Državni luksuz

Čak 50 kvadrata na svakog zaposlenika ustanove koja provodi ispite državne mature

Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja mjesečno troši 180 tisuća kuna na najam ureda u Centru Bundek
Centar Bundek i Ivana Katavić u krugu
 / CROPIX

Svaki zaposlenik Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), ustanove koja je nadležna za provođenje državne mature, prosječno raspolaže s čak 50 metara četvornih radnog prostora, a na taj su luksuz upozorili inspektori Ministarstva financija u izvješću o proračunskom nadzoru koji je obavljen tijekom 2017. i 2018. godine.

Budući da ukupni mjesečni troškovi prelaze 180.000 kuna, odnosno više od 4369 kuna po zaposleniku, zapisnik je dostavljen i Ministarstvu državne imovine radi preispitivanja Ugovora o najmu.

Centar je za vrijeme nadzora zapošljavao 42 ljudi, a od 2015. posluju na adresi Damira Tomljanovića Gavrana 11 u Centru Bundek, kamo su se preselili iz Petračićeve 4, gdje su radili dotad.

Četiri aneksa

Ugovor o zakupu s Centrom Bundek potpisan je 7. listopada 2015. za vrijeme bivše ravnateljice Maje Jukić na razdoblje od tri godine, a do 20. rujna 2018. sklopljena su još četiri aneksa.

U Ugovoru je definiran zakup ureda na četvrtom i petom katu zgrade površine od gotovo 2100 metara četvornih, s cijenom od 8,5 eura po metru četvornom bez PDV-a, što je poprilično povoljno za tu lokaciju uz samo jezero Bundek. No, kad se zbroje svi drugi troškovi održavanja, onda dolazimo do izračuna od više od 180.000 kuna mjesečno bez PDV-a (račun za lipanj 2017.), odnosno trošak najma penje se na više od 12 eura po metru četvornom s PDV-om.

To znači da mjesečni trošak najamnine, s uključenim troškom zajedničke potrošnje iznosi čak gotovo 4300 kuna po zaposleniku, odnosno 580 eura. Za usporedbu, stan od gotovo 60 metara četvornih prije godinu dana u istoj se zgradi u Centru Bundek mogao unajmiti za 400 eura na mjesec.

Prije isteka prvog potpisanog Ugovora, Centar je slao dopis Ministarstvu državne imovine da vidi ima li država u svom vlasništvu prostor za djelovanje njihovih zaposlenika.

Ministarstvo im je odgovorilo da nema, što je čest slučaj, iako su u državnom vlasništvu i dalje brojne nekretnine koje sada i prodaju. Ali, napomenuli su da je Ministarstvo financija u uputama za izradu državnog proračuna definiralo da su korisnici kojima najam prelazi standardni trošak od devet eura po metru četvornom s PDV-om, obvezni poduzeti sve mjere da smanje te troškove. Centar je od Ministarstva financija tražio prekoračenje cijene, što im je Ministarstvo i dopustilo s obzirom na trošak ulaganja te na penale koje bi platili za neproduljenje ugovora za još tri godine, no, također, napomenuli su da moraju pregovarati o nižem najmu.

Specifikacije

U Centru su ih, čini se, i poslušali, pa su smanjili osnovnu cijenu najma na 7,20 eura po metru četvornom bez PDV-a.

Iz Centra, naime, odgovaraju da je ugovor sklopila bivša ravnateljica te da je on vrijedio do 20. studenoga 2018., a da su cijenu smanjili.

“Nakon isteka, potpisan je novi ugovor o zakupu poslovnoga prostora u trajanju od tri godine s tvrtkom Bundek Office (prethodno Centar Bundek) iste površine, ali manje mjesečne visine zakupnine u iznosu 7,20 eura po metru četvornom, uvećane za PDV. Iz navedenoga je evidentno da smo cijenu zakupnine smanjili s drugim potpisanim ugovorom”, kažu u Centru.

No, napominju i da sadašnja ravnateljica Ivana Katavić intenzivno razmišlja o novoj lokaciji na koju bi se Centar preselio kako bi dobili odgovarajući prostor.

“S obzirom da Centar dosad nije imao vlastiti prostor, iako se iskazivala potreba za tim, ravnateljica će se obratiti za pomoć resornome ministarstvu i Ministarstvu državne imovine”, obećali su u Centru.

Također, napominju i da se većina sadašnjih ureda odnosi na prostorije za tisak i pakiranje ispita, prostorije za rad stručnih radnih skupina, ali i hodnike.

“Iz svega proizlazi da svakomu djelatniku prosječno pripada oko 15 metara četvornih. Centar trenutačno ima 44 djelatnika i u nekim prostorijama, ovisno o veličini, sjedi dvoje ili troje djelatnika”, tvrde u NCVVO-u.

No, iz Ministarstva državne imovine poslali su nam odgovor iz kojeg proizlazi da je NCVVO, nakon isteka prijašnjeg Ugovora o najmu, od njih tražio prostor veličine oko 2000 kvadrata za smještaj 60 djelatnika te 50 vanjskih suradnika, iako sada imaju 44 djelatnika, a napomenuli su i da im sadašnji prostor zadovoljava sve njihove zahtjeve pa je jasno da su htjeli i ostati u Centru Bundek.

Smanjena cijena

“Naveli su da im za sljedeće razdoblje treba osigurati odgovarajući poslovni prostor koji bi trebao zadovoljavati sljedeće uvjete: lokacija Zagreb, neometan pristup dostavnim vozilima kojima se dopremaju i otpremaju ispitni materijali, površina oko 2000 metara četvornih, što uključuje minimalno 20 uredskih prostorija i više prostorija za rad stručnih radnih skupina, knjižnicu, skladišni prostor te veću prostoriju za održavanje stručnih skupova, pakiranje ispita državne mature u ljetnome roku i kompletno pakiranje i raspakiravanje ispita državne mature u jesenskom roku, prostorije s uredskom opremom i internetskom mrežom dobre osvijetljenosti prirodnim i umjetnim svjetlom, oko 20 parkirališnih mjesta za korištenje. Nekretninom bi se koristilo 60 zaposlenika i do 50 vanjskih suradnika, a tu su i sigurnost i kontrola prostora”, odgovorili su nam u Ministarstvu državne imovine.

Ministarstvo državne imovine očitovalo se NCVVO-u 4. travnja 2018. da nema na raspolaganju odgovarajuću nekretninu u vlasništvu RH te ih upućuje da stupe u pregovore o smanjenju zakupnine. Budući da je cijena najma smanjena, dali su im suglasnost u studenome 2018.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:30