Budućnost koncerna

Bliži se dan D za Agrokor: Ne postigne li se dogovor za ovaj vikend, nagodba je propala!

Aktiviranje Borga-jamstava nužno je za osnivanje vlasničke tvrtke Agrokora u Nizozemskoj
Fabris Peruško i Irena Weber
 Boris Kovačev / Hanza Media

Trećeg dana ovotjednog zasjedanja privremenog Vijeća vjerovnika nije postignut veći napredak u dogovorima vjerovnika vezanim za posebne sporazume sa Sberbankom, Adris Grupom, Agram Investom i dobavljačima koji su financirali Agrokor Grupu, neslužbeno doznajemo.

Jednako tako nam je neslužbeno potvrđeno kako je Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, dobio zadatak da u ime Vlade prati i kontrolira proces pregovora između vjerovnika, a ovih dana je održao i razgovore sa svim velikim dobavljačima, osim predstavnicima Francka. Ipak, Tolušiću sasvim sigurno nije lako nastupati kao politički autoritet, ne samo zbog toga što je zamijenio Martinu Dalić u toj ulozi, koja je u stvari bila autor i politički pokrovitelj projekta lex Agrokor, već i zbog toga što su premijer, predsjednik parlamenta i predsjednica države u danima kada bi apsolutno trebali svu pažnju posvetiti donošenju nagodbe vjerovnika oni fokusirani na dječje svađe i međusobna javna prepucavanja.

A pregovori vjerovnika su zbilja jako tvrdi, jer ne samo da se radi o tome da se svatko bori za svoj dio kolača, nego je stvar tome što svi znaju da sa svakim novim dodatnim sporazumom postoji mogućnost da financijske obveze koje će preuzeti budući vlasnici postanu preteški za poslovanje kompanije. Naime, već sada je jasno da treba refinancirati roll-up kredit težak 1,06 milijardi eura plus oko 520 milijuna eura za isplatu razlučnih vjerovnika. Ako ostane dogovor sa Sberbankom prema kojem bi se roll-up povećao za oko 700 milijuna kuna, ako se izađe u susret Agram Investu i Adris Grupi u iznosu od 250 milijuna plus pola milijarde kuna, ako će se dobavljačima koji su kreditirali Agrokor "dati" još 1,5 milijardi kuna, onda su to cifre koje bi mogle doslovno "potopiti" budući Agrokor.

Toga su, naravno, svjesni i svi u privremenom vijeću vjerovnika - Sberbanci, Knighthead Capital Managementu, Zagrebačkoj banci, predstavnicima velikih dobavljača, te pridruženom članu Vijeća vjerovnika, ruskoj VTB banci – pa su zato i razgovori tako teški. Prema našim informacijama, traže se rješenja koje neće tvrtku trenutno financijski preopteretiti i koja neće djelovati na već usuglašeni model nagodbe vjerovnika, već bi se provođenje tih dodatnih sporazuma ostavilo u sljedećim godinama i plaćalo bi se ponajviše iz redovnog poslovanja tvrtke. Ipak, čak i da ti sporazumi ne budu dio nagodbe, iz izvanredne uprave Agrokora smo dobili informaciju kako oni ne bi bili tajni, već bi to samo značilo da ne bi bili sastavni dio nagodbe vjerovnika. No, koliko god se svi trude biti optimisti i najavljuju postizanje dogovora do petka (sastanak će biti održan i na Tijelovo ovog četvrtka), neće biti čudno ako se razgovori produže i tijekom vikenda.

Svakako je pritom možda najvažnije postići dogovor s Agram Investom, koji je osporio jamstva, čije je aktiviranje nužno za provođenje modela nagodbe vjerovnika. A kad smo kod jamstava, u srijedu smo uputili upite na 20-tak kompanija Agrokora i upitali uprave kako su odgovorili izvanrednoj upravi na tvrdnje kako njihova financijska izvješća nisu temeljena na međunarodnim financijskim standardima. Nismo uspjeli dobiti službeni komentar, ali smo neslužbeno doznali kako su neke uprave odgovorile Agrokoru da su njihova izvješća sukladna međunarodnim financijskim standardima izvješćivanja. Konačno, prijevod nizozemske riječi Borg jest - jamstvo. Tako nas je jezična semantika dovela do spajanja riječi Borg s činjenicom da aktiviranje Borga-jamstava omogućuje da nova vlasnička tvrtka Agrokora bude u Nizozemskoj. Jezik je čudo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:51