Nove mjere

Banke pomažu turizmu: Mjera odgode plaćanja kredita do lipnja 2021. za turističke subjekte

Banke su tijekom ove krize dokazale da su spremne podržati gospodarstvo Hrvatske
Zdenko Adrović
 HUB

Hrvatska udruga banaka (HUB) je na sastanku s predstavnicima više udruženja turističkog sektora predstavila mjere banaka za pomoć tom sektoru, od kojih se izdvaja odgoda plaćanja kreditnih obveza za subjekte u turizmu do 30. lipnja 2021. godine.

Kako su u utorak izvijestili iz HUB-a, na sastanku su sudjelovali predstavnici Hrvatske udruge turizma (HUT), Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela (OMH), Kamping udruženja Hrvatske (KUH) te Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH).

"Banke su za građane i poduzetnike koji obavljaju turističku djelatnost ili je njihovo poslovanje povezano s turizmom, omogućile odgodu plaćanja svih kreditnih obveza u trajanju do 12 mjeseci, u skladu sa smjernicama Europske agencije za nadzor banaka i postojećem regulatornom okviru Hrvatske narodne banke. Ovisno o mogućnostima i potrebama klijenata, redovne kamate se mogu podmirivati tijekom trajanja moratorija, prema postojećem otplatnom planu ili se krajnji rok kredita može produljiti kako bi iznosi mjesečnih rata kredita bili u skladu s mogućnostima i dinamikom priljeva", ističe se u priopćenju.

Direktor HUB-a Zdenko Adrović naglašava važnost pojedinačnog pristupa banaka te komunikacije s klijentima.

"Banke su tijekom ove krize dokazale da su spremne podržati gospodarstvo Hrvatske te provoditi gospodarske mjere u skladu s najboljim praksama u Europi. Održali smo sastanak s predstavnicima turističkog sektora kako bismo bili u mogućnosti saslušati sve prijedloge te predstaviti programe koje banke specifično provode za sektore i građane koji su najviše pogođeni epidemijom. Izuzetno nam je drago što su i poduzetnici prepoznali programe i mjere banaka te vjerujem da ćemo zajedničkim snagama i suradnjom moći odgovoriti na sve izazove koji su pred nama", izjavio je Adrović.

HUB u priopćenju prenosi i izjavu predsjednika OMH-a Šime Klarić da je reprogram dugoročnih kredita s moratorijem otplate glavnice do 30. lipnja iduće godine ohrabrujuća vijest za sve male i obiteljske hotelijere.

"Mali hotelijeri nemaju vlastitih rezervi kojim bi pokrili pad prometa i velike gubitke u 2020. godini i sve do ljeta 2021. godine, kada očekujemo ozbiljniji povratak turista. Stoga je ovakva odluka banaka od presudne važnosti za opstanak malih hotela koji su, osim sredstava banaka, uložili i velika osobna odnosno obiteljska sredstva i imovinu", ustvrdio je Klarić.

Dodao je kako ta odluka o reprogramima dugoročnih kredita, kao i postojeće i očekivane mjere Vlade, daju novu energiju za otvaranje obiteljskih hotela i kvalitetan prihvat i najmanjeg broja gostiju koji su spremni doći u Hrvatsku.

"Stav banaka da svojim mjerama žele hotelijerstvo i turizam održati živim i zdravim do ljeta 2021. dokazuje da je hrvatski turizam čvrsti klaster u kojem se svi dionici međusobno uvažavaju i drže te da svi vjeruju u svijetlu budućnost hrvatskog turizma", zaključio je Klarić.

Banke osiguravaju nove kredite za očuvanje likvidnosti poduzetnika

Na sastanku je istaknuto da će stabilan bankarski sustav u Hrvatskoj imati ključnu ulogu u gospodarskom oporavku, stoga banke već sada u suradnji s domaćim i međunarodnim institucijama - Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR), agencijom HAMAG-BICRO i Europskim investicijskim fondom (EIF) osiguravaju nove kredite za očuvanje likvidnosti poduzetnika.

U nadolazećem razdoblju banke će i dalje nastojati osigurati dodatne izvore financiranja i povoljne garantne sheme, kako bi poslovni subjekti imali dovoljnu likvidnost i mogućnost povoljnog financiranja, kažu iz HUB-a.

Inače, jučer je nakon sastanka predstavnika Vlade i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) poručeno da se kreditna aktivnost banaka treba ubrzati i intenzivirati kako bi gospodarstvo dobilo na vrijeme i dovoljno likvidnih i obrtnih sredstava za snažnije pokretanje.

"U dobrom smo se dijelu složili da poglavito onaj dio koji se tiče daljnjeg osiguravanja likvidnosti za funkcioniranje gospodarstva putem komercijalnih banaka, putem HBOR-a i HAMAG-BICRO-a, treba dalje nastaviti, produbljivati i ubrzavati, i same procedure odobravanja, ali općenito i osiguravati dovoljno sredstava da takvi programi mogu zaživjeti", izjavio je jučer ministar financija Zdravko Marić, dok je predsjednica HUP-a Gordana Deranja najavila razgovore s HUB-om, uz nadu da će "banke prodisati punim kapacitetima i ubrzati sve zahtjeve koje su poslodavci pred njih stavili".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:08