Veliki projekt

Biramo najbolji grad u Hrvatskoj, ovih 15 ušlo je u uži krug, evo po čemu se ističu

Prvi put u povijesti Hrvatske dobili smo objektivnu i na pokazateljima utemeljenu rang-listu
Gore: Šibenik, Pazin i Pag; Dolje: Novi Marof, Poreč i Čakovec
 Zvonimir Barišin / Srećko Niketić / Andrija Lucic / Željko Hadinjak / Boris Kovačev / Hanza Media

S obzirom na to da je demografija ključni problem, doslovno pitanje opstanka hrvatskog društva i sustava, u našem izboru najboljih gradova fokus smo, uz gospodarstvo, usmjerili upravo na područja koja izravno utječu na kvalitetu života mladih obitelji - demografsku i obrazovnu politiku gradova. Jer, koliko god demografske mjere nemaju smisla bez zdravih gospodarskih osnova, toliko ni dobar posao i plaća roditeljima nisu dovoljni za kvalitetan i zadovoljan život u jednom gradu ako u njemu ne postoji infrastrukturna podrška - od sigurnog i kvalitetnog smještaja djece u vrtićima, do produljenog boravka u školi, školarina i stipendija.

Motivacija ostalima

Temeljem proračunskih pokazatelja i ostalih javno dostupnih službenih podataka za razdoblje od 2015. do 2017. godine istražili smo, zato, koliko gradovi iz svojih proračuna izdvajaju za obrazovanje, koliko za obitelji i djecu, za naknade i opremu za novorođenčad, za stipendije i školarine, kakvi su standardi u vrtićima i školama kada je u pitanju broj djece po odgojitelju/profesoru te koliko, ukupno, imaju visoko obrazovanih građana u svojoj populaciji.

Naši analitičari sve su te podatke posložili u posebne indekse temeljem kojih smo, prvi put u povijesti Hrvatske, dobili objektivnu i na konkretnim brojčanim pokazateljima utemeljenu rang-listu.

Kako je poanta i cilj čitavog ovog izbora nagraditi najbolje i potaknuti ih da budu još bolji te isticanjem njihovih primjera motivirati sve ostale, a pogotovo one s dna ljestvice, da promijene politiku i drugačijim proračunskim planiranjem osiguraju svojim građanima bolje uvjete života i obrazovne standarde, ovdje ističemo samo petnaest najboljih gradova.

Ovdje svakako treba naglasiti da još čitav niz drugih gradova itekako razumije i proračunskim izdvajanjima iz godine u godinu demonstrira svijest o važnosti podizanja kvalitete života djece i obitelji i ne koriste to samo kao floskule u predizbornim kampanjama. Pa je tako, primjerice, nakon lanjskih lokalnih izbora uslijedio pravi val pozitivnih demografskih mjera, a u nekim gradovima i cjelovitih programa, u kojemu je čak 67 gradova značajno povisilo naknade za novorođenčad, a mnogi su uz to i snizili cijene vrtića i povećali iznose školskih i studentskih stipendija.

Prva rang-lista

Mnoge od ovih mjera bit će vidljive tek u izvršenju ovogodišnjih proračuna, pa će stoga biti zanimljivo vidjeti hoće li se, i u kojoj mjeri, promijeniti poredak na rang-listi najboljih gradova za ovu godinu.

Do tada, analizom tek nedavno objavljenog izvršenja proračuna za 2017., te svih ostalih pokazatelja, dobili smo finaliste u tri kategorije, u našem izboru za najbolji grad u području obrazovanja i demografije.

Veliki gradovi

ČAKOVEC: Stjepan Kovač
Cakovec, 090115.
Delegacije Grada i Medjimurske zupanije polozili su vijence i zapalili svijece kod spomenika Dr. Ivana Novaka i na taj nacin obiljezili Spomendan odcjepljenja Medjimurja od Madjarske.
Na fotografiji: zupan Matija Posavec i gradonacelnik Stjepan Kovac.
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
CROPIX
Stjepan Kovač, fotograf: Željko Hajdinjak, CROPIX

Grad Čakovec još je jedan od gradova u kojima broj djece u školama i vrtićima ne opada već raste, i to zahvaljujući doseljavanju, a svakako treba istaknuti i činjenicu da je grad s najviše studenata po glavi stanovnika u zemlji. Grad godinama planski ulaže u predškolske i osnovnoškolske programe, a projektima poput smjenskog i produljenog rada dječjih vrtića ili produljenog boravka u školama, pomažu mladim obiteljima. Sufinanciraju smještaj djece u svih 15 vrtića, dijele naknade za bebe, svi osnovnoškolci dobivaju besplatne udžbenike, autobusni prijevoz dostupan je svima koji su od škole udaljeni više od kilometra, sufinanciraju se brojni izvannastavni programi, u svim se školama provodi građanski odgoj. Svako dijete s teškoćama koje ima valjano rješenje dobiva pomoćnika u nastavi, a preko fondova EU osiguran je besplatni obrok u školi za 300-tinjak učenika slabijeg imovinskog stanja. Od pet redovnih osnovnih škola na području Grada, tri su bile uključene u projekt e-škole, a već od ranije, učionice se opremaju pametnim pločama, računalima i tabletima. U gotovo svim školama provode se europski projekti koji za cilj imaju razmjenu iskustava, znanja i kompetencija, a samo za stipendije godišnje izdvajaju 2 i pol milijuna kuna.

“Ulaganje u obrazovanje nema alternativu, a svaka uložena kuna kasnije se višestruko vraća. Otvaranjem brojnih mogućnosti za dodatno stjecanje znanja, poboljšavanjem uvjeta za praćenje nastave u našim školama te sufinanciranjem brojnih izvannastavnih aktivnosti, direktno ulažemo u našu budućnost. Današnja djeca i mladi sutra će raditi u našim tvrtkama i ustanovama, preuzet će upravljanje gradom i usmjeravati njegov razvoj”, kaže gradonačelnik Stjepan Kovač.

KAŠTELA: Denis Ivanović
Kastela, 280214.
Povodom Dana grada koji se slavi 4. ozujka u Kastelima se ovih dana odrzavaju brojne manifestacije. Veceras su u dvorcu Vitturi podijeljena priznanja za najbolje sportase i sportske klubove Kastela.
Na fotografiji: predsjednik Gradskog vijeca Denis Ivanovic ispred Kastilca.
Foto: Nikola Vilic  / CROPIX
/ CROPIX
Denis Ivanović, fotograf: Nikola Vilić, CROPIX

Grad Kaštela jedan je od tek devet hrvatskih gradova koji su u 2017. imali pozitivan prirodni prirast, i to na visokoj trećoj poziciji što definitivno ukazuje da - osim dobre lokacije i blizine Splita, imaju i jaku demografsku politiku. Što se izdvajanja za obrazovanje tiče, samo u ovoj godini su uložili milijun kuna za gradnju i opremanje novog dječjeg vrtića, a povećali su i sufinanciranje vrtića. Povećali su jednokratnu naknadu za bebe za 4. i svako slijedeće dijete u obitelji na 4000 kuna, a jedna od novih pronatalitetnih mjera je i naknada od 500 kuna za majke koje ostaju kod kuće do 3. godine djetetova života.

Grad u cijelosti sufinancira devet pomoćnika u nastavi u osnovnoj školi, kao i asistente za djecu s teškoćama u razvoju u vrtiću. Financiraju, nadalje, poludnevni boravak (jedan psiholog na pola radnog vremena) u dječjem domu Miljenko i Dobrila te produljeni boravak za prvašiće. Nadalje, Grad sufinancira prijevoz za djecu s teškoćama u razvoju Gradskom društvu Crvenog križa, pri čemu su za novo kombi vozilo izdvojili 150 tisuća kuna. Najpotrebitijim učenicima Grad je, uz udžbenike koji su osigurani u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom, sa po 400 kuna sufinancirao i nabavku radnih bilježnica. Što se stipendija tiče, dijele čak 120 stipendija za učenika i studente u mjesečnom iznosu od 400 kuna za učenike i 800 za studente.

Gradonačelnik Denis Ivanović najavljuje, pak, kako će u idućih nekoliko mjeseci krenuti s provedbom još nekoliko novih mjera koje se odnose na proaktivnu demografsku politiku, čime će Grad Kaštela postati još poželjnije mjesto za život i zasnivanje obitelji.

POŽEGA: Darko Puljašić
Pozega, 271113.
Reportaza o gospodarskoj situaciji u Pozesko-slavonskoj zupaniji.
Na fotografiji: Darko Puljasic, dogradonacelnik, Vedran Neferovic, gradonacelnik i Mario Pilon, dogradonacelnik Pozege.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
Darko Puljašić, fotograf: Vlado Kos, CROPIX

Uz naknade za bebe, Grad Požega mladim obiteljima olakšava sufinancirajući im troškove vrtića, školske prehrane te nabavu udžbenika. U suradnji s gradskim školama, Grad od jeseni 2011. organizira produljeni boravak djece u školama, a od prošle školske godine su u proračunu osigurali više od milijun kuna za financiranje plaća učitelja i materijalne troškove u boravku. Grad dijeli i studentske i srednjoškolske stipendije, a unazad četiri godine povećali su iznos stipendije na 850 kuna za studente i 400 kuna za darovite srednjoškolce. Ukupno, za stipendije godišnje izdvajaju 350 tisuća kuna. Nakon dugog niza godina požeško Veleučilište započelo je i projekt gradnje Studentskog doma. Grad Požega uspješnom će realizacijom tog projekta moći privući veći broj studenata iz cijele Hrvatske te tako utjecati i na povećanje studentskog standarda.

“Demografska obnova mora biti prioritet svih prioriteta s naglaskom na kvalitetniju natalitetnu politiku usmjerenu na porast nataliteta, uravnoteženje dobne strukture, održanje prostorne ravnoteže stanovništva, motiviranje mladih za ostanak u Hrvatskoj i nove mjere podrške roditeljstvu. Moramo stati na kraj iseljavanju svih mladih visokoobrazovanih kadrova koji su morali napustiti svoj dom u potrazi za bolje sutra. Moramo povećati subvencije za roditelje s više djece, osigurati zaposlenima produljeni boravak djece u vrtićima, osigurati mjere poticajne gradnje za mlade kroz zemljišta i komunalnu infrastrukturu. Pronatalitetnom populacijskom politikom i povećanjem zaposlenosti potaknut ćemo demografski oporavak našega područja i zaustaviti iseljavanje mladih i visokoobrazovanih”, ističe gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

ŠIBENIK: Željko Burić
Sibenik, 221015.
Gradonacelnik Zeljko Buric i zupan Goran Pauk primili su danas zasluzne sportase Ivana Zoricica, Vedrana Jaksica, Zvonka Eraka i clanove Auto karting kluba Sibenik
Na fotografiji: Zeljko Buric.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / CROPIX
Željko Burić, fotograf: Nikša Stipaničev, CROPIX

Za razliku od većine gradova koji tek sad prijavljuju projekte za sredstva EU za uvođenje dvosmjenskog rada vrtića, u Šibeniku vrtići već rade do 21 sat, a jedan je zasad još uvijek rijetkih gradova koji je roditeljima pojednostavio život e-upisima u vrtić. Osim u gradskim, Grad roditeljima sufinancira smještaj djece i u privatnim vrtićima, a ukupno će ove godine za vrtiće izdvojiti gotovo 30 milijuna kuna. Također, Grad Šibenik planira gradnju novog vrtića za što je u ovogodišnjem proračunu osigurao 450 tisuća kuna za izradu projektne dokumentacije.

Za naknade za bebe Šibenik godišnje izdvaja više od milijun kuna, a za treće dijete roditeljima isplaćuju 21 tisuću kuna tijekom sedam godina, tri tisuće kuna godišnje koje isplaćuju u mjesecu rođenja djeteta. Kako bi mlade zadržali u gradu, pokrenuli su sveučilišni studij i projekt gradnje studentskog kampusa vrijednog više od 80 milijuna kuna, a će financirat će ga sredstvima EU. Studentima isplaćuju stipendije, sufinanciraju produljeni boravak u školama te su osigurali besplatan obrok za djecu slabijeg imovinskog statusa, kao i pomoćnike u nastavi za 40 učenika s poteškoćama u razvoju. Grad Šibenik ima status Grada prijatelja djece i svake godine, ističu, povećavaju izdvajanja za djecu i programe, a svakako treba istaknuti i Međunarodni dječji festival, po kojemu je Šibenik poznat u čitavom svijetu, a u kojemu godišnje sudjeluje, što kroz nastupe što kroz volontiranje u organizaciji, više od 1000 djece.

“Razvoj i ulaganje u obrazovanje mladih Šibenčanki i Šibenčana polazišna je točka naše vizije grada i jamstvo sjajne šibenske budućnosti. Nastavit ćemo raditi na osiguravanju kvalitetnih uvjeta za život naših mladih te ćemo i dalje pružati podršku za učenje, rad i stvaranje novih radnih mjesta i posljedično ostanak mladih sugrađana u Šibeniku”, ističe gradonačelnik Željko Burić.

VELIKA GORICA: Dražen Barišić
Velika Gorica, 091216.
Gradonacelnik Velike Gorice Drazen Barisic.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX
Dražen Barišić, fotograf: Bruno Konjević, CROPIX

Grad Velika Gorica već se etablirao kao rekorder po izdvajanju za obrazovanje, pa s čak 39,58 posto proračuna usmjerenog u obrazovanje višestruko nadmašuju državno izdvajanje od 10,10 posto, ali i prosjek od 10,30 posto. U posljednjih nekoliko godina izgradili su, tako, dva potpuno nova dječja vrtića za ukupno 320 djece, nadograđen je i postojeći vrtić u središtu Grada, provodi se energetska obnova te uređenje dvorišta vrtića. Uz to, sufinancira se rad privatnih vrtića pa roditelji imaju iste uvjete plaćanja kao i u gradskim vrtićima, baš kao i oni čija djeca polaze vrtiće u Zagrebu. Roditelji djece s teškoćama u razvoju oslobođeni su plaćanja programa u posebnom programu i SUVAG-u. Već drugu godinu provedeni su e-upisi što je omogućilo roditeljima da upišu svoju djecu u vrtić iz svoga doma. Što se škola tiče, Grad je u suradnji sa županijom osigurao besplatne udžbenike i radne bilježnice za svu djecu, financiraju školske i studentske stipendije, izbornu nastavu te pomoćnike u nastavi za svu djecu kojima je to potrebno. Osnovali su i Centar za djecu, mlade i obitelj u kojemu osiguravaju podršku i pomoć u učenju, svladavanju prijelaza u školovanju, pripreme za školu, podrške roditeljstvu, logopedske tretmane i savjetovališta. Grad financira i provedbu preventivnih programa koji su postali svojevrsni standard u osnovnim školama - od programa prevencije nasilja, dodatne edukacije učitelja.

“Nastavit ćemo i dalje s ulaganjima u predškolstvo i školstvo kako bi našoj velikogoričkoj djeci osigurali što bolje uvjete, stoga mnoga sredstva ulažemo u obnovu i modernizaciju postojećih objekata”, ističe gradonačelnik Dražen Barišić.

Srednji gradovi

KASTAV: Matej Mostarac

Grad Kastav posljednjih je godina, zbog kontinuiranog ulaganja u nadpedagoške i nadzdravstvene standarde postao ugodno i privlačno mjesto za život mladih obitelji pa bilježe rast nataliteta i doseljavanja mladih obitelji. Uz naknade za novorođenčad, Grad ulaže u povećanje kapaciteta vrtića te sufinanciraju smještaj djece pa je tako cijena vrtića za drugo dijete u obitelji snižena za 50 posto, dok je za treće i svako iduće vrtić besplatan. Također, iz EU fondova osigurali su sredstva za produženje rada vrtića do 21 sat. Sufinanciraju i smještaj u privatnim vrtićima, ali i kod dadilja te dijele učeničke i studentske stipendije. Imaju, nadalje, program besplatnog cjepiva, edukacije trudnica i roditelja, lokomotorne preglede i korektivnu gimnastiku za djecu, Savjetovalište za prehranu dojenčadi, te Savjetovalište za djecu mlade, brak i obitelj.

Financiraju produženi boravak u školi, plaće socijalnog pedagoga, logopeda te stručna usavršavanja učitelja.

„Demografija i obrazovanje su, uz komunalnu infrastrukturu, glavna zadaća jedinice lokalne samouprave. Naša briga kreće od najranije dobi, tako da smo osigurali jaslice i vrtić za svu kastavsku djecu. Ujedno pokušavamo osigurati razvoj vrhunskog predškolskog odgoja u Gradu Kastvu. Osim ulaganja u predškolski odgoj, pratimo i stipendiramo učenike osnovnih i srednjih škola, te studente. Od ove godine otvorili smo novi natječaj za stipendiranje deficitarnih zanimanja te svakako nećemo stati samo na tome. Briga za djecu i mlade najvažnija je uloga jedinice lokalne samouprave“, ističe gradonačelnik Matej Mostarac.

NOVI MAROF: Siniša Jenkač
/ CROPIX
Siniša Jenkač, fotograf: Željko Hajdinjak, CROPIX

Da je pronatalitetna politika na samom vrhu prioriteta Grada Novog Marofa najbolje govore proračunske brojke koje pokazuju trend rasta i povećanja izdvajanja za niz stavki vezanih za obitelj i djecu. Pa su tako ove godine ukupna izdvajanja za naknade za bebe sa 118 tisuća povećana na 180 tisuća, dok su sredstva za stipendije gotovo udvostručena – sa 287 tisuća povećana su na pola milijuna kuna. Uz stipendije po socijalnom kriteriju i za nadarene učenike i studente, Grad je uveo i učeničke stipendije za deficitarna zanimanja pa će 22 srednjoškolca ubuduće primati po 500 kuna mjesečno.

Povećana su i sredstva za sufinanciranje školske kuhinje, prijevoz učenika, pomoćnike u nastavi i sufinanciranje vrtića, a po prvi put je Grad i sufinancirao udžbenike srednjoškolcima.Uz to, svake godine Grad pomaže materijalno ugrožene obitelji jednokratnim novčanim pomoćima za kupnju udžbenika i školskog pribora djeci.

“Ova gradska vlast na vrijeme je prepoznala važnost svoje uloge u kreiranju pronatalitetne politike tako da već sada primjećujemo pozitivna kretanja na tom području. Naše su škole i vrtići puni, a raznim potporama pomažemo našu djecu od rođenja do završetka školovanja. Ulaganjem u deficitarna srednjoškolska zanimanja mijenjamo obrazovnu strukturu građana, što će zasigurno rezultirati pozitivnim pomacima i na gospodarskom planu u godinama koje dolaze”, ističe gradonačelnik Siniša Jenkač.

POREČ: Loris Peršurić
Porec, 270617.
Prva press konferencija povodom otvorenja treceg izdanja Porec Majora Swatch beach volleyball major series u sklopu Red Bull Beach Arene u uvali Peskera. Ove godine ce se odrzavati iznimno atraktivni nocnim mecevi, cijelo dogadjanje ce upotpuniti vatromet i nocni partyji. Na fotografiji: Loris Persuric, gradonacelnik Poreca.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
/ CROPIX
Loris Peršurić,fotograf: Goran Sebelić, CROPIX

Poreč je po službenim pokazateljima najrazvijeniji, ali i grad s najmlađim stanovništvom u Istri. Posao je ovdje pronašao svaki šesti stanovnik Istre, a poduzetnici ostvaruju neke od najboljih rezultata u Hrvatskoj. Pozitivno i stabilno gospodarsko okruženje doprinijelo je tome da Poreč godinama bilježi pozitivan prirodni prirast i stalno useljavanje. Samo je u prošloj godini zabilježen porast od 400 novih stanovnika, a u Poreč se doseljavaju brojne mlade obitelji kako iz ostatka Istre, tako i Hrvatske ali i inozemstva. U godinu dana u Poreču su otvorene dvije nove osnovne škole za preko 700 učenika koje je u potpunosti financirao Grad Poreč, a vrijednost ovih investicija veća je od 75 milijuna kuna, te su tako ostvareni uvjeti da sva porečka djeca nastavu pohađaju u jednoj smjeni. Istovremeno, počelo je uređenje novog vrtića, a u 2019. godini planiraju izgradnju još dva nova. Grad sufinancira ili financira boravak djece u vrtićima, a ove godine pokreću i projekt cjelodnevnog vrtića. Grad Poreč značajna sredstva ulaže i u obrazovanje mladih kadrova – s oko 630 tisuća kuna godišnje stipendira stotinjak učenika i studenata, osigurava plaće za devetero asistenata u vrtićima te sufinancira za njih još šestero u školama.

Učenicima koji se školuju izvan Poreča Grad s 235 tisuća kuna godišnje sufinancira prijevoz, dok se ranjivim skupinama financira nabavka udžbenika i školske opreme te marenda. ‘Demografska i socijalna politika Grada Poreča je jednostavna – kroz vrlo širok spektar različitih mjera i podršku, Grad prati i pomaže obitelji o početka zajedničkog života pa do starosti’, ističe gradonačelnik Loris Peršurić.

UMAG: Vili Bassanese
Zagreb, 130614.
Hotel Esplanade, Smaragdna dvorana.
Konferencija za medije uoci teniskog turnira ATP Vegeta Croatia Open Umag, koji se odrvaza vec 25 godina,  a odrzati ce se  od 17. do 27. srpnja.
Na forografiji:   Villi Bassanese.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
/ CROPIX
Vili Bassanese, fotograf: Damir Krajac, CROPIX

Grad Umag je u proteklih osam godina sagradio ili rekonstruirao 16 zgrada vrtića i škola te planiraju sagraditi još jedan novi vrtić i školu. Svojim sredstvima su pokrenuli projekt gradnje srednje škole te uredili i sagradili 36 dječja igrališta. Prošle su godine sagradili, prema ocjeni struke, najsuvremeniji dječji vrtić u Hrvatskoj te u potpunosti preuzeli financiranje smještaja za svu djecu, bez liste čekanja i uz najviše pedagoške standarde od prosječno 8 djece po odgajateljici. Uz naknade za svu novorođenčad, nezaposlenim i socijalno ugroženim roditeljima pomažu sa 500 do 1000 kuna mjesečno, do prve godine starosti, kada dijete stječe uvjete za besplatne jaslice. Osigurali su jednosmjensku nastavu u osnovnim školama, a osim besplatnih udžbenika za svu djecu, osiguran je i produljeni boravak te besplatni prijevoz za sve učenike. Za učenike slabijeg socijalnog statusa osiguran je i besplatni obrok te mjesečne potpore. Nadalje, sufinanciraju prijevoz srednjoškolcima, a studentima dijele stipendije do 1600 kuna mjesečno, kao i socijalne potpore za studente slabijeg imovnog stanja.

“Naš sustav izdvajanja za odgoj i obrazovanje jedan je od najboljih u državi i EU. Samo u 2016. i 2017. godini za obrazovanje smo izdvojili rekordnih 88 milijuna kuna, dok se u 2018. planira uložiti 58 milijuna kuna. Rezultati su mjerljivi - od 309 mališana u 2009., broj upisane djece u vrtićima se povećao na 646 u 2018. godini te svi imaju svoje mjesto u vrtiću, u cijelosti besplatno i uz najviše standarde. To je naše opredjeljenje i demografsko-obrazovna koncepcija. Naša je zadaća, a i odgovornost, osigurati najmlađima sigurnu budućnost”, navodi gradonačelnik Vili Bassanese.

VRBOVEC: Denis Kralj
Vrbovec, 250818.
Otvorenje 38. turisticko - kulinarske manifestacije u Vrbovcu smo navek znali kaj su jeli nasi stari.
Na fotografiji: Denis Kralj.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
/ CROPIX
Denis Kralj, fotograf: Ronald Goršić, CROPIX

“Briga za djecu i mlade od prvog je dana u fokusu nove gradske vlasti u Vrbovcu”, ističe gradonačelnik Denis Kralj čiji je prvi potez, nakon preuzimanja gradonačelničke dužnosti, bio smanjenje naknada za vijećnike i gradonačelničke plaće kako bi se, pak, povećale naknade za novorođenčad. Brzo nakon toga zaposlili su logopeda u gradskom vrtiću i pokrenuli sufinanciranje logopedskih terapija za djecu koja ne pohađaju vrtić.

Prošle školske godine osigurali su besplatnu prehranu za više od 400 učenika u vrbovečkim osnovnim školama putem fondova EU, na četiri godine osigurali su asistente u nastavi, a ove godine su u suradnji sa zagrebačkom županijom svim učenicima osnovnih škola osigurali besplatne udžbenike i radne bilježnice. Kolektivnim ugovorom povećali su plaće tetama u gradskom vrtiću, a povećali su i sufinanciranje po djetetu u obrtu za čuvanje djece. Prije nekoliko dana prijavili su projekt gradnje novog vrtića kojim bi trebali riješiti problem manjka mjesta u vrtićima u Vrbovcu. Novost su i godišnje stipendije kojima nagrađuju izvrsnost, pa su dva mlada Vrbovčana koji su osvojili medalje na olimpijadama iz matematike i informatike dobili 3000 novčane nagrade. Do kraja godine je plan na području grada urediti još dva gradska igrališta (dva su već opremili spravama), a u izradi je i projektna dokumentacija za proširenje II. OŠ u Vrbovcu što bi omogućilo uvođenje jednosmjenske nastave u toj školi. Također od sljedeće godine planiraju ukinuti članarinu u gradskoj knjižnici za sve mlađe od 15 godina.

Mali gradovi

BAKAR: Tomislav Klarić
Rijeka, 201217.
Svecana primopredaja novih skladista na terminalu Skrljevo. Ukupna povrsina iznosi vise od 400 000 m2, projekt je zapocet 2013, gradnja 2016 a ukupna vrijednost je negdje oko 30 milijuna eura.
Na fotografiji: Tomislav Klaric, gradonacelnik Bakra.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
/ CROPIX
Tomislav Klarić, fotograf: Matija Djanješić, CROPIX

Grad Bakar iz godine u godinu sve više ulaže u djecu i mlade, pa se tako samo za vrtiće izdvaja preko osam milijuna kuna. Sva djeca imaju siguran upis u vrtiće, a tu je i obrt za dadilje. Dijele naknade za bebe, stipendije i školarine, svim učenicima osiguravaju besplatne udžbenike i radne bilježnice, a prvašićima i sav školski pribor. Osiguran je besplatan prijevoz, a iz gradskog proračuna financira se i šest nastavnika pa je u svim osnovnim školama osiguran produženi boravak. Grad je opremio i osigurao prostor za ordinacije pa financira pedijatra, logopeda, a za sve građane su omogućeni i specijalistički liječnički pregledi.

Za korisnike socijalnog programa financiraju se i troškovi prijevoza, prehrane u produženom boravku i učeničke marende.

Grad za srednju pomorsku školu, dvije osnovne i pet područnih škola na svom području, iako nije njihov osnivač redovito godišnje donira sredstva i opremu za podizanje pedagoškog standarda, za što izdvaja preko 2 milijuna kuna. U proteklih 10 godina izgrađena, tako, su dva nova vrtića, trenutno je u pripremi i izgradnja još jednoga. Iako nisu osnivači škole, Grad Bakar je uložio čak 20 milijuna kuna u gradnju nove školske sportske dvorane s vanjskim igralištima, školskim trgom i novim učionicama opremljenim najsuvremenijom opremom.

‘Logika politike prema najmlađima u Gradu Bakru je jednostavna, svedena u nekoliko riječi - svaka uložena kuna za najmlađe, uložena je u našu budućnost. I toga se držimo, a da je to i formula uspjeha govori i podatak da je u proteklih desetak godina gradski Proračun utrostručen’, ističe gradonačelnik Klarić.

NOVIGRAD: Anteo Milos
Pula, 270217.
Press konferencija na kojoj je predstavljen rezultat Natjecaja o dodjeli sredstava istarskim LAG-ovima (lokalne akcijske grupe) iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020. godine. 
 Na fotografiji: predsjednika LAG-a Sjeverna Istra Anteo Milos i gradonacelnik Novigrada.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
/ CROPIX
Anteo Milos, fotograf: Goran Sebelić, CROPIX

Grad Novigrad jedan je od onih u kojem nema neupisane djece u vrtiće. Svako dijete dobilo je svoje mjesto u vrtiću, a Grad sufinancira čak 70 posto troškova, dok je roditeljima s dvoje i više djece u vrtiću cijena smanjena za dodatnih 20 do 50 posto, kao i za djecu iz socijalno ugroženih obitelji.

Udžbenici za sve osnovnoškolce su besplatni, a Grad u cijelosti financira i komplete radnih bilježnica za sve učenike prvih razreda, siromašnijim učenicima i učenicima s teškoćama u razvoju. Grad sufinancira prijevoz učenicima, pa roditelji snose tek 12 posto troškova. Uz učeničke stipendije od 600 i 700 kuna, te studentske od 900 kuna mjesečno, Grad na kraju godine nagrađuje najbolje učenike sa 1.000 kuna, a studente sa 2.000 kuna. Osnovnoškolci koji su sve razrede završili odličnim uspjehom dobivaju po 500 kuna.

U odnosu na Državni pedagoški standard, Grad Novigrad osigurava nadstandard jer osigurava u cijelosti sredstva za plaću i materijalna prava psihologa u osnovnoj školi, uvjete za izvođenje nastave informatike u nižim razredima, te sredstva za plaću i materijalna prava za 4 zaposlena učitelja na produženom boravku u školi

Grad financira u cijelosti ili sufinancira niz programa koje provode osnovne škole, te program rehabilitacijskog rada psihologa i logopeda za djecu s teškoćama u razvoju kojima refundira troškove putovanja na individualne tretmane u Pulu, Rijeku ili Zagreb.

Za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji, grad sufinancira projekt POS-a kojim je dosad sagrađeno 30 stanova, a sprema se izgradnja još devet.

‘Svake godine bilježimo pozitivne trendove u gradu po pitanju porasta broja stanovnika, a pronatalitetne mjere kojima pridajemo posebnu pažnju su stvaranje kvalitetnih uvjeta za rad i život, otvaranje novih radnih mjesta, gradnju stanova za mlade obitelji po modelu poticane stanogradnje, visoki standard u dječjim vrtićima i dovoljan kapacitet za prihvat sve novigradske djece i ulaganje u društveni standard kroz programe u socijalnoj skrbi, zdravstvu, obrazovanju, sportu i kulturi’, ističe gradonačelnik Anteo Milos.

PAG: Ante Fabijanić
Pag, 040617
Pazani su danas izasli na biralista u drugom krugu lokalnih izbora.
Na fotografiji: Ante Fabijanic Njekulin - MODES.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
/ CROPIX
Ante Fabijanić, fotograf: Luka Gerlanc, CROPIX

Što se demografske politike tiče, Grad Pag se definitivno ističe jednim od izdašnijih naknada za novorođenčad. Za prvu bebu isplaćuju 5.000, za drugu 10.000, za treću 30.000, a za četvrto dijete čak 50.000 kuna. No, uz to, obitelji koje imaju petero djece od Grada do 18. godine djeteta primaju godišnju naknadu od 10.000 kuna! Izgradili su novi vrtić vrijedan 18 milijuna kuna koji može zbrinuti 120 djece uz visoke pedagoške mjere i standarde, sufinanciraju produženi boravak u školi i osiguravaju besplatan prijevoz svim učenicima, pa i srednjoškolcima koji svaki dan putuju u školu u Zadar. Dijele 30-40 stipendije od 300 za učenike do 600 kuna za studente. Uz projekt energetske obnove škole, Grad je u potpunosti financirao čitavu projektnu dokumentaciju za gradnju nove strukovne srednje škole za kuhare i konobare, za koju su ishodovali i građevinsku dozvolu i planiraju projekt prijaviti na natječaj za EU sredstva. Cilj im je, kažu, osigurati ujednačene standarde i jednosmjensku nastavu u svim školama u Gradu. Uz to, s obzirom na to da je Pag poznat po svojoj čipki, koja je dobila i UNESCO-vu zaštitu, Grad financira čipkarsku školu kojom njeguju ovu tradiciju, a za što je, kažu nam, izuzetno veliki interes među mladima. Gradonačelnik Ante Fabijanić najavljuje, pak, kako će u idućoj godini dodatno, za 350 do čak 500 tisuća kuna, povećati izdvajanja za obrazovanje i to za poseban program kojeg tek planiraju predstaviti. Za sada otkriva tek kako je riječ o zajedničkom projektu sa susjednim općinama kojim žele osigurati posao i ostanak mladih na Pagu.

PAZIN: Renato Krulčić
Pula, 270217.
Press konferencija na kojoj je predstavljen rezultat Natjecaja o dodjeli sredstava istarskim LAG-ovima (lokalne akcijske grupe) iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020. godine. 
 Na fotografiji: predsjednika LAG-a Sredisnja Istra Renato Krulcic i gradonacelnik Pazina.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
/ CROPIX
Renato Krulčić, fotograf: Goran Sebelić, CROPIX

Grad Pazin jedan je od devet hrvatskih gradova s pozitivnim prirodnim prirastom, što prvenstveno zahvaljuju uspješnoj i dobroj gospodarskoj situaciji (već godinama bilježe pad broja nezaposlenih), ali i demografskim mjerama. Pazin se, tako, uz pozitivne gospodarske trendove može pohvaliti dostupnošću i kvalitetom svojih vrtića i škola, te nizom programa za potporu djeci i njihovim roditeljima za što godišnje izdvajaju preko 4,5 milijuna kuna. Isplaćuju se jednokratne naknade za novorođenu djecu (za prvo dijete 3000 kuna, za drugo 4000 kuna, te za treće i svako sljedeće dijete 5000 kuna), sufinanciraju se troškovi boravka djece u vrtiću i školi za socijalno ugrožene kategorije stanovništva, za obitelji s više djece, za djecu s poteškoćama u razvoj u te samohrane roditelje. Kroz EU fondove osigurana su sredstva za pomoćnike u nastavi. Svakodnevno se osigurava prijevoz na 16 autobusnih linija kojima se dnevno prevozi 730 učenika osnovnih škola, Grad sufinancira udžbenike prvašićima sa 500 kuna te osigurava produljeni boravak koji će uskoro biti uveden i u vrtiće. Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin i Pazinski kolegij redovito se na godišnjim listama nalaze pri samom vrhu najkvalitetnijih srednjih škola u Hrvatskoj, a u Osnovnoj školi Vladimira Nazora Pazin, jednoj od najvećih u Hrvatskoj, nastava se odvija u jednoj smjeni.

“Grad Pazin nastavit će u budućnosti pratiti potrebe djece i njihovih roditelja te u skladu s proračunskim mogućnostima provoditi nove projekte poput dogradnje dječjeg vrtića, novih usluga za roditelje u području ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, formiranja dodatnih jasličkih skupina u skladu sa sve većim interesom za jaslice, dogradnje osnovne škole i dr.”, ističe gradonačelnik Renato Krulčić.

VIS: Ivo Radica
/
Ivo Radica, fotograf: Duje Klarić, CROPIX

Grad Vis još je prije tri godine donio pronatalitetni program, za period 2015. – 2020. kojim fokus stavlja na obitelji s troje i više djece. Uvedene su, tako, jednokratne naknade za djecu u iznosu 5000 kuna za prvo, 10.000 za drugo i čak 240.000 za treće dijete, dok roditelji za svako iduće dobivaju po dodatnih 10.000. Rezultat je, kažu, vidljiv – u 2015. naknadu su isplatili za osmero djece, a u 2017. za njih 21, dok se za čak osmero djece isplaćuje stalna mjesečna pomoć koju dobivaju treće i četvrto dijete u obitelji do svoje desete godine života. U sklopu ovog programa, Grad Vis isplaćuje i jednokratnu novčanu pomoć parovima koji se liječe od neplodnosti. Kako nam pojašnjavaju u Gradu, visinu pomoći određuje gradonačelnik temeljem pisane i dokumentirane zamolbe, u pravilu jednom godišnje, ali u osobito opravdanim slučajevima pomoć se može odobriti i više puta. Na sreću, kažu, dosad nisu imali zahtjeva za pomoć u liječenju neplodnosti.

Što se vrtića tiče, cijene su u Visu, kada se usporede s onima na drugim otocima, daleko najpovoljnije. Šestosatni program vrtića i jaslica koji uključuje i dva obroka roditelje tako košta 350 kuna, a 9.30-satni program s četiri obroka je 450 kuna.

Od izdvajanja u infrastrukturu, u Visu ističu gradnju jaslica i dječjeg vrtića Vis vrijednog 13,5 milijuna kuna, potom sportsku dvoranu vrijednu preko 20 milijuna kuna, energetsku obnovu škole vrijednu 6,8 milijuna kuna, te rekonstrukciju i prenamjenu bivšeg doma JNA u odgojno-obrazovnu ustanovu vrijednu 3,3 milijuna kuna kojom će se dobiti novi kapaciteti te mogućnost uvođenja jednosmjenskog rada osnovne i srednje škole.

Studentima Grad Vis isplaćuje stipendije od 500 i 800 kuna, a sufinanciraju i udžbenike i radne bilježnice za sve razrede osnovne i srednje škole u iznosu od 50%. ‘Uz sve to, Grad Vis mlade obitelji oslobađa dijela komunalnog doprinosa prilikom gradnje prve nekretnine. U postupku smo ishođenja građevinske dozvole za 22 stana iz programa POS-a. Također Grad Vis na svom zemljištu gradi i 13 novih stambenih jedinica. Potičemo i poduzetništvo, jer držimo kako je za demografsku obnovu važno imati radno mjesto i riješeno stambeno pitanje’, ističe gradonačelnik Ivo Radica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:52