Predostrožnost ili panika?

Bezos u ured postavio zaštitna neprobojna stakla: Mogu izdržati napad automatskom puškom

Amazon je lani na osiguranje svog osnivača potrošio 1,6 milijuna dolara
Jeff Bezos
 Profimedia, INSTAR Images

Prvi čovjek Amazona i najbogatiji čovjek na planeti Jeff Bezos ove je godine u svoj ured navodno ugradio neprobojne ploče otporne na metke, prenosi Business Insider.

Prema vijesti koju je prvi objavio Daily Beast, ugrađena staklena vlakna mogu izdržati rafalnu paljbu iz vojne automatske puške, a njihova ugradnja košta 180 tisuća dolara. No, Bezos nije jedini Amazonov direktor za kojeg su pokrenute ozbiljne mjere osiguranja. Njihov globalni direktor za potrošače Jeff Wilke takve je zaštitne panele u svoj ured ugradio još lani, kao i vrata otporna na eksplozije te tipke za uzbunu.

Nedavno je objavljeno, kako piše Business Insider, da je Amazon lani na osiguranje svog osnivača potrošio 1,6 milijuna dolara. To je otprilike tu negdje s cifrom koju su na osiguranje izvršnog direktora Larryja Ellisona uplatili u Oracleu, a daleko je manje od troškova osiguranja Uberovog šefa Dare Khosrowshahija koji su dosegli dvije milijarde dolara. Također, Facebook je na zaštitu svog Marka Zuckerberga lani izdvojio 22,6 milijuna dolara. Dodatno, moguće je i da je stvarni trošak osiguranja Bezosa veći, ako je sam Bezos dio troškova pokrio iz osobnih izvora, no Amazon to za sad nije komentirao.

Izvršni se direktor globalnog diva online trgovine posljednjih mjeseci suočio sa specifičnim prijetnjama za svoju sigurnost. Naime, nedavno je National Enquirer objavio fotografije Bezosa i bivše televizijske voditeljice Lauren Sanchez, tvrdeći da su bili u vezi iako su oboje tada bili u braku. Bezosa i Sanchez pratili su četiri mjeseca, fotografirajući ih potajno u raznoraznim privatnim okolnostima, a Enquirer je objavio i poruke koje je Bezos slao Sanchez. Šef Amazona je stoga pred svog direktora osiguranja Gavina de Beckera postavio zadatak da otkrije kako je došlo do curenja informacija. De Becker je kasnio izjavio za Daily Beast kako na temelju istrage može „s visokom stopom sigurnosti” zaključiti da iza curenja privatne korespondencije između Bezosa i Sanchez stoji Saudijska Arabija i to zato što je Bezos vlasnik Washington Posta.

- Saudijska vlada namjerava nauditi Jeffu Bezosu od prošlog listopada, kada je Post počeo neumorno pratiti ubojstvo Jamala Khashoggija - poručio je tada de Becker.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:06