Pohod na EU fondove

Bjelovaru od 136 milijuna kuna prijavljenih projekata u 2018. već odobreno 88 milijuna

Ukupna vrijednost prijavljenih EU projekata u posljednej dvije godine od strane Grada Bjelovara iznosi više od 182 milijuna kuna
Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara
 Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Boom EU projekata u Gradu Bjelovaru jedan je od školskih primjera kako se uz dobru organizaciju, motivirani tim i jasne ciljeve u kratkom vremenu postižu fantastični rezultati. Sa začelja kolone, gdje se sa prosječno 1 posto ukupno realiziranih EU sredstava za gradove nalazio u prošlom mandatu, Grad Bjelovar je već u 2017., kad su upravljanje preuzeo Dario Hrebak i njegov tim, drastično povećao broj i vrijednost realiziranih projekata i skočio na četvrto mjesto po uspješnosti u korištenju EU fondova. Projekti i brojke iz 2018. samo potvrđuju da Hrebak i njegov tim punom brzinom nastavljaju ka zacrtanom cilju - postati jedan od najuspješnijih gradova po korištenju EU sredstava u Hrvatskoj, piše Gradonačelnik.hr.

Nakon što su u samo šest mjeseci 2017. godine prijavili 16 EU projekata vrijednih preko 46 milijuna kuna, te su im svi odobreni, u prošloj su godini na EU fondove prijavili projekte vrijedne 138 milijuna kuna, pa je ukupna vrijednost prijavljenih projekata u ove dvije godine preko 182 milijuna kuna.

Jače korištenje EU fondova bilo je jedno od Hrebakovih predizbornih obećanja, pa je, čim je preuzeo upravljanje gradom, uveo i sustav stimulacija u gradskom odjelu za EU fondove po kojem će članovi tima biti nagrađeni za svaki ostvareni projekt. U ovoj godini u proračunu je, tako, samo za stimulacije djelatnicima gradske uprave predviđeno 50 tisuća kuna.

Što se tiče projekata prijavljenih u 2018., za sada je odobreno te su ugovori potpisani za 22 projekta ukupne vrijednosti preko 88 milijuna kuna, od čega je bespovratnih 56,5 milijuna kuna. Trenutno im je, pak, u fazi evaluacije još devet EU projekata ukupne vrijednosti 15.8 milijuna kuna, od čega bi bespovratna sredstva iznosila 14,6 milijuna kuna. Što se tiče nacionalnih izvora financiranja, u 2018. godini je od 33 prijavljena projekta odobreno njih devet ukupne vrijednosti 4,8 milijuna kuna, a za koje bespovratna sredstva iznose 1,2 milijun kuna.

Grad Bjelovar već se sad, tako, plasirao među gradove s najvećim iznosom ostvarenih sredstava za neke od građanima trenutno najatraktivnijih EU projekata koji se provode u zemlji – ZAŽELI te unaprjeđenje i produljenje radnog vremena vrtića. Projektom ZAŽELI zapošljavaju se dugotrajno nezaposlene žene, uglavnom iznad 50 godina starosti koje se nakon posebne edukacije i osposobljavanja za poslove gerontodomaćica, zapošljavaju na poslovima brige i skrbi o starim i nemoćnim osobama. Grad Bjelovar za ovaj je projekt povukao gotovo 10 milijuna kuna, što je do kraja prošle godine bio najveći iznos kojega je neki grad ostvario za ovaj projekt. Zaposleno je 77 žena od kojih svaka vodi brigu o četiri starije osobe ili osobe s invaliditetom, što je ukupno 308 korisnika. O društvenoj koristi i potrebi za ovim projektom najbolje, pak, govori podatak da je na listi čekanja još 70 korisnika kojima su potrebne ove usluge i pomoć u kući.

U sami vrh među gradovima po ostvarenim EU sredstvima Grad Bjelovar se plasirao i projektom unaprjeđenja rada vrtića, u kojemu je najveća novost produljenje rada vrtića, odnosno uvođenje popodnevne smjene. Roditelji koji rade u smjenama tako više ne moraju brinuti gdje s djecom u popodnevnim satima jer je projektom 'Vrtići po želji roditelja' osiguran smještaj za 140 djece, i to 80 u produljenom boravku a 60 u poslijepodnevnoj smjeni. Zahvaljujući ovom projektu u vrtiću bit će zaposleno 56 osoba, stručnog osoblja, od čega 26 odgajatelja ili učitelja razredne nastave, 10 kuhara, 14 čistačica, te dva rehabilitatora i pet kineziologa. Osim produljenog rada, u vrtić se uvode i dodatni programi, sportski i glazbeni, folklor, strani jezici, igraonice, kao i nove edukacije za odgajatelje i stručno osoblje.

Uz ove projekte, među najvećim projektima za koje je Grad Bjelovar ostvario EU sredstva su još i projekt izgradnje novog vrtića u Gudovcu vrijednog 7,8 milijuna kuna, a za kojeg su osvarili 90-postotno bespovratno financiranje, te čitav set energetskih obnova u školstvu kojima se želi podići standard obrazovnih ustanova u materijalnom smislu, te projekti iz područja gospodarenje otpadom.

'EU fondovi su nam prilika da s jednom gradskom kunom napravimo više, da s jednom svojom kunom izvučemo 4-5 kuna iz fondova. Nikad ne bismo mogli u gradu toliko ulagati da nema fondova. Cilj nam je obnoviti sve škole i vrtiće na području grada Bjelovara, a preko aglomeracije vrijedne 257 milijuna kuna, od čega grad osigurava 12 milijuna, izgraditi kanalizacijsku i vodovodnu mrežu', kaže gradonačelnik Dario Hrebak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:21