Novac.hr

Bjelovarski poučak: Katastrofalni rezultati rada za opće dobro u zamjenu za socijalu

Od njih 49 iz prve grupe, na poslu se pojavilo tek četvero. Većina je donijela potvrde liječnika
Ilustracija
 Ranko Šuvar / Hanza Media

Početkom svibnja bjelovarska Gradska uprava je odlučila prerezati socijalni gordijski čvor i sve korisnike socijalne pomoći, a ima ih oko 200, pozvati da to vrate radom za opće dobro, piše Bjelovar.live.

- Nije to popularan potez, on će sigurno izazvati otpore i prijašnji gradonačelnici ga se nisu usuđivali povući, ali mi želimo uvesti red i u sektor socijale jer građani od nas to očekuju. I stoga ćemo korisnike socijalne pomoći pozvati da radom za opće dobro bez naknade kompenziraju pomoć koju dobivaju od Grada Bjelovara – izjavio je gradonačelnik Dario Hrebak i dodao kako će realizacija trajati do kraja godine.

Ukratko, tko odbije raditi, gubi socijalnu pomoć. No, prvi rezultati su i više nego porazni. Grupa od 49 radno sposobnih ili djelomično radno sposobnih pozvani su na rad za opće dobro, piše Bjelovar.live. Od toga njih deset uopće nije reagiralo, dvadeset ih je donijelo dokumentaciju od liječnika, a svega sedam je izrazilo volju za radom. Na koncu ih se na poslu pojavilo samo četvero.

Trebali bi raditi na jednostavnim poslovima održavanja zelenih površina i mjesečno moraju odraditi od 30 do najviše 90 sati, no čini se da je i to previše.

- Za razne socijalne programe godišnje izdvajamo nekoliko milijuna kuna i nećemo to gasiti, ali u svemu tome ima onih koji primaju pomoć iako su radno sposobni. To nije pravedno prema onima koji nemaju tu mogućnost i zato želimo ujednačiti stvari radom za opće dobro – rekao je gradonačelnik Bjelovara Hrebak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:48