Zabranjene tvari

Bez europskih pravila: uskoro bi Britaniju mogla preplaviti kancerogena kozmetika

U EU je zabranjeno 1288 opasnih kemijskih tvari u kozmetici, a FDA njih tek 11
 Neja Markičević / CROPIX

Teško je zamisliti lica žena kojima bi se ponudila “genijalna kozmetika” uz napomenu da će “nokti dobiti malo formaldehida, obrazi nešto azbesta ili hormona rasta, kapci katrana, ali da to ne mora voditi u rak”.

Vjerojatno bi od te ponude pobjegle glavom bez obzira. Uostalom, standardi EU u tome su vrlo rigorozni i gotovo iz dana u dan na listi zabranjenih u kozmetici, uglavnom kancerogenih tvari, sve ih je više. No, Britankama, ali i Britancima, opasno prijeti kancerogena kozmetika kad siđu s broda EU nakon Brexita jer zasad se političari nisu obvezali da će europska pravila i dalje vrijediti u toj zemlji.

Nerazumni rizik

Ovih dana britanski stručnjaci upozoravaju da nakon “razvoda braka” od EU “načela predostrožnosti” koja su postupno uvođena od 2007., a prema kojima za kancerogene tvari nema mjesta u proizvodima koji se koriste na njezinu teritoriju, prestaju vrijediti i u Velikoj Britaniji. Tvrde da će se Britanci više prikloniti američkim pravilima po kojima je neka kemijska tvar zabranjena samo ako predstavlja “nerazumni rizik”. “Također, dok u EU ne postoji “sigurna razina izloženosti dokazanoj kancerogenoj tvari” u američkom sustavu sve se podvrgava ‘kvantitativnoj procjeni rizika’ odnosno dokazuje se da male količine nisu razlog za paniku”, kaže Mike Belliveau, izvršni direktor Centra za zdravstvenu strategiju i okoliš.

Potrošači odlučuju

To je razlog što je dosad u EU zabranjeno 1288 opasnih kemijskih tvari u kozmetici, odnosno sve one za koje se sumnja ili zna da uzrokuju rak, genetske mutacije, reproduktivne probleme i oštećenja pri rođenju No, Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) zabranila je ili ograničila uporabu za samo njih 11. Naprosto, ostavljaju potrošačima da sami odlučuju o tome hoće li se odreći ili neće nekog proizvoda..

Dakako, Amerikanci su sve to smislili ne bi li zaštitili proizvođače i trgovce koji onda u sve mogu “strpati” brojne kemikalije zabranjene u EU, poput hormona rasta, a da ne snose odgovornost. To je vjerojatno i razlog što američka kozmetička industrija neprestano ponavlja kako su “radili razne studije i ispitivanja”, ali podaci nikad nisu objavljeni.

Kako se britanska vlada zasad nije obvezala da će njezino zakonodavstvo i dalje biti usklađeno s pravilima EU, Britanci drže da bi mogli postati “odlagalište opasnih kemikalija”. Naime, jedan je državni službenik već pojasnio da će “Britanci razmotriti odluke EU, ali i vidjeti kako to regulira SAD”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:13