Reakcija HUB-a

Banke traže smanjenje troškova solemnizacije aneksa ugovora: Važit će za stambene kredite

Hrvatska udruga banaka smatra kako je u ovom trenutku važno da svi dionici nastupaju konstruktivno
Ilustracija
 Davor Zunic / Goran Mehkek / CROPIX / Ranko Suvar

Solemnizaciju aneksa ugovora o kreditu bit će nužno provesti samo u onim slučajevima kada je inicijalni ugovor solemniziran, a većinom se odnose na stambene kredite, navodi u priopćenju Hrvatska udruga banaka. Pritom dodaje kako je takvih kredita ipak manji broj u ukupnom kreditnom portfelju banaka.

- Hrvatska udruga banaka smatra kako je u ovom trenutku važno da svi dionici nastupaju konstruktivno i da svatko u okviru svojih domena i nadležnosti pruži aktivni doprinos s ciljem ublažavanja posljedica krize, poručuju iz te bankarske udruge. Pritom pozivaju nadležne institucije da razmotre mogućnost snižavanja troškova solemnizacije dodataka ugovora o kreditu u trenutačnim okolnostima, “kako bi se ukupni trošak za građane dodatno smanjio”.

To upućuje da banke uglavnom ostaju pri odluci o nužnosti solemnizacije aneksa ugovora pri ugovaranju moratorija na otplatu kreditu. Jedino je OTP banka izvijestila kako “neće imati nikakve dodatne troškove obrade kredita, uključujući i troškove solemnizacije aneksa ugovora o kreditu”.

HUB podsjeća kako su banke u Hrvatskoj proaktivno iznijele niz prijedloga gospodarskih mjera, prije nego što je to bio slučaj u većini europskih zemalja, te da su, osim donacija u opremi i materijalu, bolnicama i institucijama u Hrvatskoj uplatile 10.725.000 kuna.

- Pandemija COVID –19 opisana je kao simetričan šok, što znači da su sve zemlje na svim kontinentima pogođene na gotovo jednak način. Sve zemlje, a posebice u Zapadnoj, Srednjoj i Istočnoj Europi reagirale su na sličan način, osiguravajući da gospodarske mjere koje se poduzimaju, u najvećoj mogućoj mjeri zaštite građane i tvrtke od naglog pada gospodarskih aktivnosti. Banke u ovom trenutku fizičkim i pravnim osobama nude modele odgoda plaćanja kreditnih obveza u trajanju do 6 mjeseci, što je u skladu sa standardima većine europskih zemalja, dok u nekim elementima hrvatski model predstavlja i višu razinu pomoći. Primjerice, vrlo slični modeli moratorija na otplatu kredita razvijeni su Češkoj i Slovačkoj, dok banke u Austriji u ovom trenutku nude sličan model odgode plaćanja u trajanju od tri mjeseca“, izjavio je direktor HUB-a, Zdenko Adrović.

Ocjenjuje da su osnovni elementi moratorija fleksibilni, s obzirom na situaciju u kojoj nije moguće predvidjeti sve učinke i trajanje krize. To se posebice odnosi na samo trajanje moratorija i izloženost pojedinih industrija poput turizma, gdje je većina banaka spremna odgoditi otplatu glavnice do sljedeće turističke sezone. Za sve klijente banaka kojima će biti potrebno dulje razdoblje odgode plaćanja kreditnih obveza i koji će imati održive poslovne planove, banke su spremne nakon razdoblja moratorija dodatno razmotriti reprograme ostalih obveza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:48