Veliko preuzimanje

Braća Pivac dala ponudu za Kraš, neće biti čudno da Hanfa provede istragu

Koncern Braće Pivac je najveći dioničar u Krašu sa 30,73 posto udjela, a Kraš-ESOP, čije dionice drže radnici, ima 18,45 posto udjela
Pogon Kraša i Ivicia Pivac u krugu
 Marko Todorov / Ivo Ravlić / Hanza Media

Mesna industrija Braća Pivac objavila je u ponedjeljak na Zagrebačkoj burzi ponudu za preuzimanje dionica tvrtke Kraš, nakon što su u prosincu 2018. u dokapitalizaciji došli do 30,73 posto dionica Kraša.

U objavi stoji kako su između MIBP i trgovačkog društva Kraš-ESOP d.o.o. započeli pregovori s ciljem uspostavljanja odnosa zajedničkog djelovanja prema poduzeću Kraš d.d. u namjeri zajedničkog daljnjeg stjecanja dionica te usuglašenog djelovanja na razini glavne skupštine poduzeća Kraš d.d. Odluka društva Kraš-ESOP očekuje se u narednih 15 dana, a u slučaju da odnos zajedničkog djelovanja iz bilo kojeg razloga otpadne, MIBP i dalje namjerava samostalno objaviti ponudu za preuzimanje dionica Kraša. MIBP je trenutno najveći pojedinačni dioničar u Krašu d.d. sa 30,73 posto udjela, a Kraš-ESOP drži 18,45 posto udjela.

Ulaganja

“Ususret završetku iznimno značajnog, opsežnog i uspješnog investicijskog ciklusa u MIBP PPK karlovačkoj mesnoj industriji i Mesnoj industriji Vajda Čakovec, poduzećima u sastavu Grupe Pivac, stekli su se uvjeti za nastavak ulaganja u domaću prehrambenu proizvodnju i Kraš kao najveću konditorsku industriju na ovom području. Kraš smo oduvijek smatrali jednom od najperspektivnijih proizvođačkih kompanija u Hrvatskoj, a diverzifikaciju poslovanja ključnom za poslovni uspjeh čitave Grupe Pivac. Sukladno tomu, nakon višegodišnjeg stjecanja Kraševih dionica na slobodnom tržištu i sudjelovanja u njegovoj dokapitalizaciji, nastavljamo iskazivati svoj interes za daljnjim razvojem tog poduzeća kao uspješne kompanije. Velika nam je želja u tome zajednički djelovati s radnicima dioničarima i tako dodatno unaprijediti već iznimno uspješan model radničkog dioničarstva u Krašu”, poručili su iz Uprave Mesne industrije Braća Pivac.

Pregovori

Iz Kraša je priopćeno kako je “Nadzorni odbor Kraš-ESOP dao suglasnost direktorici društva Kraš-ESOP za vođenje pregovora s MI Braća Pivac s ciljem sklapanja sporazuma o zajedničkom djelovanju na daljnjem stjecanju dionica Kraša”. “Skupština društva Kraš-ESOP očitovat će se o prijedlogu zajedničkog djelovanja u zakonskim rokovima. Zajednički nastup na daljem stjecanju dionica Kraša, očekivani je korak nakon nedavno uspješno okončane dokapitalizacije Kraša d.d. od 50 milijuna kuna u kojoj je Mesna industrija Braća Pivac uložila 47,5 milijuna kuna”, stoji u komentaru Kraša. Da se nešto događa oko Kraša, bilo je jasno još prošlog četvrtka, kada je dionica skočila u jednom danu za 24,61 posto, sa 382 kune na 476 kuna, a nastavila je rasti u petak i ponedjeljak i došla je do 500 kuna. Ni Zagrebačka burza ni Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga nisu reagirali službeno u četvrtak niti idućih dana, sve dok MIBP nije burzu obavijestila o javnoj ponudi za preuzimanje. U tom je trenutku burza prekinula trgovanje dionicom Kraša, no sigurno neće biti čudno da Hanfa provede istragu oko toga je li netko kupovao dionice Kraša imajući povjerljivu informaciju o skoroj objavi ponude za preuzimanje. Dapače, znajući da je vodstvo Kraša i MIBP u dobrim odnosima, ne bi čudilo i da se baš zbog toga što je netko “probio” informacijski blok krenulo u brže objavljivanje na burzi nego li je bilo previđeno. Jer, lako je moguće da bi se prije objave najprije pričekao da Kraš-Esop donese službenu odluku da idu (ili ne idu) u zajedničko preuzimanje ostalih dionica Kraša s MIBP.

Istraga

Naime, čini se donekle neuobičajenim da se u takvoj objavi napominje kako će MIBP pričekati 15 dana da Kraš-Esop donese odluku o zajedničkom preuzimanju ili će ići samostalno. Ako je naša pretpostavka o tome da se u objavu išlo ranije od predviđenog termina zbog “probijanja” informacije o preuzimanju točna, onda je načelna ograda u objavi o tome da će se pričekati odluka Kraša-Esop u stvari samo pravno-formalna ograda, jer se u ovoj situaciji nije smjelo prejudicirati takvu odluku službenih tijela Kraš-Esopa. Stoga se vjerojatno s visokom dozom sigurnost može očekivati da će se postići dogovor o zajedničkom preuzimanju MIBP i Kraš-Esopa, ali ipak treba pričekati tih 15 dana, jer je očito kako su sve komplikacije moguće.

Pivac lani imao prihod od 2,6 mlrd. kuna

Uz Mesnu industriju Braća Pivac, članice su Grupe Pivac i PPK karlovačka mesna industrija te čakovečka Mesna industrija Vajda. “S više od 2000 zaposlenika, Grupa Pivac jedna je od najrespektabilnijih i najvećih obiteljskih mesnih industrija u ovom dijelu Europe. U 2018. godini prihod na razini Grupe iznosio je 2,6 milijardi kuna, a dobit prije oporezivanja 78,7 milijuna kuna”, priopćili su iz MIBP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:52