat će uz njega i osigurati mu pošteno suđenje – kazao je tom prilikom u Bejrutu koji su tada napunili plakati s natpisom “Svi smo mi Carlos Ghosn”.

Carlos Ghosn optužen je za niz zločina, među kojima je i pogrešno navođenje puno nižih prihoda nego što je imao te pronevjera pet milijuna dolara iz Nissana. Uporno je negirao sve optužbe i tvrdio kako je njegovo uhićenje dio zavjere koja je za cilj imala maknuti ga iz globalnog partnerstva i kompanije koju je izgradio. On je, naime, bio arhitekt suradnje između tih dvaju proizvođača automobila i Mitsubishi Motorsa. Te su kompanije lani zajedno proizvele jednog od svakog devetog prodanog vozila.

- Ne bježim od pravde. Bježim od nepravde i političkog progona. Sada konačno mogu komunicirati s medijima i veselim se sljedećem tjednu – rekao je.

Carlos Ghosn prvi je put uhićen u studenom prošle godine te je proveo 108 dana u tokijskom zatvoru nakon kojih je pušten uz jamčevinu. No, nakon što su na vidjelo izašli novi zločini koje je počinio, ponovno je uhićen u travnju ove godine. Uz jamčevinu od devet milijuna dolara pušten je i tog puta. Kao uvjet za njegovo puštanje, Ghosnu je zabranjeno napustiti Japan, a kako je ispričala njegova supruga Carole Ghosn, bilo mu je zabranjeno i razgovarati s njom.

- Uvjeti jamčevine mog supruga, blago rečeno, okrutni su i neobični – rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:31