Projekcije

Bundesbank: Njemačkoj će trebati dvije godine da se oporavi od recesije

AUTOR:

  • Novac.hr,
  • Hina

OBJAVLJENO:

5.6.2020. u 12:06

AUTOR:

  • Novac.hr,
  • Hina

OBJAVLJENO:

5.6.2020. u 12:06

German Chancellor Angela Merkel talks with an employee as she visits Volkswagen's car factory in Zwickau, eastern Germany, on November 4, 2019 on the occasion of the start of the production of the new Volkswagen electric car, the ID.3 model. - (Photo by RONNY HARTMANN / AFP)
RONNY HARTMANN / AFP

Angela Merkel u Volkswagen tvornici

Njemačko gospodarstvo ove će godine znatno pasti i možda će mu trebati dvije godine da to nadoknadi, priopćio je u petak Bundesbank pridružujući se brojnim prognostičarima koji predviđaju spori oporavak od recesije koju je izazvala pandemija koronavirusa.

Najveće gospodarstvo eurozone past će na temelju kalendarski prilagođenih podataka po stopi od 7,1 posto u 2020. godini i 6,8 posto prema neprilagođenim podacima, priopćila je njemačka središnja banka u svojim polugodišnjim projekcijama.

Te projekcije Bundesbank je iznio nekoliko dana nakon što je vlada odobrila plan stimulacije gospodarstva vrijedan 130 milijardi eura.

Projekcije Bundesbanka u velikoj mjeri su u skladu s prognozama njemačke vlade i Vijeća ekonomskih stručnjaka, koji predviđaju pad u rasponu od šest do sedam posto.

Velik dio njemačkog gospodarstva bio je mjesecima sputan zbog pandemije, a mjere se tek polako ukidaju.

Središnja banka je priopćila kako će kalendarski prilagođeni rast u 2021. biti 3,2 posto, a u 2022. bi trebao iznositi 3,8 posto.

Podaci Bundesbanka dolaze dan nakon što je Europska središnja banka spustila svoje prognoze za eurozonu, predviđajući pad BDP-a od 8,7 posto u 2020. godini, a u gorem scenariju od 12,6 posto.